Företag

Tre viktiga poäng mot BP

  • Herrar
  • A-lag
  • 25 sep 2024

Djurgården gick upp i ledning med 2-0, efter mål av Tobias Gulliksen och Deniz Hümmet, men en sen reducering från BP gav ovälkommen nerv i matchen som till slut kunde vinnas med 2-1.

Laget

Oscar Jansson
Adam Ståhl, Miro Tenho, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Besard Sabovic, Rasmus Schüller
Santeri Haarala, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen
August Priske

Albin Ekdal, Piotr Johansson, Malkolm Nilsson Säfqvist och Patric Åslund var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

 

Första halvlek

Med sju matcher kvar av Allsvenskan var det ett veritabelt getingbo i kampen om de två återstående garanterade Europa-platserna, där MFF redan seglat iväg i topp. För Djurgårdens del återvände laget med tre av sex möjliga poäng från Göteborg och nu var tre pinnar av yppersta vikt när BP gästade Tele2 Arena.

Ett motstånd med en högsta-nivå som kan vara en rejäl utmaning för samtliga allsvenska lag, men som också haft svackor då de varit betydligt mer hanterbara. Vad som väntade under onsdagskvällen återstod att se för Djurgården som rullade tillbaka en 4-2-3-1-uppställning med en del förändringar i elvan, notabelt var bland annat att Oscar Jansson fick förtroendet med en debut mellan stolparna och August Priske fick en ny start som 9:a.

Matchinledningen blev fartfylld med chanser åt båda hållen där vaket försvarsspel från Miro Tenho redde upp en mycket farlig BP-omställning i andra matchminuten. Gästerna var fortsatt att vara snabba i omställningarna och Marcus Danielson åkte på ett gult kort strax efter när han bromsade ännu en oroande kontring.

DIF var mer intresserade av att försöka skapa etablerad offensiv och rullade runt för att komma till inlägg från kanterna. BP pressade å sin sida högt och det blev rörigt bakåt vid några tillfällen när det spelades med alltför små marginaler i defensiven.

Men det var Djurgården som skulle ta ledningen med kvarten spelad genom ett norskt samarbete. Tokmac Nguen hittade fram till Tobias Gulliksen som utmanade, tog en touch och dunkade in bollen kraftfullt bakom BP:s keeper Lucas Hägg Johansson.

Ett oerhört viktigt mål som gav energi och arbetsro och DIF fortsatte att rulla runt och skapa tryck. Ett flertal halvchanser uppstod, men riktigt hotfullt blev det inte. I 26:e minuten kom emellertid ett bra läge efter en ny fin kombination på högerkanten. Två DIF-spelare jagade ett avslut i boxen men Hägg Johansson var ute snabbt och avstyrde.

Brommapojkarna svarade med några bra sekvenser men sedan var det DIF-tryck på nytt. Nya inlägg och instick testades, fast det var fortsatt glest med skarpa lägen. I 38:e minuten var det BP:s tur att hota med en fin chans där Adam Jakobsen sköt utanför i utmärkt läge.

Men Djurgården replikerade snabbt med en möjlighet då Keita Kosugi bröt ett uppspel skickligt och la upp för Tobias Gulliksen, vars curlande skott tippades över ribban av Lucas Hägg Johansson. Näste man att trycka av var Tokmac Nguen, men även det avslutet styrde till hörna.

Matchklockan tickade upp på 45 och tre tilläggsminuter återstod. En sista riktigt vass möjlighet kom sedan när Tokmac rann igenom i djupled, men avslutet parerades skickligt av en utrusande Hägg Johansson.

Det var det sista av värde som hände i en halvlek där blåränderna kontrollerade matchen med ett stort bollinnehav och gick till halvtidsvila i rättvis ledning, dock med vetskap om BP:s kvicka kontringar som behövdes hållas i schack efter pausen om poängen skulle kammas hem.

 

Andra halvlek

Blåränderna var oförändrade i manskapet och klev ut för att utöka ledningen där det var ruggigt nära att Tobias Guliksens luriga inspel nådde fram till jagande August Priske i boxen. BP:s kontringar var dock fortsatt sylvassa och Miro Tenho bjöd på mästerligt försvarsspel när han bröt för Kaknäs-kompisen Theo Bergvall i en knepig en-mot-en-situation.

Strax efter stod Oscar Jansson för en fin räddning på Alex Timossi Anderssons tunga avslut och det var ett  intensivt tempo. DIF svarade å sin sida upp med ett antal bra kombinationer som oroade gästerna påtagligt.

Det var en tight kamp nu mellan två lag som ville framåt och BP var betydligt mer offensiva. Vilket gav ytor för Djurgården och det var ytterst små matrginaler som förhindrade både Tokmac Nguen och Tobias Gulliksen från att utnyttja det till att sätta ett andra mål.
För Tokmacs del blev det sedan ett byte med timmen spelad där Deniz Hümmet klev in. Strax efter kom ett bra läge för Miro Tenho som dröjt sig kvart i offensiven, men nicken smet ovanför målramen.

Chanserna till trots var det fortfarande en skör ledning med en fjärdedel kvar av matchen. Djurgården hade mycket boll och ett synbart spelövertag, men Brommapojkarnas skärpa framåt fick inte underskattas.

Nytt byte kom i matchminut 71 där Gustav Wikheim välkomnade tillbaka i spel samtidigt som Tobias Guliksen fick välförtjänt vila efter en övertygande prestation. BP tryckte på framåt och hjärtat fastnade i halsgropen när ett inspel studsade genom DIF-boxen.

Något av en forcering började ta form för gästerna men DIF studsade tillbaka och Besard Sabovic drog iväg en tung kanon som blockerades på väg mot mål.
Men kort därpå skulle det ringa. Ett vackert kombinerande från Gustav Wikheim och Santeri Haarala gavs yta i boxen, dubbelklackade och det bjöds på mer finsk elegans när Haarala smart passade Deniz Hümmet istället för att skjuta själv. Den blårandige skyttekungen tackade för det genom att smälla in sitt tionde alsvenska mål för i år.

Galet skönt och några minuter senare var det nära trean när Santeri Haarala sköt själv, skottet parerades dock än en gång av Lucas Hägg Johansson. Det var det finska kvicksilvrets sista insats för kvällen då ett dubbelbyte följde när Oskar Fallenius ersatte och även Viktor Bergh klev in.

Men det var inte över än och i 88:e minuten reducerade BP till 2-1 när Alex Timossi Andersson kunde stöta in bollen efter en stolpretur. En ovälkommen nerv i matchen smög in under slutminuterna och när sedan åtta minuters tillägg annonserades, en svårbegriplig siffra sett till frånvaron av längre spelavbrott i halvleken, kändes det gravt oskönt.

Minuterna gick oändligt segt och blåränderna backade hem och stängde igen bakåt. Men DIF städade av tiden förtjänstfullt, vann frisparkar och agerade klokt. Allt avslutat med lite show boat nere vid hörnflaggan, men det hann bli en sista chock när ytterligare en minut skulle läggas till och Ludvig Fritzon sköt precis över i slutsekunderna.
Efter det kom ändå en slutsignal från domare Adi Aganovic och en rättvis trepoängare var därmed i hamn, sett till en tillställning där Djurgården dominerade stora delar av matchen och vann avslutsstatistiken med 12-6, men där BP ofta visade prov på sin snabb och giftiga offensiv.

Sköna poäng som stärker andraplatsen i toppstriden och ger en bra boost inför nästkommande uppdrag. Härnäst väntar ett bortamöte på Finnvedsvallen mot IFK Värnamo på söndag kl. 14.00. Biljetter till den matchen köper du här.

25 september, onsdag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenBrommapojkarna
2-1 (1-0)

  • MålskyttarTobias Gulliksen 16'Deniz Hümmet 60'Alex Timossi Andersson 88'
  • Gula kortMarcus DanielsonRasmus SchüllerAugust Priske
  • Domare Adi Aganovic
  • Publik 12357 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat