Skyttedrottningen sätter laget före jaget

Djurgårdens skyttedrottning Mia Jalkerud, 27, förbereder sig för sin femte säsong i Damallsvenskan.

Fjolårets notering på nio seriemål, lika många som genombrottsåret 2011, kan mycket väl komma att bli överträffad i år.
– Jag vill alltid spela bättre och göra fler mål än året innan så klart, men jag känner lite att det får komma som det kommer. Jag sätter laget främst och hoppas att jag kan bidra med min erfarenhet av att spela på högsta nivå, säger Mia Jalkerud.

De flesta lagkamraterna är kvar från fjolårets framgångsrika säsong där Djurgården var nykomlingen som höll hela vägen och slutade sexa i tabellen. Men tränaren, Joel Riddez, är ny liksom spelsystemet där Mia Jalkerud befinner sig ensam längst fram med Madeleine Stegius bakom sig i en 4-4-1-1-uppställning.
– Förra året spelade vi med en ganska rak 4-4-2-uppställning och det tar sin tid att spela in det nya sättet, men det är kul. Det är en offensiv fotboll där vi trycker upp ytterbackarna. Det är lätt att springa bort sig när man är ensam på topp så det krävs att man har lite tålamod även om vi fotbollsspelare knappast är kända för det.

Joel Riddez då? Jodå, så här långt ligger den gamle ytterbacken på plus även hos Mia Jalkerud.
– Han blir inte arg men han kan vara väldigt bestämd och gå in och justera när något blir fel och det kommer att utveckla oss både individuellt och som grupp. Har visar med sitt engagemang att han verkligen vill göra något bra av den här truppen. Förra året kunde vi luta oss tillbaka på att vi var nykomlingar, men nu måste vi ställa högre krav på varandra. Alla har spelat minst ett år i Allsvenskan och har fysiken för att ta nästa steg och kriga med de bästa lagen.

Förra helgens Svenska Cup-match blev till rena målkalaset när Bollstanäs SK besegrades med hela 12-1, men Mia Jalkerud drar inte för stora växlar av storsegern mot division 1-laget.
– Vi spelade väldigt bra fotboll och när vi har mött Bollstanäs tidigare har det varit ganska tuffa matcher, men nu kändes det som att de hade tappat de flesta av de lite äldre spelarna som höll ihop det. Men det var glädjande att det var många spelare i vårt lag som visade att de kan göra mål.

Även om cupspelet dragit igång är vi fortfarande bara inne i februari. Vad tycker du om försäsongen?
– Det känns bra även om det alltid är lite tufft fysiskt. Under januari och februari som är uppbyggnadssäsong är man väl alltid lite småtung, Det är klart att det inte alltid är jättekul när man tränar ute i den kalla vinden på Stadshagen, men vi har en väldig fördel som även har tillgång till Johan Björkmans Hall på Hjorthagen. Jag vet att andra lag som Hammarby har haft problem med att hitta någonstans att träna, särskilt under januari när Stadshagen inte var uppvärmd.

I lördagens träningsmatch på Skytteholm (13:00) väntar AIK från Elitettan. Vad vet du om dem?
– Jag har inte spelat mot dem på ett par säsonger så jag vet inte vad de ställer upp med. Men det blir en bra värdemätare. Det viktigaste nu är att spela många matcher och få ihop gänget, men det är alltid extra kul med derbyn.

Senaste nytt
Fler nyheter