Företag

Välkommen Oscar Jansson!

  • Herrar
  • A-lag
  • 21 aug 2024

Djurgården stärker upp ytterligare på målvaktssidan när den 33-årige välmeriterade keepern ansluter ifrån IFK Norrköping.

Det råder full aktivitet på den blårandiga målvaktsfronten när landslagsmeriterade keepern Oscar Jansson nu gör sig redo för att dra på sig DIF-tröjan under hösten. 
Det blev snabba ryck och något av en blixtvärvning av sportchef Bosse Andersson i och med att Malkolm Nilsson Säfqvists skada håller honom borta från spel under ett antal veckor framåt – detta samtidigt som Jacob Widell Zetterström nyligen gick på export till Derby County.

Därmed kliver Oscar Jansson in på ett korttidskontrakt i laget, en målvakt som samlat på sig drösvis av rutin med över 300 matcher i Allsvenskan och Svenska Cupen på sitt cv, spelat i irländska Premier Division och engelska League One samt dessutom burit den blågula landslagströjan.

Första träningspasset genomfördes omgående under onsdagen och Oscar är redo för uppgiften.
– Det har varit ett intensivt dygn, men jag är verkligen glad över att vara här i Djurgården. Det känns jättebra på alla sätt så nu kör vi, berättar Oscar om den hektiska övergången.
– Jag satt på ett plan på väg till Piteå igår och hade inte en aning. När vi sedan landade vid sjutiden hade jag en del missade samtal från diverse personer. Ett par timmar senare var allting klart, så väldigt intensivt som sagt, fast jag var lite beredd på att något skulle hända. Men att det skulle gå så här fort trodde jag inte. Mycket har man varit med om men det här tar priset i intensitet och hastighet.

Att acceptera förfrågan var dock inga problem.
– Det var inte så mycket att tänka på. Lite praktiska delar fanns det, men jag har en förstående fru som vet vad det handlar om. Så det blev ett enkelt beslut, förklarar Oscar som anade att något skulle kunna hända med tanke på Malkolm Nilsson Säfqvists olyckliga skada.
– Det är ju otroligt tråkigt för Malkolm, en fantastisk kille och målvakt. Men med tanke på den sitsen jag var i med Norrköping och hur marknaden ser ut så tänkte jag att det nog kunde finnas en öppning. Mycket riktigt så ringde Bosse och den här gången svarade jag ja.

Det var nämligen inte första gången DIF erbjöd ett kontrakt…
– Vill man vara långsint är det ju så, men det var 18 år sedan när jag var väldigt ung. Jag kom fram i Karlslund och det fanns ett erbjudande från DIF, men då valde jag att flytta till i England för spel där. Jag var ändå med och tränade ute på Kaknäs då och det var ett seriöst erbjudande. Så jag är glad att det blev av nu istället och därmed är cirkeln sluten för mig och Bosse.

Ser man till Oscars egenskaper mellan stolparna beskriver han dem på följande sätt:
– Väldigt verbal, jag har varit med länge och vet vad det handlar om. Så jag försöker styra och ställa och inte leta så mycket situationer, utan har lärt mig att spelet ofta kommer till en målvakt om man står där och väntar, konstaterar han och skakar bort beskrivningar om att han skulle vara en så kallad linjemålvakt.
– Många gillar ju att kategorisera målvaktsspelet i olika delar. Men jag har ändå visat i Allsvenskan att jag kan gå ut och dominera boxen också. Det påverkas ju även av vad laget har för spelstil och fotbollen förändras hela tiden. Så det gäller att hänga med i den utvecklingen.

När det gäller rutin finns det massvis av den varan med bland annat 240 raka allsvenska matcher. En imponerande svit.
– Det krävs pannben och så klart lite tur. Men det är ju inte så att man spelat 240 matcher utan att någon gång känna att man har ont någonstans. Pär Hansson lärde mig dock ganska tidigt i min karriär att målvaktsspelet handlar mycket om att spela även när man har ont. Det får inte vara så att det förhindrar en, men det kommer att göra ont för att nå den absoluta toppen. Kloka ord från honom som har hjälpt mig mycket på vägen och 240 på rad är ju inte så illa.

Ser man till senaste säsongen i IFK Norrköping har det däremot varit glesare med speltid mot slutet.
– Det är väl ingen hemlighet att jag har hamnat i kläm under sista månaderna där. Om man bortser från det så var det en tyngre vårsäsong som ett kollektiv och av olika anledningar blev det som det blev.
– Men jag känner att jag kan gå rakryggad ur situationen och hade jag inte varit en bra målvakt hade jag inte suttit här idag. Jag vet vad jag kan och önskar Norrköping all lycka framöver, förutom när vi möter dem i sista matchen. Så det som har varit är inget att grubbla över och jag är så glad och tacksam över att vara här i DIF.

Skarp konkurrens slipper Oscar dock inte undan i Djurgården heller, men det ser han enbart som sporrande.
– Jag känner ju Jacob (Rinne) sedan Örebro-tiden, en fantastisk målvakt och Max (Croon) har jag inte hunnit se så mycket av än. Jag vill ju in och bidra och hjälpa Djurgården, det är enda målsättningen med att vara här. Det vet jag att jag gör bäst ute på planen och konkurrensen är alltid en del av fotbollen, den lär man sig att hantera. Men jag är jättetaggad för att lära känna killarna i laget och komma igång, säger Oscar som körde första passet med målvaktstränare Nikos Gkoulios under onsdagen.
– Jättekul och det blir en kick av att få en nystart. Man får jobba med nya människor och Nikos har jag stött på under många år i Allsvenskan, så det ska bli jättekul att bygga ett samarbete. Man kan ständigt utvecklas och ta nya steg som målvakt och jag är säker på att vi kommer att skapa något bra tillsammans. 

Game on blir det omgående och Oscar år spelklar och reggad inför torsdagens match mot Maribor.
– Alla papper skrevs på igår kväll och har gått igenom. Så det är bara att gå ut och köra, avrundar Oscar.

 

Bosse Andersson om Oscar Jansson 

Det har varit tvära kast på målvaktssidan för Djurgårdens sportchef på sistone med en del oförutsägbara vändningar, där exempelvis Malkolm Nilsson Säfqvist tvingades utgå skadad i söndagens derby. En smart lösning på uppstuds krävdes således med ett fåtal dagar kvar av transferfönstret och Bosse agerade kvickt och plockade in rutinerade Oscar Jansson på ett korttidskontrakt från Peking.
– Med tanke på Malkolms skadesituation agerade vi snabbt eftersom vi måste ha ytterligare en målvakt utöver Jacob Rinne, som för övrigt har spelat mycket tillsammans med Oscar Jansson och känner honom väl, berättar Bosse som haft mycket god koll på Oscar sedan tidigare.
– En skicklig målvakt och en väldigt bra kille som har haft några tuffa månader på sistone. Men som är väldigt vältränad, fanns tillgänglig på marknaden och dessutom är svensk, vilket är viktigt för utlandskvoten i truppen. 

Därefter blev det full fart framåt från tanke till handling.
– Det blev väldigt snabba puckar som innebär en kortsiktig lösning där Oscar anslutit nu under onsdagen och finns tillgänglig för spel mot Maribor på torsdag om det skulle behövas. Han har ju dessutom pratat ihop sig med Jacob Rinne innan han kom och de två känns som en bra matchning. Så det känns glädjande att vi får välkomna Oscar till Djurgården och han kommer att vara viktig för oss under den här intensiva hösten, sammanfattar Bosse.

Fakta Oscar Jansson

Position: Målvakt
Född: 23 december 1990
Längd: 1,87 m
Tidigare klubbar: IFK Norrköping, Örebro SK, Shamrock Rovers, Bradford City (lån), Northampton Town (lån), Exeter City (lån), Tottenham Hotspur
Landslag: Sverige A (1), U21 (2), U19 (7), U17 (8)

 

22 augusti, torsdag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenNK Maribor
1-0 (0-0)

  • MålskyttarTokmac Nguen 69'
  • Domare Jasper Vergoote
  • Publik 12579 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat