Delad pott mot Elfsborg

• 12 sep 2020

Trots en stark insats blev det bara en poäng på Tele2 Arena där Edward Chilufya stod för Djurgårdens kvitteringsmål.

Det blev några ändringar i truppen inför match där Jonathan Augustinsson och Kevin Walker lämnade återbud på grund av sjukdom medan Jesper Nyholm utgick med en känning samtidigt som Oscar Pettersson kom in i truppen.
Startelvan bestod av PK Bråtveit i mål med en backlinje bestående av Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Fredrik Ulvestad och Elliot Käck framför sig. På mittfältet tog Curtis Edwards och Jesper Karlström plats med Magnus Eriksson framför sig medan Edward Chilufya och Haris Radetinac flankerade Kalle Holmberg i anfallet.

Under en regntung himmel kickade matchen igång på Tele2 Arena där Djurgården ställde upp med en nyformerad startelva och de facto bara med fem man på bänken beroende på sjukdoms- och skadeläget. Men inledningen var pigg av blåränderna som vaskade fram två hörnor omgående där speciellt den andra blev farlig efter en hörnvariant där Magnus Eriksson avslutade strax utanför.

Djurgården var hetast i duellerna och fortsatte att skapa tryck framåt. Elfsborg stack emellan med några hyfsade chanser för Johan Larsson och Jesper Karlsson men ett ännu vassare läge blev det för Magnus Eriksson vid straffområdeslinjen där skottet smet precis över ribban.

Det var fortsatt chansrik och underhållande med ett klockrent omställningsläge för DIF som tyvärr inte kunde omsättas och farliga avslut från både Haris Radetinac och Aslak Witry. Men det var Elfsborg som skulle få ledningsmålet när boråsarna ställde om efter en hörna i tjugonde minuten där ständiga orosmomentet Jesper Karlsson fick utrymme och kunde placera in bollen i nät.

Djurgården svarade upp omedelbart med två jättechanser där Tim Rönning svarade för två jätteräddningar, först på Chilufyas hårda distansskott och sedan på Fredrik Ulvestads nick på den efterföljande hörnan. Näste man att testa Rönning blev Magnus Eriksson men trots en stark offensiv var det inga bollar i nät för DIF med halvtimmen spelad.

Sista kvarten var det stort bollinnehav för Djurgården men lägena var något färre, även om Jesper Karlström hade ett farligt, fräsande skott i boxen som blockerades av gästernas försvar. En hyfsat farlig frispark som dök lurigt från Simon Strand var sedan det sista noterbara som hände innan Kaspar Sjöberg blåste av en chansrik och underhållande halvlek där Djurgården hade 13-9 i avslut.
– Vi skapar mycket chanser och skott, vi måste bara få kvalitet på avsluten. Det är mycket som är bra men vi måste sätta dit bollen. På deras mål så slarvar vi däremot och vi hade snackat om deras kontringar innan, så det är en besvikelse. Men nu handlar det om att fortsätta tro på det och köra vidare i andra halvlek, konstaterade lagkapten Jesper Karlström för Dplay i pausen.

Inga förändringar i laget efter en första halvlek som DIF-tränare Thomas Lagerlöf beskrev som ”en av våra bästa i år” och retroaktiv utdelning skulle också komma omgående. En djupledsboll från Jesper Karlström till Edward Chilufya rev hål i Elfsborgsförsvaret och fri med Tim Rönning rullade ”Chili” bollen kyligt mellan benen på gästernas keeper.
– Det var en bra löpning och en fin passning. Jag blev väldigt glad för målet och det betyder mycket för mig, sa Chili till Dplay om kvitteringen.

Kvitterat och en skön boost för DIF som malde vidare framåt och jobbade hårt i presspelet. Det blev dock inte lika många vassa lägen för något av lagen som i första halvlek utan istället en lite tightare matchbild med lägre tempo. I 70:e minuten var det sedan dags för det första DIF-bytet när Jonathan Ring klev in istället för målskytten Chilufya.

Djurgården kom in i en bra period nu och tryckte ner Elfsborg och känslan var att DIF började nosa på ett ledningsmål. Men även gästerna hotade med ett lurigt inspel från Johan Larsson som oroade rejält. Det blev sedan mer Elfsborg under en period och DIF-försvaret sattes i arbete men redde ut situationerna skickligt där Fredrik Ulvestad imponerade som vikarierande mittback.

Regnet tilltog mot slutet av matchen men intensiteten avtog något och Kim och Tolle fyllde på med pigga ben i form av Emir Kujovic i 85:e minuten. Ett riktigt fint läge för ett segermål kom sedan i 87:e minuten när Aslak Witry gick på avslut vid bortre efter ett fint inlägg från Karlström. Än en gång stod dock storspelande Tim Rönning i vägen.

En sista gyllene möjlighet skulle ges i tredje övertidsminuten när DIF fick en frispark i utmärkt läge. Magnus Erikssons skott fastnade dock i muren och därmed blev delad pott för två lag som båda jagar poäng i toppskiktet av tabellen.
– Vi är besvikna över att inte vinna matchen men nu får vi kriga vidare. Jag tycker att både jag och laget gör en bra match men den här gången räckte det inte till tre poäng, sa Edward Chilufya efter matchen.

Bara att ladda om inför torsdagens stundande Europa League-kval på Tele2 Arena mot Europa FC från Gibraltar. Matchen ser du på Viaplay.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)5b632099-cc2a-4193-8e21-fd269875f6e1|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

12 september, lördag 15:00Tele2 Arena