Hammarby vände och vann

• 17 okt 2016

Den så efterlängtade segern kom inte heller i säsongens sista derby. Trots en ledning med 2-0 blev det en tvåmålsförlust mot Hammarby på måndagskvällen.

– Det är små marginaler i fotboll och vi har inte med oss dem, konstaterade sportchefen Bosse Andersson.

Det var efter att han sett två av Allsvenskans formstarkaste lag göra upp på Tele2 Arena.  Djurgården hade tolv poäng på de fem senaste matcherna, Hammarby tio. DIF-spelarna hade också två val att göra inför kvällen. De kunde låta sig påverkas negativt av de senaste årens usla derbyfacit och sviten på sju allsvenska derbyn mot Hammarby utan seger, eller se möjligheterna att skicka det omtalade derbyspöket all världens väg. Djurgårdens målvakt Andreas Isaksson fick dock inte chansen att hjälpa till då han tvingades kasta in under handduken under uppvärmningen på grund av ljumsksmärtor.

– Det är sådant som händer i fotboll men Kenneth Höie är en bra målvakt så det är inget problem för oss, sa DIF-tränaren Mark Dempsey innan avspark.

Majoriteten av de blårandiga såg ut att ha valt alternativet att skrämma iväg spöket för Djurgården började matchen med hög press och intensitet. Kevin Walker var glödhet på en framskjuten mittfältsposition och noterades för tre bra målchanser under den inledande kvarten. Lagkaptenen lyckades få till avslutet vid en av dem när han sköt DIF i ledning redan efter två minuter.

– Vi ville sätta press och få hål på dem tidigt vilket vi lyckades med. Den första delen av halvleken är vi riktigt bra, sa målskytten.

Djurgården fortsatte att pressa motståndarnas backlinje med både Walker och högerbacken Kebba Ceesay högt upp i planen. Tveksamheterna från derbyt mot AIK var som bortblåsta när de blårandiga kom i anfall efter anfall i jakten på ett andra mål. Ceesays räder på högerkanten låg bakom två gyllene lägen för i tur och ordning Michael Olunga och Othman El Kabir men ingen av dem kunde få till det i det avgörande momentet. I stället fick Djurgården en hörna där Kevin Walker prickade Mathias Ranégies huvud framför mål. Den store forwarden hängde länge i luften och kunde trycka in det välförtjänta 2-0-målet.

Matchklockan stod på 33 minuter och så långt var det ett lag på plan. Målskytten Ranégie hade vunnit allt i luften, Alexander Faltsetas hade glitdacklat omkull två motståndare samtidigt som han la beslag på bollen och Hammarbys enda hot hade varit ett par långbollar bakom Djurgårdens backlinje.

De grönvitas reducering kom därför helt ologiskt och dessutom nästan direkt efter Ranégies 2-0-mål. Djurgårdens försvarsarbete blev något passivt, bland annat genom en lyckad screening på Kevin Walker, när HIF:s kortpassningsspel hittade fram till Romulo. Kenneth Höie stod långt ut och lyckades trots bolltouch inte hindra Romulos reducering.

Den oväntade repliken gav naturligtvis Hammarby energi samtidigt som Djurgårdens spel blev ängsligare. Kvitteringen i minut 41 kom därför inte lika överraskande som reduceringen. Den ständigt handskbärande Alex föll lätt i en närkamp med El Kabir och fick en frispark i bra läge. Den slog Kennedy in framför mål där en helt obevakad Arnor Smarasson dök upp och stötte in 2-2.

– Vi står och sover. Vi är inte bra under den sista delen av halvleken och tappar vår ledning men jag tycker ändå att vi är det bättre laget i matchen. Vi vill inte spela oavgjort och nu går vi för att vinna matchen, sa Mark Dempsey inför den andra halvleken.

Den inleddes något avvaktande från båda lagen. Den tappade tvåmålsledningen, på bara sju minuter, tycktes få Djurgårdarna att tvivla på sin egen förmåga samtidigt som Hammarby allt oftare kom rätt på det centra mittfältet. Efter en felaktigt dömd hörna sattes DIF under en viss press och när bollen rensades undan svarade Hammarby med en snabb omställning. En djupledsboll från Alex passerade mittbacken Jacob Une Larssons fot med millimetern och friställde Romulo. Brassen prickade in 3-2 mellan benen på Kenneth Höie och plötsligt, men mindre lustigt var Djurgården i underläge i en match man ledde med 2-0. DIF försökte komma tillbaka och skapade två riktigt bra kvitteringschanser, ett skott av Othman El Kabir och en nick av Michael Olunga, men Ogmundur Kristinsson i HIF-målet stod rätt placerad.

Domaren Andreas Ekberg valde generellt att fria hellre än att fälla i närkamsspelet vilket brukar vara lyckosamt i derbyn, men vid flera lägen var besluten högst tveksamma. I samband med Olungas nick knuffades Mathias Ranégie omkull av Johan Persson i straffområdet (se bilden ovan) men Ekberg valde att fria.

Mark Dempsey försök med ett byte på vänsterkanten (Daniel Berntsen i stället för Othman El Kabir) fick inte önskad effekt. I den 76 minuten kunde i stället Hammarbys öka på till 4-2 när Alex återigen hittade Romulo med en framspelning. Den här gången var DIF-försvaret bätre samlat och Romulos vinkel dålig men brassen hittade ändå en lucka vid bortre stolpen. Några minuter efter målet bröts matchen på grund av oroligheter på läktarna, men den kunde återupptas efter cirka 20 minuter. Djurgården försökte skapa reduceringslägen men hade inte riktigt energin för att få till en rejäl forcering.

– Vi har allt i drygt 30 minuter men sen är vi inte riktigt skärpta och släpper in väldigt enkla mål på grund av individuella misstag. Det är väldigt olyckligt, sammanfattade Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

17 oktober, måndag 19:00Tunavallen