Företag

Inkomna motioner till årsmötet 2025

  • Föreningen
  • 24 feb 2025

Den 11 mars är det årsmöte i Djurgården Fotboll. Inför detta årsmöte har 17 motioner inkommit.

Den 13 mars klockan 18:00 är det årsmöte i Djurgården Fotboll. Kallelsen hittar du i sin helhet här.

Årsmötet planeras att äga rum i TV4-huset på Tegeluddsvägen 3-5. Anmäl dig gärna här om du tänkt komma så att vi lättare kan beräkna dryck och tilltugg samt få en uppskattning om att lokalen kommer att inrymma alla som deltar.

Nedan kan du läsa de 17 motioner som inkommit inför årsmötet. Styrelsen ska enligt våra stadgar yttra sig över inkomna motioner och publicera yttrandet på DIF.se senast tre dagar före årsmötet.

Följande motioner har inkommit

Motion 1

Motionsställare: Teodor Broman, medlem 114 33

Lojalitetsprogram för Djurgården Fotboll   

Bakgrund:

I takt med det växande intresset för svensk fotboll i allmänhet och för Djurgården Fotboll i synnerhet, har behovet av ett mer avancerat lojalitetsprogram blivit allt tydligare. Djurgården Fotboll deltar årligen i viktiga europamatcher samt titelmatcher i både Allsvenskan och Svenska Cupen, både på hemma- och bortaplan. 

Under de senaste åren har vi fått uppleva en rad minnesvärda matcher där tillgången på biljetter varit begränsad. Detta har gjort att DIF Fotbolls mest lojala supportrar inte alltid fått förtur till de eftertraktade biljetterna. Guld- och titelmatcher i Malmö och Norrköping, derbyn, bortapremiärer och diverse matcher på europeiska arenor är några exempel där biljettsituationen har skapat utmaningar.

Med detta i åtanke föreslår jag en lösning som i framtiden gynnar våra mest hängivna Djurgårdare – de som stöttar laget, oavsett resultat eller var matcherna spelas. Nuvarande system tenderar allt oftare att likna ett biljettlotteri, vilket är ohållbart i längden. Det finns många framgångsrika exempel på lojalitetsprogram, både nationellt och internationellt, som vi kan inspireras av. Framför allt bör ett sådant program ta hänsyn till faktorer som nyttjandegraden av säsongs- och bortakort, närvaro vid hemma- och bortamatcher samt ständigt och ordinarie medlemskap i Djurgården Fotboll. 

Djurgårdsfamiljen har vuxit sig stor, vilket är en fantastisk utveckling. Men de mest minnesvärda ögonblicken bör i första hand prioriteras för de som har störst engagemang. Först när dessa har fått möjlighet att boka sin plats bör biljetter fördelas vidare till övriga Djurgårdare. 

Förslag till beslut:

Djurgården Fotboll tillsätter en arbetsgrupp som, i samråd med supportrar och övriga intressenter, undersöker en teknisk lösning för att implementera ett lojalitetsprogram. Ansvaret för innehållet och utformningen av programmet överlämnas helt till DIF och de berörda parterna i processen. 

Programmet ska användas vid samtliga biljettsläpp kopplade till Djurgården Fotbolls matcher, i den mån det är möjligt. Målsättningen bör vara att lojalitetsprogrammet lanseras under andra halvan av säsongen 2025, alternativt till säsongen 2026, beroende på hur omfattande den tekniska lösningen behöver vara."

 


Motion 2

Motionsställare: Timmy Andersson, medlem 1211, med Mattias Andersson, medlem 11218

Bakgrund

De senaste åren har vi Djurgårdare fått uppleva fler och fler oerhört roliga matcher i takt med att vi har presterat bättre än på länge i både Allsvenskan, Svenska cupen och Europa. Detta har dock också skapat en situation där det i flera bortamatcher per år är väldigt många fler som försöker köpa biljetter än vad vi har tillgång till biljetter. Detta har lett till att vi flera gånger per år tvingas sitta i långa biljettköer på nätet på arbetstid där det är ett lotteri vilka som får dessa begränsade biljetter.

Idag får samtliga medlemmar i Djurgården fotboll förtur till dessa biljettsläpp men vi anser att säsongskortsinnehavare ska premieras före medlemmar eftersom de personer som går på fler matcher bör ha större chans att även få gå på de roligaste bortamatcherna. I framtiden bör det även utredas ifall det går att införa ett lojalitetssystem där de som går på flest matcher är de som först och främst erbjuds borta biljetter, likt en del andra lag i Sverige och utomlands använder sig utav.

Förslag till beslut

Att från och med 2026 så ska säsongskortsinnehavare erbjudas förtur till biljetterna i bortamatcher där vår tillgång är begränsad före de som ej är säsongskortsinnehavare.

 


Motion 3

Motionsställare: Joel Lillbroända, medlem 1551, och Patrik Sundqvist, medlem 21388

Motion: Starta ett talanglag för unga spelare inom Djurgårdens IF 

Bakgrund

Djurgårdens IF har alltid varit en förebild inom svensk idrott och har en lång tradition av att fostra talanger inom olika sporter. I dagens konkurrensutsatta idrottsvärld är det avgörande att klubben fortsätter att vara en ledande aktör när det gäller att utveckla unga spelare och ge dem de bästa förutsättningarna för att nå högsta nivå.

En nyckelfaktor för att en ung spelare ska utvecklas och på sikt kunna ta en plats i Djurgårdens A-lag är att de får erfarenheter av spel på seniornivå. Ett effektivt sätt att kunna erbjuda detta är att ha ett eget talanglag som man kontrollerar där talangerna kan få speltid.

För att ytterligare stärka klubbens arbete med talangutveckling och säkerställa att vi inte tappar viktiga unga talanger till andra klubbar, föreslår vi att Djurgårdens IF skapar ett talanglag för unga spelare i det riktiga seriesystemet som ska avancera till en lämplig nivå för att kunna ge våra talanger de bästa förutsättningarna till värdefull speltid på seniornivå.

Vi vill samtidigt att föreningen gör en utredning för att undersöka vad som krävs för att en sådan satsning ska bli lyckosam, vilka resurser som behöver tillföras och hur strategin och upplägget ska se ut.

Syfte

Syftet med denna motion är att säkerställa att Djurgårdens IF har en strukturerad och långsiktig plan för att skapa en hållbar talangutveckling. Ett talanglag där vi kan ge våra unga spelare erfarenhet av seniorfotboll skulle öka chanserna att fostra framtida stjärnor som kan bidra till A-lagets framgångar. Det skulle även höja föreningens attraktionskraft och förhoppningsvis göra att vi kan attrahera ännu större talanger i den hårda konkurrensen som råder i Stockholmsområdet.

Förslag till beslut

1. Att styrelsen för Djurgårdens IF snarast inleder processen att skapa ett talanglag i det riktiga seriesystemet. Ambitionen är att detta lag ska avancera till en tillräckligt hög nivå så att vi kan ge våra unga spelare värdefull speltid i seniormatcher av hög kvalité.

2. Att styrelsen för Djurgårdens IF genomför en utredning som undersöker de förutsättningar som krävs för att satsningen ska bli lyckad och vilka resurser som krävs för att laget ska ges möjlighet att avancera i seriesystemet. Denna utredning bör ledas av en extern part för att säkerställa dess neutralitet och saklighet.

3. Att denna utredning redovisas för styrelsen och klubbens medlemmar senast vid nästa ordinarie årsmöte.

 

 

Motion 4

Motionsställare: Simon Oscarsson, medlem 24188

Motion: Djurgårdens IF ska starta upp en egen ”talangförening” som spelar i det primära seriesystemet för seniorverksamhet med avsikt att på sikt kunna erbjuda både egenfostrade såväl som invärvade unga spelare en möjlighet till kontinuerlig speltid på en nivå som är gynnsam för deras utveckling som fotbollsspelare.

Bakgrund: I en tid där fotbollen nu är mer konkurrenskraftig än den varit innan i modern tid förs det diskussioner kring hur ens egen förening kan nå ännu fler framgångar än den redan gör. Ett av de områden som ofta diskuteras är föreningens utbildande av egna spelare och hur dessa kan erbjudas optimala förutsättningar att kunna utvecklas inom just den egna ungdomsverksamheten. I många andra europeiska länder är detta inte något ovanligt, men vi har även under senare tid sett hur detta även kommit till och sedan även brett ut sig inom svensk fotboll. Denna utveckling undkommer inte heller vi i Djurgårdens IF.

Drivandet av en egen så kallad talangförening är därför något vi som Djurgårdare bör ta hänsyn till inom relativ närtid så att vi inte riskerar att hamna efter i frågan.

Jag föreslår därför:

1. att Djurgårdens IF fotboll uppdras sätta igång arbetet med att starta upp en talangförening snarast möjligt efter föreningens förutsättningar.

2. att denna talangförening startas från botten av seriepyramiden.

3. att Djurgården INTE övertar någon annan förening högre upp i tabellsystemet, förutsatt att denna förening inte själva har önskat det.

4. att styrelsen alternativt annan bättre lämpad uppdras återkoppla till föreningens medlemmar när väsentliga beslut eller steg i processen har tagits.

 

 

Motion 5

Motionsställare: Jonas Söderstrand, medlem 40122

Föreningen skall verka för att medlemmar med säsongskort på 3Arena (fd Tele2) får röra sig till barer och andra faciliteter på arena vid matchdag.

Är man medlem och innehavare av säsongskort vid sektioner 220-223 är det kraftig begränsat med utbud av barer. Vi besökare får står och titta genom glasrutor hur andra sektioner får gå till en bar obehindrat. Säsongen 2023 var det inget problem att få gå till baren bakom Sofialäktaren men säsongen 2024 har man stängt glasdörren utan att kommunicera detta beslut till oss säsongare på sektioner 221-223.

Har hört från bekanta att sitter man vid sektion 212, 213 kan man röra sig fritt till tex Sofialäktaren. Att Djurgårdens IF inte likställer alla människors lika värde gör mig bekymrad, att exkludera vissa grupper av besökare till en öl i vänners sällskap och att få handla merch av Järnkaminerna känns inte speciellt modernt.

Mitt förslag är att återgå till 2023 års rörelsefrihet på arenan vid matchdag.

 

 

Motion 6

Motionsställare: Harri Korhonen, medlem 622

Motion: Återinförande av fysiska säsongskort

Bakgrund

Fysiska säsongskort har länge varit en uppskattad tradition bland djurgårdssupportrar, kortet har både varit praktiskt samtidigt som det har haft ett samlarvärde. Under de senaste åren har biljetthanteringen blivit allt mer digital, säsongskortförsäljningen för säsongen 2025 saknade helt och hållet fysiska säsongskort. På medlemsmötet 23/1 2025 förklarades detta med att nuvarande system endast tillåter rörliga QR-koder och inte fysiska kort. Det argumentet håller dock inte om man ser till andra system för biljetthantering, exempelvis kan Lokaltrafiken i Stockholm läsa QR-koder och fysiska kort för inpassering. Föreslår att föreningen fortsätter med fysiska säsongskort som ett kompletterande alternativ till de digitala vid våra arrangemang på 3arena. Samt ålägger arenaägaren införskaffa ny modern inpasseringutrustning som klarar QR och fysiska kort.

Fördelar med fysiska säsongskort:

1. De är inte beroende av teknik och internetuppkoppling: ett fysiskt kort kräver ingen fungerande mobiltelefon eller stabil internetuppkoppling, vilket är särskilt viktigt på arenor där nätverkskapaciteten ofta överbelastas.

2. Smidighet och tillgänglighet: Ett fysiskt kort är lätt att ta med sig och går snabbt att visa upp vid entrén. Det fysiska säsongskortet gör på så vis evenemanget tillgängligt och inkluderande för alla.

3. Sentimentalt värde som samlarobjekt: För många supportrar har fysiska säsongskort ett nostalgiskt värde och kan betraktas som ett samlarobjekt. Ett fysiskt kort erbjuder en yta att uttrycka sig på, där föreningen exempelvis skulle kunna samarbeta med illustratörer och fotografer från våra supporterled.

Nackdelar med digitala biljetter:

1. Beroende av internetuppkoppling: Vid större matcher kan mobilnätet bli överbelastat, vilket gör det svårt att ladda ner eller visa digitala biljetter.

2. Tekniska problem: Mobiltelefoner kan få slut på batteri, krångla, eller så kan det uppstå tekniska fel med biljettsystemet.

3. Minskad tillgänglighet: Alla supportrar har inte tillgång till en modern smartphone, vilket kan exkludera äldre supportrar eller de som av olika skäl inte använder sådan teknik.

Förslag till beslut:

Att årsmötet beslutar att:

1. Föreningen tar fram fysiska säsongskort för 2025 som en ren souvenir, för att möta supportrarnas behov. Dessa levereras snarast under säsongen av herr- och damallsvenskan 2025.

2. I samråd med oss supportrar, biljettleverantörer, arenan och övriga berörda parter utreds och införs möjlighet att använda fysiska kort senast till säsongsstart 2026 via modern teknik, exempelvis NFC eller RFID (eller annan lämplig fysisk tekniklösning).

3. Fysiska säsongskort ska vara ett valbart biljettalternativ för säsongskortsinnehavare från och med säsongen 2026 och framåt.

 

 

Motion 7

Motionsställare: Simon Oscarsson, medlem 24188

Motion: Djurgårdens IF ska i samband med försäljning av säsongsbiljetter erbjuda fysiska plastkort som tillval. Bakgrund: Inköp av säsongskort är får många personer en väldigt betydelsefull del av supporterskapet för många personer. En ganska central aspekt av detta inköp är mottagandet av säsongskortet i fysisk form. Många anser att detta fysiska kort är något som bör finnas som alternativ vid införskaffande av säsongsbiljett.

Jag föreslår därför:

1. att ett fysiskt säsongskort ska kunna erbjudas som tillval vid förlängning/nyköp mot ett självkostnadspris.

2. att en digital biljett ska finnas även ifall man väljer tillvalet med fysiskt säsongskort. 3. att föreningen själv efter egen bedömning kan besluta hur utskicket av dessa ska skötas för att kunna optimera detta ekonomiskt och logistiskt.

4. att en annan avläsningsteknik än QR-koder kan tillämpas på kortet ifall detta skulle underlätta systemet.

5. att upplägget som gjordes inför 2025 där Svenska Cupens gruppspelsmatcher ingår efterföljs i bästa möjliga mån.

6. att denna förändring ska börja gälla senast inför säsongen 2026.

 

 

Motion 8

Motionsställare: Nils Grundström, medlem 9736, och Fredrik Prior, medlem 2802

Angående förtydligande och tillgänglighet av dokumentation från årsmöten

Bakgrund Transparens och tillgänglighet är grundläggande för ett demokratiskt och välfungerande föreningsliv. Djurgårdens IF Fotboll tillhandahåller årsmötesprotokoll från 2001 till nutid via dokumentbanken på https://www.dif.se/om-dif/om-foreningen/dokumentbank. Dessa protokoll ger medlemmarna insyn i föreningens beslutsfattande och utveckling över tid.

Dock saknas en omfattande och lättillgänglig samling av inskickade motioner samt styrelsens förslag på agerande kring dessa motioner. Även om vissa motioner kan hittas genom sökningar i gamla nyheter på hemsidan, är många motioner antingen saknade eller svåra att hitta. Motionerna finns i ett kortfattat format inkluderade i årsmötesprotokollen, men de fullständiga texterna är inte tillgängliga på samma sätt. Detta begränsar medlemmarnas möjlighet att granska och förstå de förslag som läggs fram under årsmötena samt styrelsens svar och beslut på dessa motioner.

För att främja ökad transparens, engagemang och medlemmarnas möjlighet att delta informerat i föreningens utveckling är det viktigt att all relevant dokumentation från årsmöten görs lättillgänglig och organiserad på ett centraliserat sätt.

Förslag

Motionen yrkar att årsmötet beslutar:

1. Att uppdatera dokumentbanken på klubbens hemsida för att inkludera en dedikerad sektion för inskickade motioner och styrelsens förslag på agerande, likt den befintliga sektionen för årsmötesprotokoll.

2. Att säkerställa att alla inskickade motioner från årsmöten sedan 2001 samlas in, digitaliseras (vid behov) och görs tillgängliga i denna nya sektion för att skapa ett komplett och lättnavigerat arkiv för medlemmarna. Motionerna ska finnas tillgängliga i sitt fulla format för att underlätta granskning och förståelse.

 

 

Motion 9

Motionsställare: Nils Grundström, medlem 9736, och Fredrik Prior, medlem 2802

Angående förbättrad kommunikation från styrelsen till medlemmarna

Bakgrund

Transparens och effektiv kommunikation är grundläggande för ett demokratiskt och välfungerande föreningsliv. Djurgårdens IF Fotboll tillhandahåller årsmötesprotokoll från 2001 till nutid via dokumentbanken på https://www.dif.se/om-dif/om-foreningen/dokumentbank. Dessa protokoll ger medlemmarna insyn i föreningens beslutsfattande och utveckling över tid.

År 2009 framfördes Motion 6: Angående ökad öppenhet i klubben, där motionsställarna föreslog att styrelserna för Djurgårdens IF Fotboll efter varje styrelsemöte skulle rapportera till föreningens medlemmar vad mötet diskuterat och beslutat. Detta skulle även gälla för styrelseledamöter som representerar föreningen i andra hel- eller delägda bolag, med undantag för ärenden där klubbens intressen hotas. Styrelsen föreslog att verka för en självklar öppenhet inom Djurgården Fotboll och beslutade att inte anta motionen.

Trots styrelsens intentioner att främja öppenhet har medlemmarna fortsatt uttryckt behov av mer information och tydligare kommunikation. Den nuvarande bristen på regelbunden och strukturerad kommunikation från styrelsen har skapat hinder för medlemmarnas möjlighet att engagera sig och känna sig informerade om föreningens verksamhet. Detta, kombinerat med en upplevd osäkerhet kring klubbens strategier och beslut, understryker behovet av att återuppliva och stärka principerna från Motion 6.

Vidare har valberedningen kommunicerat att de inte är nöjda med styrelsens kommunikation. I sitt förslag till styrelse för 2024 uttalade de: “Vi noterar dock ett växande behov av information kring rådande plan och för hur det egna kapitalet ska arbeta.”

Förslag

Motionen yrkar att årsmötet beslutar:

1. Att uppdra åt styrelsen att återinföra och implementera principerna från Motion 6, 2009: Angående ökad öppenhet i klubben, genom att rapportera till föreningens medlemmar efter varje styrelsemöte vad som har diskuterats och beslutats.

2. Att skapa en dedikerad sektion på klubbens hemsida där styrelsen kan publicera sina rapporter och uppdateringar för att samla och centralisera informationen.

3. Att styrelsen inför regelbundna nyhetsbrev eller rapporter som sammanfattar viktiga beslut och framsteg inom föreningen, vilket ska distribueras till alla medlemmar.

4. Att utvärdera och förbättra de nuvarande kommunikationskanalerna, inklusive styrelsens svarsfrekvens på den officiella styrelsemailen, för att säkerställa att all relevant information når medlemmarna på ett tydligt och effektivt sätt.

5. Att efter ett år utvärdera effektiviteten av de implementerade kommunikationsåtgärderna och göra nödvändiga justeringar baserat på medlemmarnas feedback.

 

 

Motion 10

Motionsställare: Jan Hedberg, medlem 13416

Hälsa

Fotboll är ett fysiskt spel och mindre och allvarliga skador inträffar då och då. En spelare som drabbas av en lättare skada tar sig själv av planen genom att gå, hoppa, krypa eller rulla över sid- eller kortlinjen. Med andra ord så kan en spelare som ligger kvar på planen vara allvarligt skadad. Nu bortser vi från alla simulanter som ligger och skämmer ut sig. För att behandlingen inte ska dra ut på tiden och stoppa spel ska bår tillkallas direkt om spelaren inte kan ledas av plan. Om domaren tillkallat båren och spelaren vägrar att bäras ut på den ska han automatiskt varnas.

När han är spelduglig igen ska han anmäla sig till fjärdedomaren. Men eftersom han behövde hjälp på planen kan han vara allvarligt skadad. Fjärdedomaren ska därför starta en karensklocka på fem minuter, när den tiden förlöpt och om spelaren fortfarande är symtomfri kan han återgå i spel.

Jag yrkar att DIF ska arbeta för att de förändringar som motionen har ska införas i Allsvenskan.

 

 

Motion 11

Motionsställare: Jan Hedberg, medlem 13416

Inspel
En regel är bara bra om den efterlevs, förstås och utförs korrekt. Det gäller inte inkast. Jag har inta bara sett spelare stå med båda fötter på sidlinjen utan även med båda inne på planen när de gjort ett inkast Vidare är ofantligt många av dålig teknisk karaktär och dessutom enhandare. Dessutom tas en del 20 meter bort. Med andra ord är regeln för svår både för domare och spelare. Vi ska även komma ihåg att spelet heter FOTboll.

Jag yrkar att DIF ska arbeta för att inkast ersätts med inspel längs marken i Allsvenskan.

 

Motion 12

Motionsställare: Jan Hedberg, medlem 13416

Byten
Att man kan byta in spelare är bra då det kan förändra matchbilden och ersätta skadade spelare. Men jag tror att vi alla är evinnerligt trötta på spelare som helt plötsligt glömmer bort hur man går när de får reda på att de ska bytas ut. I Allsvenskan finns en fjärdedomare som är behörig att döma matchen, han eller hon är fullt kapabel att sköta bytena själv. Tränaren får meddela fjärdedomaren att ett byta ska ske och kommunicera ut det till sitt lag. På det sättet störs inte spelet av att byten sker.

Jag yrkar att DIF ska arbeta för att de förändringar som motionen har ska införas i Allsvenskan.

 

 

Motion 13

Motionsställare: Sebastian Ruthström, medlem 22009 

Motion för en egen DIF-arena

Djurgårdens IF är en klubb vars identitet vilar på våra djupa traditioner. Vi engagerar tiotusentals stockholmare och andra runt om i Sverige. Arenan är den emotionellt laddade plats där alla dessa människor möts och våra traditioner utövas tillsammans. Bland kanslier, IP:n och andra platser i föreningens verksamhet är arenan därför den tveklöst viktigaste platsen för vår förening och dess supportrar.

I kraft av detta ser jag det som ett av föreningens största problem att denna plats idag är en grå, steril multiarena delad med våra rivaler och där vi samtidigt är starkt begränsade av arenabolagets intressen, som inte sällan kommit i konflikt med våra egna. Även om Stockholmsarenan inneburit fördelar sportsligt, ekonomiskt och läktarmässigt kommer vi aldrig ifrån hur detta begränsar oss från att göra arenarummet till vårt eget, smycka det i våra färger och själva avgöra hur vi förvaltar det. Med avundsjuka blickar utomlands har vi sett hur en egen arena möjliggör en miljö som andas föreningens identitet på matchdag. Det kan även vara en given samlingsplats utanför matchdag för diverse möten, supporterevenemang, tifofix eller andra sammankomster. Det öppnar också upp möjligheter till ett socialt engagemang i Stockholms stad genom att utgöra en lokal för evenemang av denna typ.

Trots att de politiska och ekonomiska utsikterna för detta är utmanande kan det aldrig vara en ursäkt för att helt avfärda frågan. Jag vill att Djurgården Fotboll återigen ska ta upp frågan på allvar och aktivt utreda möjliga platser, ekonomiska lösningar, strategiska samarbeten och andra avgörande faktorer för att en egen arena ska bli verklighet.

Yrkande

Jag föreslår att Djurgårdens IF:s årsmöte beslutar att:

1. Föreningens styrelse aktivt ska arbeta för att Djurgårdens IF på sikt ska kunna ha en egen arena.

2. Styrelsen ska ta fram en långsiktig strategi som kartlägger: a) Ekonomiska förutsättningar för att bygga och driva en egen arena. b) Möjligheter att få tillgång till mark i Stockholm för att uppföra en arena. c) Övriga praktiska och juridiska förutsättningar som behöver uppfyllas för att förverkliga en egen arena.

3. En årlig rapport om framstegen i detta arbete som ska presenteras för medlemmarna på årsmötet

 

 

Motion 14

Motionsställare: Roberto A Gougoulakis, medlem 6803

Verka för hybridsgräs på 3Arena och förbjud konstgräs i svensk elitfotboll

År 2031 införs ett försäljningsförbud i EU av granulat, då det innehåller mikroplaster. Det betyder att Svensk fotboll har drygt 6 år på sig att hitta alternativ till konstgräset, som är hållbart och fungerar i vårt kalla klimat.

Idag har det alternativet stora brister.

När man på 3Arena inför säsongen 2023 valde att byta ut granulatmattan till ett mer miljövänligt alternativ (bioflex) så orsakade det stora problem. Underlaget är nämligen känt för att skapa skrubbsår som i värsta fall kan leda till infektioner. Så blev fallet på 3Arena och Victor Edvardsen kallade mattan för “helt jävla värdelös”.

Samtidigt lyfts fler röster mot förändringen av fotbollen som konstgräset bidragit till. Det blir 20% fler passningar per sekvens och 20% fler mål på konstgräs än på vanligt gräs. Här menar experter att det beror på att spelet går så snabbt och är mer baserat på kortare passningar, vilket gör att försvarsspelare sällan kommer in i närkampsdueller.

Att växla mellan underlag medför högre skaderisk och här verkar även skadorna som uppstår av spel på konstgräs mer frekvent. En doktorsavhandling från Linköpings universitet från 2015 visar att spelare som regelbundet både tränar och spelar på konstgräs löper högre risk att drabbas av vissa typer av skador, främst överbelastningsskador. Om så är fallet skulle en övergång till hybridgräs innebära en fördel även ur ett skadeperspektiv.

Jag föreslår därför:

Att Djurgårdens IF antar motionen som sin egen

Att Djurgårdens IF verkar för att underlaget på vår hemmaarena ska vara hybridgräs

Att Djurgårdens IF verkar för att förbjuda konstgräs i Svensk Elitfotboll

Att Djurgårdens IF skickar motionen till SEF:s representantskap

 

 

Motion 15 

Motionsställare: Oscar Andersson, medlem 243

Motion: Pristak på biljettpriser för bortasupportrar i Allsvenskan

Bakgrund

Supporterkulturen är en central del av fotbollen och bidrar till en levande och engagerande atmosfär på matcherna. För att främja resande supportrar och skapa en mer inkluderande och jämlik fotbollsupplevelse, har UEFA infört ett pristak för biljetter till bortasektioner i europeiska klubbturneringar. Detta initiativ har varit uppskattat och har underlättat för supportrar att följa sina lag utanför hemlandets gränser. En liknande modell bör appliceras i Allsvenskan för att skapa bättre förutsättningar för bortasupportrar.

Förslag Föreslår att Djurgårdens IF ska arbeta aktivt för att införa ett maxpris på 150–200 kronor för ståplatsbiljetter för bortasupportrar i Allsvenskan. Detta bör ske genom dialog och samverkan med andra klubbar samt Svensk Elitfotboll (SEF), i syfte att implementera en ligagemensam policy.

Motivering

Ett enhetligt och lågt pris för bortasupportrar skapar rättvisa för alla supportrar, oavsett vilket lag de följer eller vilken arena de besöker. Genom att ha samma prisnivå säkerställs jämlikhet och en mer inkluderande upplevelse för alla supportrar.

Låga biljettpriser uppmuntrar fler supportrar att resa till bortamatcher, vilket bidrar till en starkare och mer engagerande supporterkultur. När fler supportrar ges möjlighet att följa sitt lag på bortaplan skapas en bättre atmosfär och en mer levande läktarkultur.

Ett fast maxpris gör det lättare för supportrar att planera sina resor och budgetera för bortamatcher. Förutsägbarhet i biljettkostnaderna minskar osäkerheten och gör det mer tillgängligt för fler att följa sitt lag.

Även om klubbarna eventuellt förlorar lite intäkter på kort sikt genom att hålla biljettpriserna låga, förstärker ett stort bortafölje den totala upplevelsen och varumärket för Allsvenskan. En starkare supporterkultur och större engagemang kan på sikt öka intresset för ligan och skapa ett större kommersiellt värde.

Slutligen innebär enhetliga priser en förenklad administration kring biljettförsäljning för både klubbar och supportrar. En tydlig och enhetlig prismodell gör det enklare att hantera biljetter och minskar risken för missförstånd och konflikter kring prissättning.

Yrkanden

1. Djurgårdens IF aktivt verkar för att införa ett maxpris på 150-200 kronor för ståplatsbiljetter för bortasupportrar i Allsvenskan, i samråd med övriga klubbar och Svenska Elitfotboll.

2. Djurgårdens IF själva erbjuder biljetter till bortasupportrar för maximalt 150-200 kronor per biljett.

3. Styrelsen rapporterar till medlemmarna om framstegen i arbetet med detta senast den 1 februari varje år.

 

 

Motion 16 

Motionsställare: Kenth Norberg, medlem 43368

Djurgårdens fotboll har en lång och stark tradition av att inte använda trumma på läktaren, det har och är helt otänkbart i dom flesta leden.

Att en grupp på Sofialäktaren nu tänker använda trumma så kommer det drabba alla andra också.

Dels kommer det bli stora interna konflikter vilket inte kommer vara till gagn för föreningen och resterande publik kommer behöva lyssna på detta trummande.

Jag anser att detta är så pass stor fråga att en grupp på Sofialäktaren inte ensam ska bestämma över vår läktarkultur, utan det bör våra medlemmar få avgöra i demokratisk ordning.

Förslag till beslut:

Jag föreslår att Djurgårdens Fotbollsförening beslutar att ingen trumma får användas på våra hemmamatcher (gäller vår egen publik).

 

 

Motion 17

Motionsställare: Pernilla Sjöberg, medlem 29338

Motion: Att Djurgårdens Fotboll tar beslut att förbjuda trumma på våra hemmaläktare.

Bakgrund: I alla år har vi sjungit utan trumma och ändå hörts på arenorna runt om i världen. Det är en kultur som vi vill bevara. Vi är unika i detta då de flesta andra lag använder trummor på sina läktare. Dessutom hörs trumman mer än sången och vi vill sjunga fram våra blårandiga spelare i Djurgården. 

Konsekvenser: Det är ett fåtal av alla Djurgårdssupportrar som vill införa trumma på Sofialäktaren. Ca 90% av alla Djurgårdssupportrar som går på matcherna säger NEJ till trumma. Om trumman ändå införs kommer det leda till stora konsekvenser:

Det kommer splittra Djurgårdsfamiljen där det med stor sannolikhet kommer leda till konflikter mellan olika supportergrupper. 

Med detta trummande kommer Djurgården Fotboll tappa många hängivna supportrar som kommer bojkotta matcherna på grund av trumman.

Djurgården kommer förlora pengar i förlorade biljettförsäljningar/ kioskförsäljningar och dyl.

Syfte: Att bevara den kultur som vi en gång byggt upp. 

Förslag till beslut: Jag föreslår att Djurgårdens Fotbollsförening beslutar att förbjuda trumma på våra hemmaläktare.

 

Här hittar du kallelsen till årsmötet i sin helhet. 

Senaste nyheter

Relaterat