Tre viktiga poäng mot Häcken

• 19 sep 2024

Ett hårt kämpande Djurgården vann med 2-1 på Bravida Arena efter mål från Santeri Haarala och Tokmac Nguen.

Djurgårdens ställde upp följande startelva på Bravida Arena:

Jacob Rinne
Miro Tenho, Marcus Danielson, Jacob Une Larsson
Adam Ståhl, Besard Sabovic, Daniel Stensson, Keita Kosugi
Santeri Haarala, August Priske, Deniz Hümmet

Albin Ekdal, Piotr Johansson, Malkolm Nilsson Säfqvist, Patric Åslund samt avstängde Tobias Gulliksen var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Den för Djurgårdens - och även Häckens - del haltande tabellen skulle nu vridas rätt då det uppskjutna mötet från omgång 18 gick av stapeln. En hängmatch med oerhört viktiga poäng på spel för båda lagen där Europa-platser inför 2025 hägrade.

DIF kom till spel efter ett kryss mot Mjällby som bjöd på både höga toppar och djupa dalar. Ett scenario som tränare Thomas Lagerlöf ville undvika genom att ”höja golvet” och utöver det ställde laget upp i den 3-4-3-formation som visat sig framgångsrik mot bland annat Sirius.
Elvan innehöll även några nya namn och siktet var som alltid inställt på tre poäng, vilket innebar att Häckens vassa offensiv behövde hållas i strama tyglar.

Det fanns förväntningar på en målrik tillställning och redan i tredje minuten hettade det till när Djurgården vann boll högt upp i banan och hotade i boxen. DIF fortsatte piggt, pressade vid behov och försökte trycka på framåt. Men det saknades riktigt vassa chanser och första kvarten får ändå sammanfattas som något av ett ställningskrig.

I 17:e minuten blev det dock oroligt bakåt när en fristående Juiius Lindberg mötte upp en djupledsboll, men avslutet blev lättplockat för Jacob Rinne. Det var mer Häcken nu under en period och Djurgården fick försvara sig.
DIF hade samtidigt svårt i uppspelsfasen och det blev ingen rytm i offensiven. Men i 24:e minuten kom en ny bollvinst högt upp där Besard Sabovic fick läge och Andreas Linde fick sträcka ut ordentligt när hann tippade bollen till hörna.

Kort därpå gick Häcken framåt där Miro Tenho skickligt löste ett svårt läge och minuten efter kom ett skott från Julius Lindberg som smet decimetrar utanför. Matchen sköt fart och näste man att testa var Deniz Hümmet som tvingade fram en ny räddning av Linde.

Dock fortsatt mållöst med halvtimmen spelad men ny oro kom bakåt när Simon Gustafsson lobbade strax utanför ett öppet mål och ett bolldrällande på egen planhalva höll på att bli kostsamt. Sedan svängde det åt andra hållet och I 35:e minuten förväntade sig nog de flesta ett andra gult kort på Julius Lindberg som vräkte omkull Deniz Hümmet på väg fri mot mål.
Domare Oscar Jonsson var dock kallsinnig och Besard Sabovics efterföljande frispark gick rakt i famnen på Andreas Linde.

Djurgården fick lite momentum i slutfasen av halvleken och skapade några halvchanser. Men på övertid var det sedan hemmalagets tur att hota genom Zeidane Inoussa som sköt utanför i snäv vinkel.

Den tilltänkta målrika matchen blev därmed målsnål så långt och 0-0 kändes ganska logiskt sett till en tight första halvlek med ganska få heta lägen.

Elvan var oförändrad inför de avslutande 45 och Djurgården vaskade fram en utmärkt chans kvickt när August Priskes curlande skott smet ynka centimetrar utanför stolpen.
Spelet böljade fram och tillbaka med ett visst övertag för DIF, men precis som i första halvlek var det sällan det hettade till.

Lite oroligt blev det sedan bakåt när Ali Youssef fick ett instick i djupled, men Jacob Rinne kom ut snabbt och avstyrde skickligt på nytt.
Det var mycket Häcken nu under en period och en ny snarlik djupledshotande boll kom i boxen som Rinne ånyo motade. DIF fick jaga mycket boll och försvara sig, ett motdrag kom från Kim & Tolle i form av ett trippelbyteEtt  för att bryta mönstret där Rasmus Schüller, Viktor Berg och Tokmac Nguen kom in medan Daniel Stensson, Keita Kosugi och Deniz Hümmet klev in.

Ny energi och pigga ben in. Minuten efter fick Besard Sabovic en rejäl kapning av välbekanta Samuel Leach Holm, men inget rött kort denna gång heller.
Det skulle dock inte hindra Djurgården från att koppla greppet. Tokmac Nguen hittade ut till Viktor Berg som tråcklade sig fram klurigt på vänsterkanten och hittade Santeri Haarala i boxen. Den finske strikern pangade distinkt in bollen och därmed var första målet i DIF-tröjan ett faktum.

Vilt jubel bland DIF-supportrarna och ett viktigt initiativ i matchen. I 68:e minuten kom en fin möjlighet att utöka när DIF ställde om snabbt där Adam Ståhl avslutade med en utsida som var på väg in i mål men blockerades.
Häcken gick å sin sida för kvittering och Jacob Rinne sattes i arbete på nytt av Lars Olden Larsen som sköt på distans.

Minuterna tickade på i Djurgårdens favör och DIF vilade med boll medan klockan tickade upp mot kvarten spelad. Men när Häcken vaggades in i ett lugn av stillsamt bollfördelande slog DIF till reptilsnabbt.
Adam Ståhl slog en smart genomskärare till Tokmac Nguen och norrmannen dunkade skoningslöst in bolen i nättaket.

Ett enormt viktigt mål och i 77:e minuten var det nära trean, men denna gång sköt Tokmac utanför. Det gick emellertid inte att andas ut än och Mikkel Rygaard fick utrymme i boxen, Rinne var dock välplacerad och parerade galant.

Tio minuter återstod och hemmalaget gick för en forcering. Ett visst tryck blev det och Djurgården la sig lågt och försvarade. Enstaka omställningslägen kom för att stänga matchen men i övrigt var det defensivt fokus.

En farlig nick strax utanför från Srdan Hrsitic på frispark satte sedan hjärtat i halsgropen och ännu värre skulle det bli när Ali Youssef satte en reducering i 89:e minuten.

En nervig avslutning väntade därmed med hela fem minuters tillägg. Det small i duellerna och DIF krigade på för att låta tiden gå och döda matchen. Det var fortsatt hårt och ett rött kort för Häcken hängde minst sagt i luften, men Djurgården redde ut anstormningen och efter vad som kändes som en evighet kom den efterlängtade slutsignalen.

Tre extremt viktiga poäng in på kontot och återerövrad andraplats i tabellen ger en bra boost inför upplösningen under hösten, efter en rejäl klassisk kämpainsats på bortaplan.

Det är tätt på given med ny match i 031-regionen på söndag då GAIS väntar på Gamla Ullevi. Matchen ser du på plats, biljett köper du här, eller på Max.

19 september, torsdag 19:00Bravida Arena