Fördel DIF mot FC Progès Niederkorn

• 25 juli 2024

Djurgården vann med 3-0 i den inledande matchen av Conference League-kvalet där Deniz Hümmet klev fram och visade vägen med två mål.

Djurgården ställde upp med följande manskap mot Progés Niederkorn

Jacob Widell Zetterström
Peter Therkildsen, Miro Tenho, Marcus Danieson (k), Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Besard Sabovic
Oskar Fallenius, Tobias Gulliksen, Gustav Wikheim
Deniz Hümmet

Tokmac Nguen och Piotr Johansson var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Sommarvärme, kvällssol och klassisk läktarsång gav en behaglig inramning på Tele2 Arena när Djurgården klev ut för att inleda årets Conference League-spel. Med start i kvalomgång 2 gällde det att gå vinnande ur ett dubbelmöte mot FC Progrés Niederkorn från Luxemburg med start på hemmaplan.
En uppgift som långt ifrån innebar någon promenad i parken, där luxemburgarna visat kvaliteter som ställt till det för väletablerade lag, som till exempel Midtjylland, under tidigare Europa-sejourer.

För Djurgårdens del gällde det att snabbt studsa tillbaka från förlusten mot Kalmar senast och noterbart var att Tokmac Nguen saknades på grund av skada. Desto mer positivt var två färska tillskott i matchtruppen i form av Viktor Bergh och Adam Ståhl, med endast en träning i ryggen med laget under onsdagen inledde de båda ytterbackarna inte alltför otippat på bänken.

Matchinledningen var darrig från DIF med några halvchanser och farliga omsättningar omgående för gästerna. Djurgården hade å sin sida svårt att etablera offensiv och det skapades inga lägen framåt, även om Samuel Dahl var nära att hota med ett genombrott på vänsterkanten i tionde minuten.

Gradvis tog dock Djurgården ett visst grepp om matchen och med kvarten spelad kom ett fint läge för Deniz Hümmet i djupled som dessvärre inte fick ordning på första-touchen. Niederkorn svarade sedan upp med ett småfarligt nickläge och det kändes inte helt safe.

Men i 21:a minuten skulle det lossna. Gustav Wikheim fick bollen på mittplan, fintade sig fram och dunkade elegant in bollen i det bortre hörnet.

Ett oerhört skönt mål efter en trög start och förlösande jubel på Tele2 Arena. Med viss arbetsro säkrad kunde blåränderna ösa vidare framåt och fem minuter senare ringde det igen.

Tobias Gulliksen bjöd på artisteri i straffområdet och lyfte fram till Oskar Fallenius, som i sin tur hittade en fristående Deniz Hümmet. En bredsida senare låg bollen i nät och 2-0 var ett faktum.

Ett utmärkt utgångsläge men det gick inte att slappna av än när Niederkorn hotade strax efter med en volley från Issa Bah i bra läge, bollen smet lyckligtvis en bit utanför målramen. Kort därpå fick Jacob Widell Zetterström briljera med en vass räddning på ett farligt avslut från Sofiane Daham.

Men i övrigt var det god kontroll på matchen, även om det blev rejält hetsigt på planen i samband med en frisparkssituation i 42:a minuten och Miro Tenho fick syna det gula kortet. De sista minuterna blev ryckiga med mycket spelavbrott i samband med dueller. Skarpa lägen var det dock färre av och efter tre tilläggsminuter blåste domare Allesandro Dudic av en halvlek där DIF var i förarsätet, trots en halvlek som inte var optimalt genomförd.

Det blev inga förändringar i elvan och Djurgården nosade omgående på ett tredje mål när Oskar Fallenius rann igenom på högerkanten och slog en cutback in i boxen. Dessvärre stördes Gustav Wikheim i skottögonblicket och avslutet blockerades.

Precis som i första blev det en hel del hårda dueller och det blev fortsatt ryckigt med spelavbrott som hackade sönder tempot. Progrés Niederkorn försökte attackera efter förmåga med kombinationer, dock utan att skapa några särskilt vassa chanser.
Ett gult kort kom sedan på Marcus Danielson och därmed var båda mittbackarna varnade.

DIF öste å sin sida vidare framåt med Wikheim på spelhumör och norrmannen var nära att slalomdribbla sig igenom hela vägen med knappa timmen spelad. Ett trippelbyte följde sedan där det blev applåder för debutanterna Adam Ståhl och Viktor Bergh samtidigt som Rasmus Schüller gjorde en efterlängtad comeback.

Mer jubel skulle sedan följa strax efter när blåränderna utökade till 3-0. Pigge Oskar Fallenius var åter inblandad då han gick på avslut strax utanför straffområdet. Niederkorns målvakt Sebastian Flauss räddade skickligt, men på returen högg Deniz Hümmet som en kobra och bredsidade in sitt andra mål för kvällen.

Vilt jubel och ett gyllene läge för avancemang om tremålsledningen kunde bibehållas. Minuterna tickade på behagligt och nya pigga ben kom in med tjugo minuter kvar. Patric Åslund ersatte Deniz Hümmet samtidigt som Tobias Gulliksen klev upp på topp.

Niederkorn gick för reducering och en hörna i 72:a skapade temporärt kaos i boxen. Fler framstötar följde från luxemburgarna och en viss oro uppstod stundtals. Men även blåränderna gick för mer och Adam Ståhl var nära att rycka sig loss i djupled.

Nya DIF-chanser kom som sedan följdes av fortsatt tryck med hörnor och inlägg från ett alltmer framåtlutat Niederkorn. Djurgården fyllde sedan på med mer energi då Albin Ekdal äntrade planen medan Besard Sabovic tackade för sig.

Djurgården försvarade lågt mot slutet och bevakade ledningen. Ett fjärde mål hade kunnat vara spiken i kistan och det var på gång då Viktor Bergh och Patric Åslund var ytterst nära att såga sig igenom till ett friläge i sista matchminuten, men duon stoppades i sista stund.

Fem stopptidsminuter annonserades som förflöt utan några alltför uppseendeväckande händelser. Gott så och slutsignalen innebär därmed ett utmärkt utgångsläge inför returen i Luxemburg nästa torsdag på Stade Municipal de la ville Differdange – en arena med synnerligen begränsad publikkapacitet och Djurgårdens biljetter har redan gått åt till lyckligt lottade medlemmar.

Innan dess väntar dock ett allsvenskt bortamöte mot Elfsborg på söndag där DIF jagar viktiga poäng för att bita sig fast i toppstriden.

25 juli, torsdag 19:00Tele2 Arena