Årets första seger kom mot Odense

• 8 feb 2016

Djurgården tog första segern under försäsongen när danska Odense besegrades med 2-0 på träningslägret i Turkiet efter mål av Sebastian Andersson och Amadou Jawo.

Det blev DIF-debut för nyförvärvet Marcus Hansson som klev in från start mot danska ligasjuan Odense på Emir Hotels Sport Center i turkiska Side. Inledningsvis blev det en ganska lugn match för Marcus och båda lagens backlinjer där Odense var det något mer aktiva laget även om målchanserna uteblev.

Med kvarten spelad fick dock Hampus Nilsson visa upp sig med två fina räddningar. Först täckte han ett hyfsat avslut i straffområdet och efter det fick han sträcka ut ordentligt på ett distansskott från Odenses duktige forward Rasmus Falk.

Bolltempot var sedan fortsatt lågt, framför allt från Djurgården, där Odense fortsatte att skapa mest och även om DIF började ånga igång så småningom  och stack upp med några goda anfallsintentioner var det danskarna som var närmast ledningen. Framför allt i 32:a minuten när Falk fick stå och måtta skott straffområdet, men bollen gick lyckligtvis en bit över ribban.

Men istället var det Djurgården som skulle ta ledningen i 36:e minuten. Kanske inte helt logiskt sett till matchbilden men Sebastian Andersson funderade inte alltför mycket kring det utan lyfte kyligt bollen förbi den utrusande målvakten efter en fin djupledsboll från Omar Colley.

Målet gav lite extra skjuts till DIF vilket också genererade straffdiskussion två gånger om: Först i 38:e när Mayambela gick omkull i ett dribblingsförsök och kort därefter när Jawo trycktes ner i straffområdet, domaren förhöll sig dock kallsinnig. ”Basse” var sedan nära ett andra mål med en farlig nick på Käcks vänsterinlägg men blev avblåst för en inte helt solklar ruff.

Ledning med 1-0 i halvtid och ínga byten i paus för DIF som inte riktigt fick upp farten i spelet även om det blev farligt på Stefan Karlssons högerinlägg i 51:a men där ”Basse” dock blåses av för hands när han tog emot bollen.

Med Kerim Mrabtis mardrömsscenario i färskt minne flög sedan hjärtat upp i halsgropen i 54:e minuten när Marcus Hansson blev liggande en längre stund på planen efter en duell. Men efter en rejäl tejpning av foten kunde Marcus spela vidare och han och övriga backlinjen fick en hel del att göra när Odense tryckte på framåt för en kvitteringsboll.

I 56:e minuten kom sedan första Djurgårdsbytet där Daniel Berntsen kom in istället för Mihlali Mayambela. Norrmannen var en injektion och han hade ett farligt avslut omgående och en stund senare var han delaktigt i ett riktigt bra DIF-anfall där Jawo stod för ett fint förarbete och Berntsen sköt ett tungt skott som Koval i Odense-målet räddade.

Nu var det bättre fart på DIF och Elliot Käck hann med ett farligt högerskott innan det var dags för 2-0. Amadou Jawo var påpassligt framme och löpte ikapp Hampus Nilssons långa utspark i straffområdet, rundade Koval snyggt och rullade in bollen.

Det blev många byten i båda lagen med snabba spelvändningar åt båda hållen och Odense fortsatte sin jakt på ett reduceringsmål. Hampus Nilsson stoppade dock danskarna med en grym räddning när han med tio minuter kvar av matchen tippade ett lurigt närskott i stolpen.  DIF hann också med några bra chanser till att utöka ledningen där Omar Colley var nära att nicka in Berntsens hörna och inbytte Sam Johnson hade ett bra skott i 90:e minuten.

Men den blårandiga målfabrikationen stannade vid 2-0 vilket räckte mer än väl och som var en ganska generös segermarginal sett till chansfördelningen i matchen. Icke desto mindre första vinsten för i år och en skön utgångspunkt inför årets första hemmamatch på Tele2 Arena när Ålesund gästar på lördag. Avspark 15.30, var på plats.

8 februari, måndag 11:00Emir Hotels Sport Center