Snöpligt kryss mot IFK Norrköping

• 23 sep 2024

Djurgården inledde furiöst och hade 2-0 i halvtid men IFK Norrköping kom tillbaka och kvitterade till 2-2 på övertid. När sedan Matilda Plan, onside, nickade in 3-2 i sista tilläggsminuten borde segern varit i hamn, men så blev inte fallet.

Djurgården ställde upp med följande oförändrade elva mot IFK Norrköping:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba Hed
StinaLisa Johansson, Sessy Åsland, Meja Staffansson, Tove Almqvist
Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson

Shinomi Koyama, Maria Brochmann, Olivia Ländin Sjöblom och Flavine Mawete var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Det vankades nytt östgötsk motstånd på Stadion för DIF under måndagskvällen när omgång 20 i OBOS Damallsvenskan skulle fullbordas. Urladdningen med 5-2 mot Linköping i tisdags gav en skön medvind som nu förhoppningsvis skulle kunna bidra till tre nya poäng.

Den behagliga sensommarvärmen dröjde kvar och bidrog till en skön inramning på de klassiska träbänkarna och det fanns förväntan i luften när matchen kickades igång.
Blåränderna inledde också energiskt och Mimmi Larsson stack iväg i en farlig en-mot-en-situation omgående. Strax efter kom en farlig nick på hörna som Elin Rombing  skallade undan på mållinjen.

Fina chanser, men även Peking hotade initialt och i fjärde minuten var det oroligt bakåt när Dana Leskinen löpte sig fri djupled, Elvira Björklund kom dessbättre ut och avvärjde skickligt. Den intensiva starten av matchen accelererade sedan när StinaLisa Johansson prickade stolpen efter en fin cutback från Tove Almqvist.

Men chansparaden var inte slut där och Elvira Björklund stod för en riktigt vass räddning när Svea Rehnberg vände om och sköt lurigt i boxen. Högt underhållningsvärde så långt i matchen, med två framåtlutade lag, och det kändes som att det inte skulle vara mållöst alltför länge till.

I 18:e minuten hettade det sedan till på nytt när StinaLisa Johanssons inspel från vänster motades av Caroline Delisle. Tove Almqvist högg på returen, men Samantha Cary kastade sig och blockerade skottet.

Målet skulle dock komma och det var Djurgården som bjöd på en delikatess. En fin passningskombination med tre one-touch avslutades av Ebba Hed som slog en perfekt genomskärare till Mimmi Larsson i djupled. Avslutet var kliniskt när Mimmi lättade bollen förbi Delisle och in i nät.

Vilt jubel på Stadion och DIF gick för mer när StinaLisa Johansson var ytterst nära att nå först på en djupledsboll. Men StinaLisa skulle få revansch strax efter när hon kapades i straffområdet av Maya Antoine. Sessy Åsland klev fram och även om elvameterssparken inte blev optimal satt den ändå i nät under Caroline Delisle.

Tvåmålsledning och nytt celebrerande bland publiken. DIF var fortsatt hungriga och trean var inte långt borta med halvtimmen spelad. Ett nytt fint anfall gav en överlappande Ebba Hed utrymme på kanten, inspelet till Mimmi Larsson var perfekt, Pekings keeper Delisle dök dock akrobatiskt och räddade.

Djurgården öste på frenetiskt nu och producerade målchanser en masse. Små marginaler och skickligt förvsvarsspel från Norrköping förhindrade emellertid utökningen, ruggigt nära blev det i 37:e minuten när Tove Almqvist prickade ribban.

Peking svarade sedan upp med några bra sekvenser och ett längre spelavbrott för eventuell skada på Caroline Delisle gav en möjlighet till att andas ut i den intensiva matchen. Men i 43:e minuten var det chansdags igen när Wilma Leidhammar nickade i ribban för gästerna.

Tre minuters stopptid annonserades som, lite överraskande, inte innehöll någon dramatik. Halvtidsvisslan kom sedan från domare Sara Wiinikka efter en första halvlek i formel 1-tempo, där det kunde varit betydligt fler mål åt båda hållen. Men 2-0 kändes välförtjänt för Djurgårdens del inför de avslutande 45 minuterna

Elvan var oförändrad inför den andra halvleken och Norrköping var tvungna att gå för en reducering, samtidigt som det var mindre stress för DIF. Inledningen var lite ryckig och i 52:a minuten skulle Norrköping få utdelning. En nick i ribban efter en fast situation möttes upp av Wilma Leidhammar vars avslut letade sig centimetrar över mållinjen, enligt domarteamet.

Nerv i matchen på nytt och Djurgården fick inte samma tryck i offensiven som under första halvleken. I 57.e kom dock ett fint läge då Sessy Åsland hittade Alexsandra Lobanova vid bortre stolpen, avslutet smet dessvärre över målramen.
I övrigt var det betydligt färre chanser och mer ställningskrig med timmen spelad. I 64:e minuten kom sedan ett spelavbrott efter en huvudskada på Ebba Hed, men lyckligtvis kunde Ebba kliva in igen efter omplåstring.

Det var tuffa dueller nu och en ganska ryckig matchbild. Djurgården stack upp i enskilda attacker, men med defensiv medvetenhet om att inte blotta sig för mycket bakåt. Tjugo minuter återstod och StinaLisa Johansson tvingades tyvärr linka ut efter en olycklig situation.

Oroväckande scener och byte var nödvändigt där unga ytterbackstalangen Elin Westlund klev in. Med kvarten kvar blev det mer oro när Wilma Leidhammar skarvade ett inägg strax över ribban. En varningsklocka och blåränderna sjönk lägre i positionerna och siktade på omställningar.

Nu gällde det att kriga hem en trepoängare och nya pigga ben kom in när Louise Hvarfner tog plats medan Meja Staffansson klev ut. Kapten Matilda Plan manade på sitt lag och blåränderna stressade inte i onödan.
Chanser uppstod också och Delisle fick parera ett tungt skott ur snäv vinkel från Tove Almqvist. Strax efter kom ett friläge för Mimmi Larsson, men gästernas Maya Antoine hann tillbaka och bröt i sista stund.

Matchklockan gick upp på 89 minuter och ett sista byte blev det där Lucia Duras äntrade planen. Hela sju minuters tillägg kom sedan upp på skylten och Djurgården fördrev ganska mycket av den tiden nere vid hörnflaggan.

Men i 93:e minuten skulle olyckan vara framme. Ett inspel från Alexandra Hellekant styrde oturligt på Matilda Plan och gav Sara Kanutte Fornes ett läge som hon satte i nät till 2-2.

Extremt oskönt och ännu värre skulle det bli. Djurgården svarade omedelbart med ett regelrätt mål då Matilda Plan var tydligt onside när hon nickade in 3-2, men målet dömdes bort när flaggan kom upp. Historien upprepar sig därmed och DIF inkasserade ännu ett av flera felaktigt bortdömda mål för offside i år mot IFK Norrköping.

Tre poäng blev därmed återigen till en poäng mot Peking på grund av ovanstående fenomen, en besk historik som rimligtvis tar slut här med facit i hand. Bortsett från det var det dock en bra och rolig match som Djurgården kunde dödat redan i första halvlek med lite mer effektivitet på alla de fina chanser som laget skapade.

Dramatiken går det således inte att klaga på och bara att jobba vidare och gå för tre nya poäng i nästa omgång. Härnäst väntar en tripp till Vångavallen för bortamatch på lördag mot tabelljumbon Trelleborgs FF.

23 september, måndag 19:00Stockholms Stadion