Nyasha sprang hem segern

• 17 apr 2015

Djurgården tog säsongens första seger när Kalmar FF besegrades med 1-0 hemma på Tele2 Arena. Matchvinnare blev Nyasha Mushekwi som, bokstavligt talat, sprang in segermålet.

Säsongens första trepoängare i Allsvenskan spelades hem när Kalmar FF besegrades med 1-0. Gästerna inledde med att försöka pressa och stressa Djurgården till misstag men ett bolltryggt hemmalag gjorde inga misstag. Det gjorde att Kalmar tidigt valde att ändra och spela med en mer samlad defensiv på ett snålt småländsk sätt. Det var inte underhållande men det fungerade. Djurgården skapade få målchanser trots massivt bollinnehav.

Trots att inte målchanserna duggade tätt var Djurgårdens första halvtimme en spelmässigt bra period. Laget kändes rörligare än tidigare vilket gjorde att anfallarna fick mer ytor att springa på. Yttermittfältarna klev oftare in centralt i banan vilket gjorde att ytterbackarna lättare kunde följa med högre upp i banan.

Matchens första riktigt heta målchans skapade Kalmar. Målvakten Kenneth Höie tappade liggande bollen i eget straffområde i en duell med Jonathan Ring. KFF-spelaren fångade upp bollen och hade så öppet mål man bara kan ha. Då, som en räddande ängel, glidtacklade Jesper Arvidsson bakifrån och erövrade bollen. En meter från mållinjen. Noterbart är att Arvidsson i matchen mot Hammarby även då gjorde en sensationell räddning på mållinjen.

Halvlekens sista kvart blev jämnare än de första 30 minuterna. Kalmar fick ha mer boll och Djurgårdens spel mattades men några mål fick publiken inte se.

– Vi börjar bra men har en period runt Arvidssons räddning när vi inser att vi också kunde släppa in mål. Vi blev nervösa och spelade sedan för mycket på säkerhet. Tempot var inte tillräckligt snabbt, tycker Pelle Olsson.

När den andra halvleken startade var Djurgården tillbaka på rätt spår igen. Det mynnade ut i två målchanser i den 49:e minuten. Först ett skott utifrån av Haris Radetinac, som målvakten Ole Söderberg fångade, och sedan en yttersida tätt utanför av Sam Johnson som fångade upp ett misslyckat utkast.

Med lite mindre än 25 minuter kvar av matchen verkade Kalmar FF ändra inställning. Från att ha sett ut att vara kanonnöjda med 0-0 gick laget plötsligt framåt. Kenneth Höie tvingades tippa ett skott till hörna och några farliga inläggssituationer oroade djurgårdsförsvaret. Mitt i den lilla motståndarpressen stack Djurgården upp i ett anfall. Tim Björkström följde med upp på högerkanten och slog ett lågt inlägg mot framrusande anfallare. Sam Johnson var först på bollen men han fick inte ordentligt träff på den. Det resulterade i stället i en skarv till inhopparen Nyasha Mushekwi som i full fart fram in med bollen och sig själv i nätmaskorna. Ett förlösande, lättat, och euforiskt jubel utbröt inne i Tele2 Arena.

Efter målet hände det en hel del. Kalmar gjorde allt för att kvittera och satte tung press mot Djurgården. Farliga chanser skapades. Omar Colley räddade en nick på mållinjen. David Elm skruvade ett låg skott bara centimeter utanför Höies högra stolpe. När Kalmar lyfte upp spelare i offensiven öppnade det upp för Djurgården. Nyasha Mushekwi var bara centimeter från att bli tvåmålsskytt och definitivt avgöra matchen när han sköt i stolpen i den första stopptidsminuten.

Men publiken fick inte se några fler mål. Trots att Kalmar lyfte upp målvakten Ole Söderberg på slutet kunde Djurgården freda sitt mål och hålla nollan för första gången i Allsvenskan 2015.

– Vi står emot ett tungt artilleri. Varje situation blir en kamp men vi håller huvudet kallt och gör allt för att vinna matchen. Skönt att ha en etta i stället för en nolla i vinstkolumnen, summerade Pelle Olsson.

Till sist är det läge att nämna publiken. I höstlikt klimat värmde sången från Sofialäktaren och Slakhuskurvan hela matchen. Hatten av. Kvalitet!

17 april, fredag 19:00Tele2 Arena