Drömmål från "Ingenjören" när Ålesund besegrades

• 13 feb 2016

Det blev en skön seger med 2-0 mot Ålesund i årets första hemmamatch där det bjöds på en stark blårandig defensiv och ett drömmål från Michael ”Ingenjören” Olunga.

Det var en härlig inramning med röststark klack och gott om ungdomsspelare på Tele2 Arena vid årets första hemmamatch – och även sista träningsmatch innan tävlingssäsongen drar igång. Startelvan var intressant där nyförvärvet Marcus Hansson bildade ett framgångsrikt mittlås tillsammans med Jacob Une Larsson (Omar Colley var sjuk bör tilläggas) och där Sebastian Andersson och Sam Johnson bildade anfallspar med Jesper Karlström och Kevin Walker bakom sig centralt.

DIF inledde stabilt under första kvarten och skapade några hyfsade lägen under första kvarten där anfallen ofta påbörjades via Tim Björkströms högerkant. Ålesund hade också en del ansatser framåt men den blårandiga backlinjen jobbade på bra och hade god koll på det mesta som kom i deras väg.

Matchen puttrade vidare och det fanns inte alltför mycket material till eventuella kommande highlightspaket med halvtimmen spelad. Defensiven var dock ett fortsatt glädjeämne där Ålesunds offensiva ambitioner skickligt avvärjdes med bra positionsspel.

Men mål skulle det bli till slut i 39:e minuten – och dessutom det första i de nya matchtröjorna. Kevin Walker slog en väl avvägd frispark från vänsterkanten som Sebastian Andersson nickskarvade in bakom Cramer i ÅFK-kassen. Mål för andra matchen i rad för ”Basse” som visar att han trivs på Tele2 Arena där han ju avslutade med ett hattrick senast mot Sundsvall förra året.

Målet fick fart på DIF och matchen och Seon-Min Moon var nära att utöka målskörden direkt efter när han var på väg att snappa upp en svag hemåtpass i djupled, men Cramer hann ut med ett ben i sista stund.

Ålesund var sedan nära en kvittering i slutminuten när bollskicklige Marlinho trixade sig igenom DIF-försvaret och drog iväg ett skott som gick i burgaveln. Det var det sista av intresse som hände i halvleken och Djurgården kunde gå till halvtidsvila med ledning 1-0.

Inga byten i paus från Pelle Olsson och när det gällde frisparkarna fanns ingen anledning att förändra heller. Således var det Kevin Walker som tog hand om nästa frispark från vänsterkanten i 48:e minuten som nickades strax över av Sam Johnson.

Riktigt farligt och strax efter var det nära på nytt när Jesper Karlström slog en av sina patenterade raka mittfältsgenomskärarpass till Moon vars skott gick precis ovanför ribban.

Ålesund skapade en del framåt också men DIF radade upp de bästa lägena. Sam Johnson sköt farligt på distans, ”Basse” hade ett bra nickläge efter ett fint inlägg från Berntsen och Jesper Karlström tvingade Cramer till en rejäl utsträckning.

Kevin Walker följde sedan upp med ett distansskott som smet centimeter utanför stolpen och Djurgården var rejält på gång.

Pelle Olsson fyllde på ytterligare i offensiven genom att ge en hemmadebut till provspelande Michael ”Ingenjören” Olunga med timmen spelad och det kändes som ett andra mål låg i luften.
Det kunde mycket väl ha kommit i baken efter ett mycket farligt Ålesundsanfall kort därpå, men Kenneth Höie kom ut skickligt och skar av vinklar och istället var det dags för ”Ingenjören” att presentera sig.

Michael Olunga fick bollen en bit utanför straffområdet och drog iväg en raket av NASA-kaliber rakt upp i krysset. Ett drömmål som onekligen haussar rejält och ger Bosse Andersson en del intressanta funderingar.

Sam Johnson var sedan nära 3-0 med kvarten kvar av matchen innan han lämnade plats för Tino Kadewere och samtidigt fick även Besard Sabovic göra sin A-lagsdebut på Tele2 Arena när han klev in på innermittfältet.

Att Djurgården har ett nytt, starkt vapen på fasta situationer visade sedan Jacob Une Larsson som gjort mål tidigare på försäsongen och nu var mycket nära att skalla in ett till på en hörna i 78:e minuten.

De sista tio minuterna hade DIF ett bra grepp om matchen i en mycket väl genomförd andra halvlek och kunde enkelt spela hem segern. En solid insats som bådar gott och ger ett mycket intressant utgångsläge inför cupmatchen mot Ljungskile.

13 februari, lördag 15:30Tele2 Arena