Tre sköna poäng i matchen mot BK Häcken

• 21 apr 2019

Djurgården gjorde en fin insats och tog med sig alla poängen hem från Bravida Arena under söndagseftermiddagen.

Djurgården kom till spel på Bravida Arena med fyra förändringar i startelvan jämfört med förra matchen. Tommi Vaiho, Kevin Walker, Johan Andersson, och Haris Radetinac var de fyra tillskotten i startelvan, och dessutom med Kevin på den ovana positionen som vänsterback för dagen.
En olycklig kombination av sjukdom och skador gjorde att just backlinjen var hårt drabbad inför matchen.
– Jag pratar hellre om spelarna som är tillgängliga än de som inte är det, sa Thomas Lagerlöf strax innan avspark.

Djurgården inledde matchen starkast och tog tag i taktpinnen direkt och redan efter ett par minuter fick Buya Turay ett bra läge från nära håll efter inspel av Nicklas Bärkroth, men bollträffen blev inte perfekt och chansen rann ut i sanden. Bärkroth som inledde matchen piggt skapade sig snabbt ett övertag på Häckens högerback Godswill Ekpolo.

Första kvarten tillhörde Djurgården och vi fick se en del tuffa men sjyssta närkamper från båda håll. Den tidigare Djurgårdsspelaren Alexander Faltsetas drog på sig den första varningen efter att ha kommit in tufft i ryggen på Fredrik Ulvestad i den 13:e minuten, och bara en halvminut senare var det kvitterat i den statistiken efter att Jesper Karlström gått in för hårt med axeln mot Ahmed Yasin.
Ytterligare två varningar kom i den 18:e minuten i samband med en irriterad situation där Haris Radetinac och Häckens Gustav Berggren gick varnade ur situationen.

Om den första kvarten tillhörde Djurgården var halvlekens andra kvart mer av en jämn historia och matchens dittills bästa målchans kom när Buya Turay vann en löpduell och lobbade bollen över en utrusande Peter Abrahamsson i Häckens mål. Djurgården hade emellertid inte marginalerna på sin sida i den situationen och bollen studsade i stolpen innan målvakten kunde ta kontroll över den.

Det fortsatte att vara en jämn match under den sista kvarten av halvleken men Djurgården skapade chanserna i matchen. Många av inspelen gick mot Buya Turay men Häckens försvar låg rätt i positionerna och inga riktiga farligheter skapades. Nicklas Bärkroth var fortsatt pigg från sin vänsterkant och Johan Andersson och Kevin Walker klarade av försvarsuppgifterna fint samtidigt som de var med offensivt på respektive kant när tillfälle gavs. När halvtidsvisslan ljöd stod det 0-0 på resultattavlan.

Inför andra halvlek pratade Andreas Alm om att de varit för enkelspåriga i första halvlek och bytte in Nasiru Mohammed redan i halvtid. Ut gick Daleho Irandust.
Även Djurgården tvingades till ett byte då Johan Andersson gick ut och Dzenis Kozica ersatte. Haris Radetinac fick flytta ner på högerbackspositionen medan Dzenis tog plats till höger i anfallet.

Matchens första mål kom i den 51:a minuten efter en Djurgårdshörna slagen av Kevin Walker som Nicklas Bärkroth nickade ner till Erik Berg som från nära håll kunde stöta in 1-0 på volley! Ett rättvist ledningsmål!

Det var en ganska händelsefattig tiominutersperiod efter målet där de båda lagen turades om att äga boll och försöka skapa något framåt utan att någon egentlig målchans uppstod. Tommi Vaiho plockade ner några inlägg framför näsan på Alexander Jermejeff och Jesper Karlström slog en fin djupledsboll mot Buya Turay som Peter Abrahamsson kom ut tidigt på och tog hand om längs marken.

Djurgården spelade klokt under den här perioden av matchen och höll i bollen mycket och lät Häcken-spelarna att springa och tiden att gå. När klockan tickade upp på 70 minuter hade Häcken ännu inte skapat en målchans att tala om. Men precis då, när klockan visade 70:11 kom hemmalagets bästa målchans dittills när Jermejeff sköt från någon meter in i straffområdet. Tommi Vaiho stod dock för en riktigt fin räddning när han fick ut bollen till en – skulle det visa sig resultatlös – hörna.

I anfallet efter kom istället Astrit Ajdarevic till ett liknande läge som Jermejeff men då var det Abrahamssons tur att stå för en fin räddning när han limmade skottet vid första stolpen.

Häcken tog över bollinnehavet mer och mer och i den 80:e minuten kom Paulinho till sitt första avslut i matchen. Men Tommi Vaiho gjorde återigen en fin räddning när han kom ner hela vägen till den närmsta stolproten och räddade bollen. Returen nickades över och i samma sekvens gjorde Häcken ett byte där Ahmed Yasin klev av och Mervan Celik byttes in. Paulinho varnades efter en brysk behandling av Jesper Karlström.

De sista 10 minuterna spelade Djurgården av på ett kontrollerat sätt och var det lag med både bollinnehav och de farligaste chanserna. Det är en gedigen laginsats och ett hårt jobb som lönar sig på bortaplan i den tidiga seriefinalen. Matchen slutar 1-0 till Djurgården och vi tar med oss tre poäng hem till Stockholm. Därmed bröt Djurgården sviten på 10 raka bortamatcher mot Häcken utan vinst.
En insats som blir extra imponerande med tanke på det manfall i backlinjen tränarna stod inför när de skulle ta ut laget. Men som Thomas Lagerlöf sa strax innan avspark: Det är spelarna som är tillgängliga som ska göra det.

– Djurgården är bättre än oss i dag helt enkelt, konstaterar BK Häckens Rasmus Lindgren efter matchen.

– Vi gör det riktigt bra defensivt i dag. Vårt offensiva spel kanske inte är perfekt i dag men det är skönt att vinna borta mot Häcken för det är inte lätt, säger Erik Berg efter matchen.

– Det är fint att se att vi har ett djup i truppen vilket är viktigt under en lång säsong. Spelarna som kommer in i dag gör det fantastiskt bra, fortsätter han.

Nästa hemmamatch spelas på torsdag mot Norrköping på Tele2 Arena. Vi ses där!
21 april, söndag 15:00Bravida Arena