Konsekvent DIF vann mot Häcken

• 28 juli 2019

Solen sken och Djurgårdsstrålade när Häcken besegrades med 2-0 på Tele2 Arena. Målen kom sent och välförtjänt efter en tålmodig DIF-insats. Djurgården har nu nio raka matcher utan förlust och kampen om platsen överst i tabellen fortsätter.

Det var varmt när domaren Andreas Ekberg blåste igång matchen mellan Djurgården och BK Häcken. En viktig match mellan två lag i toppen av tabellen. Termometern hade letat sig upp till 30 grader och på arenans solsida var det väldigt hett. Ett piggt och spelsuget Djurgården höjde temperaturen i matchen ytterligare. Gästerna fick inte mycket tid på sig när de hade bollen och Djurgården spelade fantasirikt åt alla väderstreck på planen. Hemmalaget använde sig av både höger- och vänsterkanten och fyllde på med många spelare offensivt. Fram till straffområdet spelade Djurgården bra men precisionen i avsluten saknades. Buya Turay hade till exempel en chans när han tog sig förbi högerbacken Ekpolo. Vinkeln för skottet blev snäv och Peter Abrahamsson kunde enkelt fånga bollen. De övriga avsluten gick över eller utanför. Bästa möjligheten hade Astrit Ajdarevic när han i fritt läge nickade över.

Djurgårdens första halvtimme var stark. Spelarna skapade ytor för varandra att spela på och de var konstant i rörelse. Under den sista kvarten lyckades Häcken få lite stopp på Djurgårdens spel. De fick chansen att hålla bollen mer inom laget samtidigt som de fick ned tempot en aning i matchen.

I den andra halvleken fortsatte matchen på ungefär samma sätt som under de första 45 minuterna. Djurgården var det spelförande laget utan att lyckas på ordning på sina avslut. Astrit Ajdarevic hade ett flertal bra lägen utan att lyckas göra mål. Halvlekens första farliga chans hade gästerna, som under en period våga lyfta upp spelet en aning, när Ahmed Yasin, från vänster, skruvade bollen tätt utanför Tommi Vaihos bortre stolpe. Några minuter senare var det Buya Turay som var nära att göra mål för Djurgården. I ungefär samma läge som Yasin prickade han ribbans överkant med sitt avslut.

Matchens andra halva var något öppnare än den första och Häcken hade några lägen som hade kunnat resultera i mål. Med en kvart kvar var det till exempel tilltrasslat i Djurgårdens straffområde och i röran fick Häcken ett bra skottläge. Avslutet blockades fint av hemmaförsvaret.

Några minuter senare nådde Yasin högst på ett högerinlägg men en välplacerad Tommi Vaiho räddade säkert nere vid sin högra stolpe. En räddning som skulle visa sig bli direkt matchavgörande. Vaiho startade direkt efter ett anfall på högerkanten. Jacob Une Larsson pausfintade med bollen på egen planhalva och öppnade upp hela banan för en offensiv tur. Han spelade bollen framåt, följde med upp, fick tillbaka bollen av Jonathan Ring, för att till sist behärskat rulla in den bakom Peter Abrahamsson i Häcken mål. Ett högklassigt agerande av mittbacken.

Efter målet spelade Djurgården väldigt bra försvarsspel men i den första övertidsminuten var det nära att segern grusades. Häcken inhoppare Kwame Kzito nådde högst på en hörna och nickade ned mot samma stolpe som Yasin gjorde tidigare men bollen smet tätt utanför den här gången. Djurgården startade även den här gången spelet på högerkanten och även nu resulterade det i mål. Aslak Witry spelade fram inhopparen Edvard Chilufya som på egen hand tog sig fram längs med vänsterkanten för att till sist bryta in mot mål. Även han avslutade med ett lågt skott. Målet var hans första i Allsvenskan och firades med en klassisk volt.

Tre viktiga poäng in på kontot efter en spelmässigt stabil insats och det är bara att hålla med Kim Bergstrand när han summerar prestationen efter matchen.
- Det är ingen slump av vi vinner i slutet igen. Vi är konsekventa i det vi gör, tycker han och det är bara att hålla med.

Text: Thomas Segerbrant

Missa inte nästa hemmamatch i titelracet mot Sirius den 10 augusti. Biljetter köper du här.

28 juli, söndag 15:00Tele2 Arena