Välkommen Eijlert Björkman - blir sportchef för DIF Ungdom
- Ungdom
- 6 aug 2020
Välmeriterade Eijlert blir sportchef för ungdomsverksamheten nivå 2 och 3.
Djurgården stärker upp på ungdomssidan med ett nytt namn. Eijlert Björkman kliver in i en ny roll som sportchef för att spelare på nivå 2 och 3 ska ta nya steg i utvecklingen och komma närmare akademiverksamheten.
Ett uppdrag som Eijlert ser fram emot att ta sig an med sin gedigna fotbollsbakgrund. Han har varit verksam inom många år, främst inom IFK Göteborg, och har med tiden hunnit skaffa sig ett gediget fotbolls-cv.
– Jag bestämde mig ganska tidigt för att det var det här med att bli ledare och tränare som skulle bli min grej inom fotbollen. Jag började som 15-åring i en lokal förening i Göteborgsområdet där jag jobbade ideellt under tio års tid med alla uppdrag som finns i en lite förening, från att träna ungdomar, flickor, seniorer, tvätta matchkläder i badkaret till att sitta i styrelsen. Där lärde jag mig grunden och 1982 blev jag sedan värvad till IFK Göteborg för att ta hand om deras juniorer. Det gjorde jag fram till 1987 men man kan egentligen säga att jag varit i IFK Göteborg fram till 2017 där jag även haft scoutingansvar från 1990 och ett antal år framåt för att analysera motståndare och ta hand om matchförberedelser. Efter det blev det heltid som ungdomskonsulent i IFK Göteborg 1998-2002 och efter det var jag ansvarig för fotbollsgymnasiet och U19-truppen fram till 2011. Från 2012 hade jag hand om U17-truppen och fortsatte samtidigt med fotbollsgymnasiet, berättar Eijlert och fortsätter:
– Utöver det har jag haft en del parallella spår under den här tiden. Jag har tränat Lerums IF ett seniorlag i division 3, som det hette på den tiden, och även tränat även Öxabäck i Damallsvenskan. I övrigt har jag haft uppdrag i Quiding under fyra år med deras juniorer samt även drivit fotbollsprojekt i Göteborgsområdet samt i Sydafrika. Det har även varit uppdrag som assisterande tränare i damlandslaget (1989) och pojklandslag (1990 och framåt ) så det har blivit en del genom åren.
Att idrotten har en central del i Eijlerts liv märks även i han familj
– Jag har min sambo i Göteborg och vi har tre barn ihop totalt, inräknat bonusbarn. Den äldste sonen är analytiker i Djurgården Hockey och min dotter spelar innebandy i högsta serien medan andra sonen är fotbollstränare i IFK Göteborg. Så vi är en aktiv familj.
Men efter fotbollsåren på västkusten är det nu Djurgården som gäller för Eijlert som berättar om sin nya roll inom DIF Ungdom.
– Jag har haft en del samtal med Ola Danhard och Djurgården har ju en fantastisk stor verksamhet med över 2000 barn och ungdomar. De har en akademiverksamhet som fungerar bra men man vill utveckla nivå 2 och 3. I huvudsak blir väl min uppgift att jobba med nivå 2 där tanken är att man ska få fram fler spelare in i akademin via den vägen. Men även att diskutera utvecklingsfrågor med tränare och ledare på akademi- och ungdomssidan och se vad vi kan komma fram till gemensamt i en arbetsgrupp. Målsättningen är att få till större och tightare samarbete mellan akademin och ungdomsverksamheten.
Ett intressant arbete med spelarutvecklingen där det finns en outsinlig mängd teorier om hur man bäst bedriver den. För Eijlerts del har han vid 63 års ålder hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet kring vad som är viktigt för att nå hela vägen till att bli en elitspelare.
– Det finns väldigt många olika uppfattningar om vad som kännetecknar en talang och hur man upptäcker den. Min uppfattning efter alla år som jag har hållit på med det här är att jag är ganska ödmjuk när det gäller att peka ut ungdomar och barn som eventuella framtida storstjärnor. De kommer in i en fas när de närmar sig seniorverksamheten från 16-17 år och uppåt som blir helt avgörande. Fram till dess har man kanske med sig både ambition, snabbhet och många tekniska egenskaper men just att ha den mentala styrkan och uthålligheten som krävs för att klara av den kravbilden som finns för att bli en elitidrottare på seniorsidan - det är ju det mest avgörande steget. Att orka träna och stå emot påtryckningarna från olika håll, det är nog den mest bidragande faktorn till att man tar det steget, säger Eijlert som också poängterar vikten av mycket träning.
– Jag har alltid tränat mycket med de lag som jag haft. Dels många tillfällen men även längden och kvaliteten på träningarna är väldigt viktig. Man lägger ju en grund i puberteten och slutet på tonåren som man ska ha med sig under resten av karriären. Så det är bra att träna mycket och kanske till och med mer än ett seniorlag gör.
Nu närmast är Eijlert i uppstartsfasen för att komma igång med arbetet.
– Jag har börjat jobba genom att sätta mig in i Djurgårdsmodellen och sedan börjat jobba med ett utbildningsmaterial för att internutbilda ledare i åldrarna 8-11 år. Men det viktigaste är att vara ute så mycket som möjligt, vara delaktig på träningar och se verksamheten på plats så att man inte blir sittandes på ett kontor. Helt enkelt vara ute på fältet, det är där jag trivs och mår bäst, summerar Eijlert.