Företag

Välkommen Adam Ståhl!

  • Herrar
  • A-lag
  • 24 juli 2024

”Det känns stort”, säger den mångsidige och rutinerade ytterbacken som nu ansluter till Djurgården från Mjällby.

Det råder full aktivitet på ytterbacksfronten i DIF och ett mycket intressant namn ansluter nu från Mjällby i form av 29-årige Adam Ståhl. En rutinerad och mångsidig spelare med 140 allsvenska matcher på sitt cv och en god näsa för poäng, bara i år har Adam stått för två mål och sex assist på sexton matcher i MAIF.

Nu väntar 3,5 år i Djurgården för Adam som är oerhört tydlig beträffande glädjen i att dra på sig den blårandiga tröjan.
– Ska man summera det med ett enda ord så blir det: Stort! Djurgården är ju ett lag som jag har följt i många år och även mött under många säsonger. Någonstans har jag ju känt att det hade varit fint att få spela i DIF själv, speciellt nu de senaste åren då Kim & Tolle har varit här. Så jag har väl gått och tänkt att skulle jag komma in i det här laget kommer det att passa mig bra med mina kvaliteter som fotbollsspelare. Dessutom med en flytt upp till Stockholm och att ha DIF-supportrarna bakom sig när man spelar. Så när det nu blir av känns det som sagt stort, förklarar Adam som högg omgående när frågan dök upp.
– Det var ett enkelt beslut att ta. Så fort Djurgården visade intresse var det klappat och klart för min del och jag kände att blir det här av så kommer jag att bli en otroligt lycklig man. Sedan har jag ju varit i Mjällby i 2,5 år nu och vi har byggt upp någonting bra, speciellt nu under det senaste året. Men när frågan från DIF kom kände jag att det är hit jag ska.

En bra dialog med Bosse Andersson och kloka råd på vägen stärkte övertygelsen ytterligare.
– Bosse är en skön karaktär och vi har väl haft några diskussioner under åren. Men snacket har varit jättebra och han har varit tydlig med att han vill att jag ska hit till Djurgården, förklarar Adam som även fick lite feedback från lagkompisen Jacob Bergström.
– Han kanske har snackat med Bosse om det också och även jag har ju snackat lite med ”Berga” om det innan det blev av. Han sa att: ”Djurgården kommer att vara toppen för dig och allt kommer att gå skitbra”, och det tog jag fasta på.

Sett till det sociala känner inte Adam någon i laget väl, men det lär det bli ändring på inom kort.
– Det är ingen jag känner jättebra i laget, men jag har snackat lite med Deniz Hümmet när jag mött honom. Så jag har inga djupare relationer med någon i laget, fast efter en vecka tror jag att jag kommer att ha bra relationer med allihopa.

Adam är född i Borås och tog sina första fotbollssteg som knatte i Brämhults IK.
– Moderklubben är Brämhult och jag var väl 6-7 år när jag började spela där. Det gjorde jag fram till att jag var tio år och då kände jag att det var fotboll som jag skulle hålla på med. Redan då vart jag väldig seriös i min inställning och sedan fick jag reda på att en klasskompis, som tillsammans med mig var bäst i Brämhult, skulle gå till Elfsborg. Jag sprang direkt hem till farsan och sa att: ”jag ska också till Elfsborg, för nu vill jag satsa på det här”.
– Så jag var där och spelade i U21 innan A-laget, men fick kicken och gick till det lokala laget Norrby IF istället och var där i några år. Det blev division 2, division 1 och Superettan, så jag har gått lite av den långa vägen. Sedan blev det en sväng i Turkiet där jag var ett halvår. Förfrågan dök upp när vi gick upp med Norrby i Superettan och jag gjorde rätt mycket poäng. Intresse uppstod men det var en rätt sjuk flytt; att gå från Superettan i Sverige till Super Lig i Turkiet. Det höll tyvärr inte och jag kom tillbaka och kände att jag ville in i Allsvenskan snabbt.
– Då blev det en sväng under någon månad i Dalkurd och efter det följde ett längre kontrakt med Sirius. Jag var där i tre år och slutligen har det varit 2,5 år på Listerlandet med Mjällby.

Ser man till Adams egenskaper slås man av några saker. Främst mångsidigheten där han kan spela försvarare till både höger, vänster och centralt såväl som mittfältare och anfallare.
– Speciellt sista tiden i Mjällby har det ju varit båda kanterna och framför allt som wingback. Sedan har jag varit mittback och anfallare, så jag är väl lite som en yngre Radetinac, ger alltid hundra och har egenskaper som gör att jag kan spela på många olika positioner, resonerar Adam som dock har en tydlig preferens om han får välja position själv.
– Då är det högerkanten, för det är där jag varit mest. Antingen som wingback i ett 3-5-2 eller som högerback i en rak backlinje, det är där jag helst ser mig spela.

En annan framträdande egenskap är hans förmåga att göra poäng när han ges utrymme på sista tredjedelen.
– Nu under senaste året har det blivit mycket poäng. Däremot har det inte varit jättemycket poäng de två tidigare åren i Mjällby. Det har ju mycket att göra med vilken fotboll som spelas. Under mina två första år i MAIF var det mer att vi låg bakom med wingbacks och det blev väldigt många raka bollar. Det var kanske det som Mjällby var känt för förut, slå långt och jobba hårt. Men nu under senaste åren började vi implementera ett mer offensivt spel med mer possession. Så när man håller i bollen kan man som wingback hänga med upp oftare och bli mer involverade på sista tredjedelen. Då kan man kombinera sig fram och poängen kommer mer frekvent.

Säkra straffar finns även i verktygslådan, men Adam har inga planer på att utmana Marcus Danielson på det området.
– Straffarna får han ta, haha. Jag är rookie här i Djurgården så jag ligger lågt om jag inte blir ombedd att slå dem. Men jag är faktiskt rätt bra på straffar och jag gillar att kliva fram och ta dem.

Ser man till förväntningarna på tiden i Djurgården finns det en tydlig röd tråd.
– Jag är här för att vinna. Jag har inte varit i något topplag av samma kaliber som Djurgården, men jag är en utpräglad vinnarskalle. Så att få använda den på den stora scenen i en förening som DIF, som har en otrolig vinnarmentalitet, känns som en väldigt bra matchning för mig.
– Sett till det personliga handlar det om att spela så mycket som möjligt och kunna ge det bästa från mig till Djurgården. Sedan ser jag fram emot att få sjunga inför supportrarna när vi vunnit matcher, det kommer att bli grymt.

Utan att jinxa alltför hårt kan det förhoppningsvis ske efter torsdagens match mot FC Progrés Niederkorn i Conference League
– Det känns grymt att jag har möjlighet att bidra då och extra bra att övergången gick igenom så pass snabbt med en lösning som gör att jag kommer att kunna vara en del av Europa-matcherna i år. Så det ska bli jättekul. Men först blir det träning under onsdagen med laget så tar vi det därifrån, avslutar Adam.

 

Bosse Andersson om Adam Ståhl

Efter att ha haft Adam Ståhl på radarn under en längre period blir det nu skarpt läge för sportchef Bosse Andersson som därmed knyter till sig en spelare som varit ett rejält utropstecken under de senaste allsvenska säsongerna. Kontraktet sträcker sig över 2027 och Adam kickar igång omgående med träning på Tele2 Arena under onsdagen.
– Vi har följt Adam Ståhls prestationer sedan hans tid i Norrby och värderat honom några gånger tidigare. Han har haft en imponerande utveckling med stora steg framåt, dels som lagspelare och dels som en allround-spelare som tagit ett stort ansvar både på och utanför planen, historiskt sett en väldigt uppskattad lagkamrat i de lag han varit i. Så vi har fört en dialog de senaste veckorna i och med att han har haft ett utgående kontrakt, resonerar Bosse som får in ett utsökt tillskott i laget på flera sätt.
– Adam har väldigt fina egenskaper i bland annat sin fysik och löpvilja och är en ansvarstagande lagspelare. Dessutom har han spelat på många olika positioner och kan vara användbar på flera sätt, de senaste matcherna i Mjällby har han spelat vänsterytter och gjort det galant. En fantastisk kille med höga ambitioner som vill offra pannbenet för att spela i Djurgården och det ska bli roligt att se honom i den blårandiga tröjan. Det är även ett stort plus att han ansluter i förtid, han finns med nu under onsdagsträningen och kan vara tillgänglig för spel redan i Conference League-matchen på torsdag.

 

Fakta Adam Ståhl

Position: Ytterback/mittfältare
Född: 8 oktober 1994
Längd: 1,87 m
Tröjnummer: 18
Tidigare klubbar: Mjällby, Sirius, Dalkurd, Karabükspor, Norrby, Elfsborg, Brämhults IK (moderklubb).

 

25 juli, torsdag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenFC Progrés Niederkorn
3-0 (2-0)

  • MålskyttarGustav Wikheim 21'Deniz Hümmet 27'Deniz Hümmet 61'
  • Gula kortGustav WikheimMiro TenhoMarcus DanielsonSamuel Dahl
  • Domare Alessandro Dudic
  • Publik (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat