Othman El Kabir straffade Helsingborg

• 4 mars 2017

En välplacerad straff från Othman El Kabir såg till att det blev en efterlängtad seger för Djurgården i den avslutande cupmatchen mot Helsingborg.

Djurgården-Helsingborg 1-0 (0-0)

1-0 Othman El Kabir (straff, 74)

Varningar DIF: Jesper Karlström, Jacob Une Larsson, Othman El Kabir,
Domare: Markus Strömbergsson
Publik: 4025
Laget: Andreas Isaksson Kebba Ceesay, Jacob Une Larsson, Marcus Hansson (Björkström, 45), Jonathan Augustinsson (Walker, 71) Jesper Karlström (Jawo, 71), Kim Källström (K) Othman El Kabir, Magnus Eriksson, Elliot Käck Mihlali Mayambela
Bänk: Tommi Vaiho, Tim Björkström, Joseph Ceesay, Amadou Jawo, Souleymane Kone, Besard Sabovic, Kevin Walker.

Matchrapport:
Djurgården klev ut på Tele2 Arena utan möjlighet till avancemang i Svenska Cupen men det var ändå en viktig match för laget där det gällde att återupprätta självförtroendet och vinnarkänslan. Özcan Melkemichel hade gjort ett par omstuvningar i laget där Jonathan Augustinsson, Jesper Karlström och Mihlali Mayambela fanns med från start samtidigt som Jacob Une Larsson var tillbaka i mittförsvaret efter sin hjärnskakning.

Özcan hade efterlyst ”släppt handbroms” innan match och Djurgården tog också initiativet direkt. Men i likhet med tidigare cupmatcher blev det mycket bollinnehav fast mest halvchanser och ofta övergjordes situationerna i den sista tredjedelen. Närmast kom Mihlali Mayambela när han vann boll på offensiv planhalva och gick på eget avslut som dock Matt Pyzdrowski räddade utan större besvär.

Med halvtimmen spelad skulle sedan halvlekens bästa chans komma när Jonathan Augustinsson bröt sig fram på sin vänsterkant och spelade in bollen i boxen till en mötande Othman El Kabir. Dessvärre gick avslutet en bit utanför stolpen.

För Andreas Isaksson och DIF-försvarets del var det välstädat bakåt och Helsingborg skapade ingenting framåt under halvleken. Tyvärr blev även blårändernas halvlek mållös där framåtandan dämpades något mot slutet och lagen gick till paus med 0-0.

Ett byte inför andra halvlek blev det när Tim Björkström kom in och Marcus Hansson gick ut på grund av magsjuka. – Marcus var tvungen att spy i pausen så det var ett oplanerat byte för oss, kommenterar Özcan angående omstruktureringen.

Efter sin lugna första halvlek fick sedan Andreas Isaksson visa klassen direkt när Anton Wede gick på avslut. Helsingborgs första chans och kort därefter fick DIF ett ypperligt omställningsläge men möjligheten slarvades bort efter ännu ett överarbetande av målchansen.

Men Djurgården malde på och chanserna radades upp. Riktigt nära var Jacob Une Larsson som laddade i straffområdet efter inlägg men ett täckande HIF-ben hindrade bollen från att gå i mål. De berömda marginalerna fortsatte att vara på fel sida strax därefter när Magnus Eriksson skarvade Mayambelas inspel centimetrar utanför stolpen. Trycket var etablerat och intensiteten steg i matchen.

Nästa läge fick Kim Källström i 70:e minuten vars tunga vänsterslägga smet en meter utanför målramen. Men till slut kom det optimala läget för ett ledningsmål när Magnus Eriksson drogs ner i straffområdet. Exekutör blev lite oväntat Othman El Kabir som kyligt dunkade in bollen otagbart för Pyzdrowski till ett efterlängtat måljubel på Tele2 Arena.
– Jag sa till Kim (Källström) att jag ville ta den och han sa okej till det. Sedan var det bara att trycka in den, sa Othman om segermålet.

Ett dittills sömnigt Helsingborg vaknade dock till liv av målet och replikerade omgående med ett par farliga chanser. Men det var en kort skånsk spasm och Djurgården kunde sedan återta kontrollen och såg ut att säkert kunna spela av matchen.

Hade Mihlali Mayambela fått en lite bättre förstatouch på Magnus Erikssons väggspel i straffområdet kunde matchen definitivt dödats i 87:e minuten. Istället fick Helsingborg sticka upp i ett sista farligt anfall där Andreas Isaksson än en gång visade klassen med en grym räddning på Akpovetas närskott i boxen.

Första nollan för Isaksson i tävlingssammanhang i år och även första vinsten i tävlingssammanhang för Djurgården 2017. Dessutom en viktig seger för laget i nuvarande läge, enligt tränare Özcan Melkemichel som summerar matchen på följande sätt:
– Skönt att vinna en match, det var ett tag sen. Jag tycker att vi har kontrollen på matchen och har mycket bollinnehav. Men det som vi bör göra bättre är sista tredjedelen, där händer det inte så mycket. Vi måste bli bättre i sista passet, beslutet och värderingen för att vi ska kunna skapa fler och klarare målchanser. Jag tycker att vi har bra kontroll i första halvlek och börjar bra i andra. Vi får 1-0 välförtjänt och efter det så är det lite trötta ben hos några av spelarna. Sista tio vill vi försvara vår ledning och då blir det några målchanser för Helsingborg där vi ligger lite fel i försvarsspelet. Men ändå skönt med en seger och den kändes välförtjänt.
4 mars, lördag 14:00Tele2 Arena