Övertygande seger på Gamla Ullevi

• 11 sep 2017

Djurgården ångar på i toppstriden efter en övertygande seger med 3-1 på Gamla Ullevi – en stark laginsats kryddad med två mål av Kerim Mrabti samt ett från Göteborgs-specialisten Jesper Karlström och Europaplatsen kommer allt närmare.

Djurgården begav sig ner till Gamla Ullevi med uppdraget att jaga viktiga poäng i jakten på Europaplatser samt bryta den trista sviten av allsvenska bortamatcher utan seger mot Blåvitt sedan 2011. Det blev också Mission Complete trots att tre spelare saknades på grund av avstängning – Olsson, Walker och Badji. Men truppen är bred och Özcan Melkemichel kunde ändå mönstra ett starkt lag som sparkade igång matchen på det nya – men också skulle det visa sig – hala hybridgräset på arenan.

Det var Djurgården som började bäst i en tempostark halvlek och det var farligt direkt när Gustav Engvall jagade Elliot Käcks vänsterinlägg och IFK-keepern Pontus Dahlberg var i blåsväder kort därefter när Othman El Kabirs lobb över honom räddades från att gå i mål av en hemmaförsvarare. Fler DIF-chanser följde men det var också riktigt farligt bakåt när Elliot Käcks hemåtnick var nära att styras i mål av Tobias Hysén. Som tur var kom Andreas Isaksson ut och avstyrde.

Djurgårdens djupledsbollar var ett effektivt vapen och hotade ofta. Kerim Mrabti tog vara på en av dem och lossade ett volleyskott som dock gick rakt på Dahlberg. Göteborg replikerade sedan snabbt med Hyséns farlig vänsterprojektil som Isaksson motade

Men ett mål låg i luften och det skulle komma i 18:e minuten efter en generös bjudning från IFK. Emil Salomonson halkade rejält när han skulle rensa Engvalls högerinspel och Kerim Mrabti tackade för det och tryckte in 1-0 i öppet mål.

Halvleken öste på i högt tempo där Djurgårdens centrala mittfält dominerade tack vare passningsmaestron Kim Källström och kreative  Jesper Karlström. Det var fortsatt chansrikt och mycket stångande där Othman El Kabir var nära att sätta tvåan med ett fräsande högerskott som gick strax över ribban.

Chansparaden rullade vidare och nästa läge fick Magnus Eriksson efter en fin framspelning av Engvall. Skottet gick dessvärre rakt på Dahlberg och några minuter senare var poängkungen ännu närmare med ett rykande skott i burgaveln.

Kim Källström hann sedan med en hyfsat farligt frispark innan vad som såg ut att bli en halvlek i blårandig favör skulle blåsas av. Men på tilläggstid fick Mikael Boman en andraboll efter ett inlägg serverad till sig i straffområdet och kunde rulla in en kvittering.

Ett bekymmersamt mål för DIF och Özcan Melkemichel som annars var nöjd med de första 45 minuterna.
– Jag tycker att vi gör en ganska bra första halvlek. Vi skapar en hel del målchanser förutom målet som vi gör. Det är bara det här som händer på slutet som ställer till det för oss. Men det är mycket som vi kan ta med oss in i andra där vi behöver ha en bättre skärpa i sista tredjedelen, summerade Özcan för C More.

Andra halvlek tog vid där den första slutade och Özcans uppmaning skulle verkställas. Tempot fortsatt högt direkt med mycket chanser och DIF radade upp hörnor i jakten på ledningsmålet. Den efterfrågade skärpan visade sedan Kerim Mrabti tydligt när han satte sitt andra mål i 52:a minuten. Jacob Une Larsson hänge kvar i offensiven efter en hörna och nickskarvade fram till Kerim som med signifikativ elegans tog med sig bollen och dundrade in en vänsterkanon bakom Dahlberg.

Men det var inte slut där. I anfallet efter vann Djurgården bollen offensivt och El Kabirs inspel landade hos Magnus Eriksson. Hans skott blockerades men på returen fanns en viss Jesper Karlström på plats. Han gjorde mål hemma mot Göteborg i våras och nu slog han till igen genom att stenhårt dunka in 3-1.

Det kunde blivit mer när Magnus Eriksson måttade en vänster strax över med timmen spelad men bollen smet strax över. Hemmalaget flyttade sedan upp spelet gradvis medan DIF stängde ytor och satsade på omställningar.

Det var som sagt en fysiskt krävande match och Kerim Mrabti klev ut med kramp i 72;a minuten medan Tino Kadewere klev in.
Den väntade forceringen från Blåvitt kom inte riktigt igång men Hysén var framme i 78:e men sköt över och Isaksson fick göra några ingripanden. Minuterna tickade istället behagligt iväg med undantag för ett riktigt vasst läge för Elias Omarsson som ohotad fick nicka mitt i boxen men satte bollen utanför.

Det var trötta ben mot slutet och mera krampkänning blev det för Felix Beijmo som klev av. Men fortet hölls utan problem och närmast en fullträff var Gustav Engvall som snirklade sig igenom mot mål men stoppades av Dahlberg med minuten kvar och sedan dessutom sköt i stolpen under en ny omställning med matchens sista skott.

En stolpe ut-träff som spelar mindre roll när Djurgården nu ångar vidare i toppstriden och Özcan Melkemichel hyllade hela lagets insats men gav lite extra ros till det centrala mittfältet.
– En otroligt viktig och skön segare för oss, man såg på grabbarna hur viktig den här segern var. Sättet vi genomför matchen på är också väldigt imponerande. Vi var ganska nöjda i paus med hur matchen såg ut men vi sa att: ”vi kan ännu bättre”. De spelade djupt och skapade lite på det men det gav oss mycket ytor som vi kunde utnyttja och lugnet som vi hade i vårt passningsspel i kombination med att vi slog om snabbt var viktigt. Sedan är jag väldigt imponerad av ”Karlis” och Kim och deras match på mittfältet tillsamman med Magnus och Othman som gör ett väldigt bra jobb, konstaterade en nöjd Özcan.

9 september, lördag 19:00Gamla Ullevi