Skön trepoängare mot Sirius

• 14 apr 2024

Det blev en tuff och tight match i regnrusket på Tele2 Arena där Djurgården vann med 2-0 efter mål av Samuel Leach Holm och Deniz Hümmet.

Djurgården mönstrade följande elva, med en förändring, mot Sirius.

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Besard Sabovic
Oskar Fallenius, Lucas Bergvall, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller och Theo Bergvall var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Allsvenskans tredje omgång innebar ny hemmamatch för blåränderna då Sirius besökte den blårandiga hemmaborgen. Ett motstånd av tuff kaliber som inlett serien med två raka segrar och dessutom med en svit på tio allsvenska matcher utan förlust - fram tills nu.

Djurgården kom å andra sidan till match stärkta av den spektakulära upphämtningen till 3-3 mot Häcken senast under sju oförglömliga minuter. Nu gällde det att svara upp med samma glöd där viktiga poäng stod på spel för att tidigt haka på i den allsvenska toppstriden.

Över 22.000 sålda biljetter innebar rejält med DIF-supportrar på plats för att backa laget i regnrusket  som svept in över huvudstaden inför matchdag. Djurgården var förvarnade om Sirius presspel men gästerna fick ändå en bollvinst högt upp i banan redan i andra minuten som ledde fram till ett farligt läge för Yousef Salech. Jacob Widell Zetterström var dock välplacerad och motade avslutet skickligt.

Djurgården svarade upp med ett par småfarliga anfall och Lucas Bergvall testade David Mitov Nilsson med ett skott i 8:e minuten. Det var intensivt och bra tempo i matchen där gästerna inledde energiskt och satte DIF-defensiven i arbete under första kvarten.

Men det var Djurgården som skulle ta initiativet i den 16:e matchminuten. En frispark på ett till synes lite för långt avstånd avskräckte inte Samuel Leach Holm från att ladda bössan. Skottet var flackt och lurigt och David Mitov Nilsson lyckades inte hindra bollen från att gå i nät.

Vilt jubel på Tele2 Arena och ett viktigt grepp om matchen. Tempot var fortsatt högt och båda lagen villle frampt, dock utan att skapa de riktigt skarpa chanserna där båda lagens defensiv bör krediteras.

I 27:e minuten ropades det sedan på straff från publiken efter en snabb DIF-omställning som avslutades med att Lucas Bergvall gick eller drogs omkull i straffområdet. Dock inget som föranledde en signal enligt domare Fredrik Klitte.

Minuten efter kom en farlig attack från gästerna där bollen styrde strax utanför. Halvtimmen spelad och fortsatt DIF-ledning, men det kändes långt ifrån säkert. Det var även fortsatt tuffa dueller på planen och Tobias Gulliksen fick syna det gula kortet när han var sen in i en närkamp.

Målchanserna var dock färre än duellerna och minuterna tickade på mot halvtidspaus. Djurgården var nära ett fint läge i slutet när Tobias Gulliksen var på väg igenom, men drogs i armen av en Sirius-försvarare. Fördel följde men den blev inte alltför fördelaktig och mycket mer hände inte i anfallsväg där DIF kunde gå till pausvila med ledning 1-0 efter en tuff, tight och lite ryckig första halvlek.

Det strilande regnet tilltog inför den andra halvlek där DIF klev ut för att bevaka och helst utöka sin ledning. Sirius kom dock närmast ett mål initialt med ett par farliga chanser. DIF svarade sedan upp med ett par fina anfall och matchen böljade fram och tillbaka.

I 54:e minuten kom en ny farlig Sirius-attack i djupled från kvicke Joakim Persson, men ett excellent försvarsarbete av Piotr Johansson redde upp situationen. Näste man att attackera var Samuel Dahl som drev fram på sin vänsterkant och slog en cutback, David Mitov Nilsson kom emellertid först och nöp bollen.

Nytt DIF-läge följde med timmen spelad, återigen efter fint förarbete av Samuel Dahl. Skottet från Samuel Leach Holm stack dock över målramen och blåränderna var inne i en bra period nu. Chansmässigt var det dock relativt glest, även om aktive Samuel Holm var nära med ett rykande distansskott i 67:e minuten.

Strax efter kom första DIF-bytet när Albin Ekdal klev in och ersatte Samuel Leach Holm. En fjärdedel av matchen återstod och poäng fanns inom räckhåll. Blårändernas bollinnehav blev allt större, trycket intensifierades och utdelningen skulle komma till slut.

Ytterligare en snabb bollvinst gav sedan ett omställningsläge där bollen till slut hamnade hos Deniz Hümmet. DIF-anfallaren avancerade och gick på avslut där bollen satt klockrent i bortre krysset.

Första allsvenska målet för Deniz och euforiskt jubel på arenan. Greppet om matchen hårdnade och Djurgården fyllde på med pigga ben i form av Haris Radetinac och Tokmac Nguen, samtidigt som Oskar Fallenius och Lucas Bergvall klev av.

Djurgården öste vidare framåt och gick för trean. Tokmac Nguen sniffade efter nya mål och bakåt städades Sirius sporadiska attacker av effektivt. I 83:e var det sedan dags för en efterlängtad comeback då Gustave Wikheim byttes in och gjorde sina första matchminuter efter en lång skadeperiod.

Matchen gick in i slutfasen och DIF hade god kontroll på läget och spelade av tid med elegant kortpassningsspel på offensiv planhalva. Sex minuters stopptid kom upp på skylten och det var betydligt närmare ett tredje mål för blåränderna än en reducering för Sirius, där försvarsgeneralen Marcus Danielson briljerade och styrde backlinjen på sedvanligt högklassigt sätt.

Slutsignalen ljöd skönt i vårkylan och tre bärgade poäng innebär att Djurgården äter sig in i toppstriden, efter en övertygande andra halvlek där DIF var numret större än Sirius.

Närmast väntar årets första allsvenska derby borta mot AIK nästa söndag kl. 14.00. En match som på klassiskt manér kommer att bjuda på maximal taggning och mycket känslor.

14 april, söndag 16:30Tele2 Arena