Mushekwi poängräddare i derbyt

• 24 aug 2015

Det blev delad pott i hemmaderbyt mot Hammarby efter att Djurgården hämtade upp två underlägen där Nyasha Mushekwi klev in som poängräddare med kvarten kvar.

Det var en påtaglig derbystämning i luften när Djurgården klev ut på ett kokande Tele2 Arena och efter den sedvanliga, långvariga derbyrökpausen kunde sedan matchen blåsas igång. Volymen var öronbedövande och atmosfären på topp. Men… en viss sordin på stämningen infann sig redan i femte matchminuten: En rensning från Omar Colley studsade på Emil Bergströms ben och friställde Fredrik Torsteinbö som kunde lyfta in bollen över en utrusande Kenneth Höie.

Onekligen en olycklig start och marginalerna var inte heller på Djurgårdens sida i den 11:e minuten när Nyasha Mushekwi prickade stolpen. Super-Mush prövade en bicycleta, efter en nickpass från Kerim Mrabti på Jesper Arvidssons vänsterinlägg, men målställningen var som sagt i vägen.

DIF hade dock ett bra momentum och jobbade på framåt och i 23:e minuten var Nyasha Mushekwi ytterst nära att hinna upp en slapp bakåtpass. Bajens keeper Ögmundur Kristinsson hann emellertid ut i sista sekunden.

Djurgården hade mycket boll medan Hammarby avvaktade och väntade på omställningar. Men de grönvita var ofta farliga när de stack upp i sina kontringar. Kennedy Bakircioglu hade ett lurigt högerinlägg som var nära att ställa Höie som lyckades tippa bollen över. Strax därefter prickade Fredrik Torsteinbö stolpen ur snäv vinkel, även om det är möjligt att Höie hade full koll på det skottet.

En sämre period för DIF som fick freda sig från många hotande Hammarby-hörnor, men blåränderna jobbade sig in i matchen mot slutet av halvleken. Alexander Faltsetas hade ett tungt vänsterskott och ett riktigt bra frisparksläge gavs men förvaltades inte.
Men det kunde blivit ännu tyngre om inte Höie hade räddat Jacob Orlovs friläge på övertid och DIF gick in i pausvila med underläge 0-1. Pelle Olsson valde inte att göra några taktiska förändringar mer än att mana på spelarna att ”köra järnet” i halvtid.

En uppmaning som verkade ha hörsammats av spelarna som gick ut och satte stenhårt tryck på Bajen. Chanserna radades också upp under de första tio minuterna:
– Sam Johnsons inspel från höger missades med några centimetrar av Mushekwis tå.
– Sam hade sedan ett utmärkt läge själv i boxen, efter förarbete från Kerim Mrabti, men skottet gick rakt på Kristinsson.
– Kerim tog ner ett inlägg och sköt strax utanför.
– Jesper Karlström gick på tungt avslut på distans men Kristinsson stoppade på nytt.

Däremellan hann Hammarby sticka upp med en av sina många farliga hörnor under kvällen men Djurgården hade greppet om matchen nu. Kvitteringen kunde också ha kommit i 55:e när Super-Mush var helt fri i boxen men sköt över med högern; men minuten senare skulle äntligen nollan spräckas.
Sam Johnson drogs ner av Stefan Batan i straffområdet och domare Strömbergsson tvekade inte en sekund. Exekutör blev ordinarie straffskytt Jesper Arvidsson som inte bekymrades av Kristinssons påtagliga psykningsförsök utan enkelt överlistade islänningen.

1-1 och med det DIF-tryck som varit innan kändes det upplagt för DIF-forcering. Men istället var det Hammarby som svarade med två jättelägen: Först hade Erik Israelsson en hyperfarlig nick på hörna och efter det kom Fredrik Torsteinbö helt fri med Höie men sköt utanför.

Publiken kunde pusta ut för att sedan mana på DIF-spelarna och medan den mäktiga D-I-F skallade med öronbedövande tyngd över arenan tog blåränderna tag i taktpinnen på nytt. Tele2 Arena kokade och Djurgården skapade ett mäktigt tryck samtidigt som Pelle skakade om lite i laget genom att plocka in Seon-Min Moon istället för Daniel Berntsen.
Allt var upplagt för forcering men istället kom en rejäl kalldusch i 69:e minuten. Erik Israelsson drev framåt på mittplan och gick på avslut. Ett skott som uppenbarligen ställde Kenneth Höie i målet som fick se bollen segla in och initiativet i matchen var åter tappat.

I ett läge där många lag skulle vika ner sig inför rullgardinens potentiella neddragande fortsatte dock Djurgården att mala på. Och utdelningen skulle komma i 78:e minuten. Nyasha Mushekwi flög högst på sina basketspänstiga vader och skallade distinkt in Tim Björkströms högerinlägg. Jublet var orkanartat på Tele2 Arena och segervittringen infann sig på nytt.

Än en gång höll det dock på att gå illa när Hammarby replikerade med en ny hotande hörna där mittbacken Saevarsson var nära att få in bollen. De sista tio minuterna kom dock jakten på ett blårandigt segermål igång ordentligt och inbytte Moon var oerhört nära att bli derbyhjälte. Han dribblade sig in i straffområdet där han helt fri med Kristinsson tacklades omkull av Johan Persson. Straff eller inte får vara osagt men andrabollen hamnade hos Kerim Mrabti som lossade bössan, men Kristinsson svarade för ännu en av sina många jätteräddningar under kvällen. Gästerna skulle också få ett sista gyllene läge att vinna matchen när Torsteinbö gick på avslut efter lite försvarsslarv men Höie stod för en strålande räddning.

Med fyra spelade övertidsminuter blåste sedan Strömbergsson av och DIF fick nöja sig med en poäng i ett derby där Djurgården förvisso hade ett stort spelmässigt övertag men där det fanns gott om heta målchanser åt båda hållen. Pelle Olsson tyckte att det var ömsom vin, ömsom vatten och lyfte fram lagmoralen som en viktig plusfaktor.
– Hammarby får ner farten på oss i första halvlek. Men mål styr ju fotbollsmatcher, som alla vet, och det är klart att vi blir nedstämda av målet. Speciellt på det sätt som det tillkommer. Vi jobbar på men alla är påverkade av att det står 0-1 vilket gör att vi tappar tålamodet och ger bort lite för många omställningssituationer i första halvlek. De lockade in oss i fållor där vi inte var tillräckligt tålmodiga i vårt spel och de stängde de vändningsvägar som vi ville ha. Sedan tappade vi tålamodet igen i slutet av halvleken.
– I paus pratade vi om att bara köra på. Öka farten och hoppas på att deras krafter skulle ta slut när vi jobbade vidare med vårt passningsspel. Så tycker jag också att det blev och vi fick ett j-la go från början i andra halvlek. Vi kvitterar också och de har i och för sig några obehagliga chanser direkt efter, men 1-2 kommer ändå överraskande. Det är klart att ett sådant mål kan knäcka ett lag men jag tycker att vi visar bra styrka och kommer igen och kör på ända in i 94:e minuten för att försöka vinna matchen. Så jag är nöjd med hur vi hanterar målen vi får emot oss men vi är samtidigt inte tillräckligt aggressiva i första halvlek. Det är svårt att vara aggressiv när man har ett stillastående anfallsspel, det är ett tecken som vi har sett tidigare och behöver hitta en lösning på, analyserar Pelle.

24 augusti, måndag 19:05Tele2 Arena