Företag

Seger mot Maribor hemma på Tele2 Arena

  • Herrar
  • A-lag
  • 22 aug 2024

Tokmac Nguen blev matchvinnare när Djurgården vann med 1-0 i första mötet i playoff i UEFA Conference League.

Laget

Jacob Rinne
Peter Therkildsen, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Besard Sabovic, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Albin Ekdal, Piotr Johansson, Adam Ståhl, Malkolm Nilsson Säfqvist och Miro Tenho var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Första halvlek

Efter att ha slagit ut FC Progrés Niederkorn och Ilves var Djurgården framme vid det sista hindret för att nå gruppspelet i Conference League. Playoff med dubbelmöte mot slovenska NK Maribor väntade med start på hemmaplan och det var en match av påtaglig dignitet sett till både prestige och ekonomi.

Dock spelades matchen i de överhängande skuggorna från söndagens derbyhaveri som påverkade såväl inramning som närvaro - och det gällde för laget att kliva ut och mobilisera full kraft för att skaka av sig det gamla och bereda väg för nya möjligheter i Europa.

Det var turbulent även på den blårandiga målvaktsfronten där Malkolm Nilsson Säfqvist tvingades utgå skadad i derbyt och för nyförvärvet Jacob Rinnes del blev det därmed en betydligt snabbare väg in mellan stolparna jämfört med den ursprungliga planen. Utöver det tvingades även Adam Ståhl att utgå sent från matchtruppen plus att Miro Tenho inte heller fanns tillgänglig för spel.
För Maribor blev det ett omvänt scenario där stjärnmittfältaren Joseph Ilicic åter var tillgänglig för spel efter att ha utgått i första halvlek i förra veckans UECL-match mot FK Vojvodina.

Matchinledningen blev dramatisk med hyfsade lägen åt båda hållen under första minuten, där speciellt Oskar Fallenius inspel från höger hotfullt rullade igenom boxen utan att nå fram till någon framrusande DIF-spelare.
Strax efter var Fallenius åter inblandad när han var nära att hinna fram på bortre på ett inspel från vänsterkanten.

Ett kortare spelavbrott följde när rök skulle skingras men snart var blåränderna på gång igen och Tokmac Nguen tvingade Maribors målvakt Azbe Jug till en vass räddning med ett flackt vänsterskott.

En pigg start av DIF och ett bra tempo i matchen där blåränderna skapade ett antal hörnor, som bitvis oroade slovenerna. Presspelet var effektivt från DIF med många bollvinster högt upp i banan och Maribor kom ingen vart i uppspelen.

Fördel spelmässigt för Djurgården med halva halvleken spelad och blåränderna öste vidare framåt. Trots spelövertaget var det dock glest med chanser mot den lågt stående Maribor-defensiven.

I 36:e minuten kom ändå en bra chans för Deniz Hümmet efter ett fint kombinerande, avslutet smet dessvärre en bit över målramen. I övrigt var det tunnsått med extravaganser i matchen, men Rasmus Schüller bjöd i alla fall på en glidtackling av yppersta klass när han bröt ett av få farliga uppspel från Maribor.

Mot slutet var både Tokmac Nguen och Oskar Fallenius oerhört nära att bryta sig loss i varsitt friläge men marginalerna var inte på rätt sida. Fyra minuters tillägg blev det och slovenerna verkade nöjda med resultatet och hade inte alltför bråttom.

Ett sista farligt inspel från höger hann Peter Therkildsen med som dessvärre rensades undan innan halvtidsvisslan från den belgiske domaren Jasper Vergoote kom kort därefter. Därmed var det 0-0 efter en halvlek som Djurgården dominerade spelmässigt, dock utan att karva fram tillräckligt skarpa lägen som kunde omsättas i mål.

 

Andra halvlek

En oförändrad elva klev ut för de sista 45 och skapade omgående ett läge med en bollvinst högt upp i banan som gav ett nickläge för Deniz Hümmet, dessvärre nådde inte DIF-anfallaren riktigt upp på inlägget.

DIF var på gång nu och en ny möjlighet kom för Tobias Gulliksen vars skott blockerades av ett slovenskt ben. I 52:a minuten var det sedan dags för Maribors första chans i matchen där Jacob Rinne var på plats och parerade Maks Barisics skott i boxen.

Den efterföljande hörnan blev hyfsat farlig även den och en kort sekvens av bortatryck följde. I 55:e minuten kom sedan första DIF-bytet för kvällen när Gustav Wikheim ersatte Oskar Fallenius.

En dryg timme återstod av matchen och publiken manade på för ett ledningsmål. Ett nytt skottläge kom för Gulliksen, men även det avslutet blockerades. Maribor var mer framåtlutade i andra halvlek och i 62:a blev det på nytt oroligt bakåt där ett inspel från höger krävde kirurgiskt backspel av energiske Keita Kousgi.

Men det var DIF som hade initiativet spelmässigt och till slut skulle också utdelningen komma. En ny bollvinst högt upp i banan, med fint förarbete av Kosugi, gav Tokmac Nguen utrymme att hitta Deniz Hümmet i boxen. Bollen returnerades sedan tillbaka till Tokmac som behärskat placerade in 1-0.

 

Ett förlösande jubel på Tele2 Arena och ett synnerligen viktigt ledningsmål. Kort därpå tackade Tokmac för sig och Daniel Stensson klev in för en UECL-debut. Kvarten återstod och DIF hade momentum och gick för mer.

Givetvis med fortsatt defensiv stabilitet i åtanke. Men chanser skulle komma och Daniel Stensson fick ett utmärkt läge i boxen, dessvärre stack avslutet över ribban. Strax efter kom en ny fin chans där Hümmet skarvade vidare till Gustav Wikheim som lurigt vred sig igenom och sköt strax utanför.

Det blev ett tungt DIF-tryck mot slutet och Maribor såg tröttkörda ut. Slovenerna gick dock för en sista forcering men det var Djurgården som skulle få det bästa läget i en snabb omställning. Gustav Wikheim var igenom fri i djupled men revs ner av Sven Karic och det röda kortet kom omedelbart.

Numerärt överläge och Haris Radetinac klev in med med sex tilläggsminuter kvar att spela. Den efterföljande frisparken blev farlig och DIF tryckte på och skapade hörnor. Deniz Hümmet fick ett fint läge men drog bollen över och trots massivt övertag mot slutet blev det ingen mer nätkänning.

Seger med 1-0 efter en solid insats innebär ändå ett fördelaktig utgångsläge inför returen på bortaplan nästa torsdag.
Närmast väntar allsvensk fotboll under söndagen då Djurgården beger sig till Studenternas IP på söndag för att ta sig an ett formstarkt Sirius.

22 augusti, torsdag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenNK Maribor
1-0 (0-0)

  • MålskyttarTokmac Nguen 69'
  • Domare Jasper Vergoote
  • Publik 12579 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat