Konstmål av Olunga frälste DIF

• 27 aug 2016

Djurgården tog en välbehövlig och oerhört viktig seger när laget besegrade Gefle på hemmaplan med 2-1. Med ett sent mål avgjorde Michael Olunga tillställningen inför närmare 11000 åskådare.

För första gången sedan 18 maj 2004 spelade Andreas Isaksson allsvenskt för Djurgården igen. En välfylld högljudd kortsida hälsade målvakten välkommen tillbaka till föreningen som han vann två SM-guld med. Det varma välkomnande såg ut att ha god effekt på spelarna för redan efter 15 sekunders spel skapade Djurgården en rejäl målchans. Blåränderna spelade sig snyggt fram centralt fram till Mathias Ranegie. Avslutet, ett av hans många i matchen, räddades av målvakten Andreas Andersson.

Gefle gjorde sitt yttersta för att svara upp på Djurgårdens tidiga offensiv och anföll med inlägg från kanterna. Det var tydligt att Djurgårdens senaste matcher hade visats upp på en av lagets genomgångar före dagens match.

Djurgårdens första kvart var bra. Pigga fötter på Tino Kadewere centralt på mittfältet skapade flera fina anfallskombinationer. Ledningsmålet fick dock vänta till minuten efter första kvarten. Efter en tilltrasslad situation forcerade Djurgården in bollen i mål. Målvakten Andreas Andersson orkade inte stå emot och föll tillbaka över egen mållinje. Då fick mittbacken Niklas Gunnarsson bollen över mållinjen.

Den andra kvarten var också bra av Djurgården vilket gör att vi kan summera den första halvtimmen med just ordet bra. Bra, piggt och varierat spel men målchansmässigt handlade det mest om nästan-situationer.

Första halvlekens sista tredjedel blev inte mycket att skriva hem om. Djurgården föll ned med laget och mittfältarna delade yta med backlinjen. Gefle tilläts ta över matchen mer och hade flera bra frisparkslägen att utnyttja. Utan att lyckas. Andreas Isaksson behövde bara göra en räddning i den första halvleken. En räddning som räddade upp ett eget misstag när han totalt missade att fånga en hög tillsynes enkel boll.

Matchens andra halvlek började som den första slutade. Gefle tog tidigt grepp om matchen mot ett fortfarande passivt Djurgården. Glädjande för Djurgårdens del var att gästerna bara fick ha kommandot i ett par minuter. Därefter var Djurgården tillbaka i matchen igen. Då skapades även chanser. Den bästa hade Michael Olunga när han, fint framspelad av Otman El Kabir, tryckte av ett vänsterskott i högerläge. Skottet skruvade sig bort från mål utanför och frågan är om det inte hade varit ett bättre alternativ att söka anfallskollegan Mathias Ranegie med en passning i det läget?

Två minuter efter Olungas avslut skrek majoriteten av åskådarna på Tele2 arena efter straff efter det att Mathias Ranegie gått omkull i straffområdet när han försökte avlossa ett skott. Så blev det inte och någon repris som kunde motbevisa att publiken och Mathias Ranegie hade fel fick vi inte se.

Med en halvtimme kvar av matchen tappade Djurgården sitt spelmässiga övertag. Kwame Bonsu kom till avslut men bollen smet utanför Isakssons vänstra stolpe. Minuten efter slarvade den inledningsvis pigga Tino Kadewere med en passning och Gefle tilläts sticka upp en gång till. Stärkta av sina möjligheter att kvittera tog sig gästerna tillbaka in i matchen och till slut kom även utdelningen. I matchminut 70 blev det tilltrasslat vid samma stolpe som vid Djurgårdens ledningsmål och den här gången fick Johan Bertilsson bollen över linjen.

Hemmalaget replikerade omgående. Mathias Ranegie, som var väldigt aktiv i matchen, nickade centimeter utanför. Minuten därpå nickade han igen men då tippade målvakten bollen över ribban. Matchen öppnade sig totalt och i nästa anfall var det Andreas Isakssons tur att få sträcka ut och tippa en boll till hörna.

Den första matchen mellan Djurgården och Gefle utan Pelle Olsson som tränare för något av lagen, typ före vi fick färg-TV, var rejält böljande med många målchanser. Ranegie nickade, Gefle kontrade. Ranegie nickade Gefle kontrade. Så höll det på fram till 86:e matchminuten då Djurgården fick en vänsterhörna. Elliot Käck skickade in bollen som hamnade hos en felvänd Michael Olunga. DIF-anfallaren lyfte upp bollen i luften, roterade med kroppen, och sköt på volley. Bollen satt i bortre delen av målet. Om de två första målen i matchen påminde om situationer från en match mellan sexåringar som jagar boll var det tredje målet desto snyggare. Ett snyggt avslut i en match som gav Djurgården tre viktiga poäng i tabellen och som skapade ett utrymme på nio poäng ned till första laget, och tillika dagens motståndare Gefle, under nedflyttningsstrecket.

27 augusti, lördag 16:00Tele2 Arena