Hysén fick sista ordet på Gamla Ullevi

• 9 maj 2016

Det kunde ha blivit en drömkväll för Besard Sabovic som gav Djurgården ledningen i sin A-lagsdebut från start och även Hampus Nilsson aspirerade på hjälterollen med en straffräddning vid 1-1. Men det blev Tobias Hysén som fick sista ordet på Gamla Ullevi när IFK Göteborg vände och vann med 2-1.

Djurgården klev ut på Gamla Ullevi med gott självförtroende efter segern mot Östersund, men utan sin ordinarie lagkapten Kevin Walker som fick avstå på grund av en känning i framsida lår som dök upp under söndagens träning. 18-årige Besard Sabovic fanns dock redo att kliva in och gjorde därmed sin första allsvenska start i A-laget efter två inhopp tidigare i år.
– Vi hade samma situation mot Hammarby med Kevin Walker borta och Besard hade inte debuterat då, så han fick vänta eftersom vi ville att han skulle få göra något A-lagsinhopp innan. Men han har sett bra ut i veckan och är en positionssäker mittfältare, sa Pelle Olsson till C More om uttagningen som skulle visa sig vara klok.

Hemmalaget klev ut med ambitionen att skapa tryck direkt, och hade fart under de första minuterna, men sedan fick DIF kontroll på läget och det blev en jämn första kvart som avrundades med en viktig brytning från Omar Colley när Mikael Boman var på väg igenom. Sam Johnson bjöd därefter på ett snyggt bicycletasförsök, men det var knappt med målchanser åt båda hållen.

IFK Göteborg skapade mest och hade en del halvchanser men firma Colley/Hansson fanns på rätt plats och avstyrde det som kom i deras väg. Men i 39:e gavs Tobias Hysén ett läge till höger i boxen och fick iväg ett farligt skott som smet över. Strax därpå var det farligt på nytt när Mauricio Albornoz gick på avslut som gick en bit utanför.

Det tillfälliga trycket från hemmalaget bröts sedan upp i den 43:e minuten när Djurgårdens bästa läge i halvleken kom. Mathias Ranégie skarvnickade Elliot Käcks vänsterinlägg, men bollen gick strax över ribban och det stod 0-0 när Stefan Johansson strax efter blåste av en första halvlek med ett visst övertag för hemmalaget.
– Jag vill se mer djupledstryck. När vi får tag i bollen i ytterzonerna vill jag se forwards vara mer på gång. Hampus Nilsson har fått sköta för många uppspel från vår planhalva och då blir det svårt att ha bra bollinnehav om det blir målvakten som spelar upp den på ett tillslag. Så vi måste ha en tydligare relation mellan bollhållare och medspelare, summerade Pelle Olsson för C More i pausen.

Inga byten för Djurgården i paus medan IFK Göteborg satt in Gustav Engvall – ett byte som skulle visa sig få effekt. För Besard Sabovic del så fortsatte han sin fina insats från den första halvleken med en farlig hörna som flipprade runt i Blåvitts straffområde. Men det skulle komma mer från Besard.

I 52:a minuten fick Mathias Ranégie bollen i straffområdet och trixade sig loss. Ranégie tappade dock balansen i skottögonblicket och istället fångade Sam Johnson upp bollen och drog den stenhårt i ribban. Men Besard Sabovic hade smugit med i anfallet och tryckte distinkt in returen i mål.

Enormt jubel för Besard och för de tillresta DIF-supportrarna och bara minuterna efter var det ruggigt nära på nytt. Evighetsmaskinen Sam Johnson snodde bollen på offensiv planhalva och satte full fart framåt, fri mot Johan Alvbåge. Sam valde sedan att osjälviskt spela bollen vidare till Ranégie som dock kom lite fel i steget och inte hann fram för att sätta dit tvåan.

Synd på ett bra läge och en gyllene möjlighet att ta över matchen gick förlorad. Istället tändes Blåvitt av målet och Hampus Nilsson fick sträcka ut rejält på Emil Salomonssons frispark i 55:e minuten.

Salomonsson var het och fortsatte att oroa på sin högerkant och Göteborg fick också utdelning till slut. Inbytte Gustav Engvall droppade lite bakåt i boxen och sköt direkt på Salomonsson inspel från höger och bollen gick ribba in.

1-1 och Pelle Olsson passade på att sätta in Amadou Jawo istället för Daniel Berntsen i 66:e minuten, Strax efter kom också ett bra läge när Mathias Ranégie så när nådde Käcks vänsterinlägg men bollen seglade förbi.
Även Göteborg var nära via Karlsson-Lagemyrs skott som gick strax utanför och kort därefter skulle hemmalaget bjudas på en ypperlig möjlighet när Sam Johnson på ett mycket märkligt sätt stoppade en hörna med handen.

Straffspark i 76:e minuten med Emil Salomonsson som exekutör, men framför allt med Hampus Nilsson i målet. ”Hampe” gick rätt och räddade skickligt för att sedan fånga in sin egen retur och Djurgården var kvar i matchen.

Men det var inte över än och knappt hade Ankersen missat Engvalls vänsterinlägg med en hårsmån förrän det var dags för det så typiska släkten-är-värst-scenariot. Tobias Hysén dök upp i straffområdet i 82:a minuten och fick iväg ett bra avslut på ett högerinlägg som Hampus Nilsson hade fingertopparna på men inte lyckades få utanför målramen.

Underläge och sista draget från bänken blev Michael Olunga in istället för Tim Björkström. DIF fick också igång en forcering men kunde inte få till det där riktigt heta läget som ledde till en slutprodukt. Efter tre övertidsminuter gick sedan pipan och DIF kammade noll i en förvisso svår bortamatch där en poäng inte hade känts alltför ologisk.

Nu väntar istället nya tag och laddning inför derbyt om en vecka och efter det följer två viktiga hemmamatcher mot Kalmar och Helsingborg.

9 maj, måndag 19:00Gamla Ullevi