DIF tvålade till FCK

• 3 okt 2002

Djurgården är vidare i Uefacupen sedan FC Köpenhamn besegrades på Råsunda med 3-1. Bortsett från de första tio minuterna kontrollerade Djurgården matchen.

Det var ett möte mellan uppstickaren Djurgården och favoriten FC Köpenhamn, laget som borde avancera. FC Köpenhamn hade dessutom fördel av att kunna satsa på ett oavgjort resultat. Matchbilden sades bli likadan som i det senaste mötet. Och till en början var det så. Det var nämligen FC Köpenhamn som tog kommandot från början, genom att i rasande tempo anfalla. De första tio minuterna var det spel mot ett mål där Andreas Isaksson gjorde två bra räddningar. Köpenhamn dominerade matchen totalt och det tog 13 minuter innan Djurgården kunde starta ett ordentligt anfall. Då gick Johan Elmander fram med bollen, höll i den och passade kort i sidled till Andreas Johansson som förflyttat sig till högerkanten. Johanssons skott ledde till hörna som lades av Samuel Wowoah. Johan Elmander var framme på hörnbollen, men Martin Albrechtsen i FC Köpenhamn var sist med huvudet på bollen som gav 1-0, ett oväntat och orättvist mål men inte desto mindre roligt.

Efter Djurgårdens ledningsmål förändrades matchbilden. Djurgården började rada upp anfall, man flyttade sig högre upp på planen och började ta för sig. Babis Stefanidis, Johan Elmander, Babis igen och slutligen Wowoah hade bara någon minut efter målet möjlighet att öka på ledningen med ett anfall.
Alldeles därpå tog Andreas Johansson emot Babis Stefanidis boll, gick in i straffområdet och fick en knuff men spelet fortlöpte, och snart hade Johan Elmander ett skott alldeles utanför mål.

Djurgården höll fortsatt grepp men FC Köpenhamn kom stundtals lätt in i Djurgårdens straffområde via kanterna, där man hittade stora ytor och möjlighet att placera in inlägg.

I slutet av första halvlek fick Djurgården en frispark ungefär åtta meter från straffområdet. Kim Källström och Stefan Rehn ställde upp sig och det blev Källström som slog bollen, sedan Stefan Rehn inlett med att hoppa över den. Rune Pedersen i FC:s mål var dock med och kunde rädda ut bollen till hörna.
Ett par minuter senare fick Djurgården en ny frispark på samma plats. Denna gång lade Källström frisparken direkt, och Johan Elmander sprang fram och mötte bollen med huvudet och nickade in 2-0.

Den förväntade Köpenhamnsdominansen uteblev i andra halvlek och Köpenhamn fick i stället jaga ett tidvis bolltrollande Djurgården som bevakade sin ledning. Köpenhamns Sibusiso Zuma visade upp ett par fina löpningar. Han hade lätt för att komma fram på kanten och skapa sig en yta, men Djurgårdens försvar satte stopp för honom.

I ett massivt Djurgårdsanfall med fyra gubbar mot Köpenhamns tre bäddade Stefan Rehn för Samuel Wowoah som sköt från vänsterkanten. En sjungande ribbträff var nära ett nytt mål.

Men i slutet av matchen hade FC Köpenhamn en frispark i bra läge. Andreas Isaksson var på bollen, och fick även hjälp av målribban att rädda skottet.

Med två minuter kvar av ordinarie tid gjorde FC Köpenhamn 2-1. Det efter en långboll från halva planen och en passning som Bora Zivkovic sköt mellan utsträckte Isaksson och högerstolpen.
Eftersom FC Köpenhamn bara behövde oavgjort för att gå vidare blev det i allra högsta grad match igen. Men inte länge. Andreas Johansson blev nämligen fasthållen och nermejad när han kom in i straffområdet. Påföljande straff lades av Kim Källström. Ett hårt skott längs marken, riktat intill högra stolpen, medan Pedersen satsade åt vänster.

Djurgården stack upp, segrade och gick vidare i cupen.

Djurgårdens IF - FC Köpenhamn 3-1 (2-0)
(13) 1-0 Självmål
(45) 2-0 Elmander
(88) 2-1 Zivkovic
(90) 3-1 Källström (straff)

Varning DIF: Rasck
Publik: 13 459
Domare: Vitaliy Godulyar, Ukraina