Mrabti poängräddare i derbyt

• 25 maj 2015

Två mål från Kerim Mrabti räckte till en välförtjänt poäng i måndagskvällens derby på Tele2 Arena. Djurgården och AIK spelade 2-2 (0-2) efter en total DIF-dominans i andra halvlek.

– Efter 0-2 i första halvlek ska vi vara nöjda med slutresultatet, men det är klart att vi vill vinna när vi skapar så mycket, sa DIF-mittfältaren Haris Radetinac.

Blåränderna gick, med en röststark storpublik i ryggen, för sin första derbyseger på Tele2 Arena. De två tidigare försöken mot AIK hade bara inbringat en enda poäng (2-2 säsongen 2013) och den senaste segern mot de svartgula hämtades på Råsunda hösten 2011 då Kennedy Igboananike avgjorde med matchens enda mål.

DIF-tränaren Pelle Olsson var tvungen att ändra i laguppställningen jämfört med den förra omgången (3-2 mot Halmstad) där lagkaptenen Emil Bergström erhöll säsongens tredje varning och blev avstängd. Föga förvånande blev det Fredrik Stenman som ersatte Bergström i mittförsvaret. Därmed gjorde Stenman, som missade stora delar av försäsongen på grund av skador, allsvensk årsdebut. AIK hade tidigare under dagen presenterat en trupp utan Nabil Bahoui, en av solnalagets bästa spelare, som dras med skadeproblem.

Med Nyasha Mushekwis målskytte (nio mål) som starkt bidragande orsak hade Djurgårdens sex raka segrar inför måndagskvällen. Även om AIK kom till spel med torsdagens svidande 0-3-förlust mot Göteborg i färskt minne var det dags att mäta den blårandiga kapaciteten mot ett lag med ambitionen att tillhöra toppstriden. Det gick inget vidare i den första halvleken som blev en besvikelse för merparten av de drygt 27 000 åskådarna. Redan i den tredje minuten kunde gästerna ta ledningen genom Nils-Eric Johansson, ett mål som föregicks av passiv DIF-defensiv i samband med en hörna.

Den dåliga starten tycktes störa Djurgården rejält som hade svårt att få ordning på passningsspelet. AIK var mer lyckosamt med sin spelidé att slå uppspelen centralt till Mohammed Bangura som ofta fick tag på bollen. Fredrik Stenmans nick utanför efter en halvtimme var DIF:s enda egentliga målchans under de första 45 minuterna.

På övertid i första halvlek kom sedan nästa kalldusch när Mohammed Bangura fick för mycket utrymme i hemmalagets straffområde och kunde utöka AIK:s ledning. Ett psykologiskt blytungt mål att ta med sig in i omklädningsrummet, men Djurgården och framför allt Kerim Mrabti tänkte annorlunda. Sedan Pelle Olsson ersatt Daniel Berntsen med Samuel Johnson kunde Mrabti rädda en poäng för Djurgården från en ny position på vänsterkanten. Först rullade han in reduceringen mellan benen på AIK-keepern Patrik Carlgren i minut 54, sedan kvitterade han med ett perfekt avslut vid bortre stolpen sju minuter före full tid.

– Jag kom inte in i matchen som forward, men när jag får komma mer rättvänd från mittfältet gör jag mål. Vi gör en fantastiskt bra andra halvlek och pressar ner AIK totalt, sa tvåmålsskytten efter matchen.

Det hade han verkligen rätt i. Djurgårdens andra halvlek var formidabel när spelet äntligen kom igång efter en halvtimmes fördröjning för pyroteknik och rökutveckling. Skillnaden mot de första bleka 45 minuterna var total och Haris Radetinac bara milimetrar från att kvittera redan minuten efter Mrabtis 1-2-mål. Radetinac trollade sig igenom AIK:s straffområde men träffade insidan av stolpen och kunde sedan se bollen rulla retfullt längs med mållinjen innan AIK-försvaret kunde rensa.
I slutminuterna var inbytte Stefan Karlsson ytterst nära att pricka Nyasha Mushekwi i perfekt läge framför mål men inspelet hamnade på en AIK-fot. Dessutom var glödhete Kerim Mrabti nära ytterligare en fullträff men cykelsparken landade decimetrarna utanför stolpen. Längre bort var han inte från ett äkta hat-trick.

– Det var jättekul att få göra två mål inför de här supportrarna. Man brukar säga att det är som att ha en extra spelare men idag var det som tre, konstaterade Mrabti efter sina första allsvenska mål.

1 juni, måndag 19:05Gamla Ullevi