Komfortabel seger säkrade nytt spel i Europa nästa år

• 24 okt 2022

Djurgården satte tonen direkt med två mål under den första kvarten mot GIF Sundsvall och utökade sedan till 4-0 inför en euforisk hemmapublik.

Djurgården mönstrade en startelva med Jacob Widell Zetterström i mål bakom en backlinje bestående av Haris Radetinac, Jesper Löfgren, Marcus Danielson och Elias Andersson.

På mittfältet var det återigen Rasmus Schüller, Hampus Finndell och kapten Magnus Eriksson som huserade och längst fram tog formstarka Kalle Holmberg plats centralt med Joel Asoro och Gustav Wikheim på höger- respektive vänsterkanten.

Det var oerhört viktiga poäng som stod på spel för Djurgården inför avspark. En möjlighet att lägga en solid  grund för en topp 3-placering låg inom räckhåll och dessutom fanns en ytterst marginell möjlighet till guld kvar om det eventuellt skulle trilla in lite grus i Häckens maskineri under de avslutande omgångarna.

För Sundsvalls del var nedflyttningen ett faktum och det skapade lite ovisshet där tränare Thomas Lagerlöf inte var helt säker på ”hur de skulle attackera matchen”. Svaret skulle ges när matchen kickades igång inför en sedvanligt entusiastisk hemmapublik och det smällde i målramen redan första minuten. Magnus Eriksson drog iväg ett tungt vänsterskott som tog i kryssets utsida.

Ett par minuter var det nära på ett långt inkast som skarvades och det var en frenetisk start av DIF. Tre hörnor undre de första fem minuterna säger det mesta och i sjätte minuten låg bollen i nät. Rasmus Schuller vinklade in ett inlägg från vänster mot bortre stolpen, som Joel Asoro styrde vidare till Gustav Wikheim som fanns på plats och skallade in 1-0 bakom välbekante fd DIF-keepern Oscar Jonsson.

En klockren start på matchen och Djurgården trummade på för mer. GIF Sundsvall stack emellan med en hyfsad chans för Robert Lundström som sköt i burgaveln. Men i övrigt var det blårandig dominans och 2-0 kom med kvarten spelad när Hampus Finndell rusade in i boxen och stötte in Elias Anderssons vänsterinlägg.

Nytt euforiskt jubel på läktarna och greppet om matchen hårdnade.En reducering var dock inte långt borta när Saku Ylätupa fick ett jätteläge på en andraboll vid en snabb omställning. Skottet gick dessbättre på fel sida av målramen och nollan var intakt.

Djurgården hade dock inga planer på att slå av på takten framåt även om chansproduktionen avtog något med halva halvleken spelad. Sundsvall hade mer boll nu under en period men DIF stack emellan med en smart frispark där Magnus Eriksson hittade Kalle Holmberg på bortre stolpen, ”Kula” fick dessvärre inte till volleyträffen.

I övrigt var det mest stiltje i matchen nu där gästerna fick rulla runt ganska bekvämt. Ett superbt läge för en snabb 3-mot-2-omställning kom i alla fall i den 40:e minuten men domare Granit Maquedokci blåste helt korrekt av för huvudskada när Rasmus Schüller åkte på en olycklig smäll i momentet innan.

Glädjande besked kom ändå när Rasmus kunde fortsätta efter omplåstring och mycket mer fanns inte att rapportera om under de två övertidsminuterna. Pausvila och skön tvåmålsledning väntade därmed.

Inga förändringar inför andra och tränare Kim Bergstrand efterlyste ”lite mer noggrannhet och ordning och reda”, efter att Djurgården släppte lite av initiativet i slutet av första halvlek. Han skulle bli bönhörd även om det var genom ett lite turligt självmål när Teodor Stenshagen styrde in ett inlägg från Elias Andersson som gav 3-0 redan i 47:e minuten, förarbetet höll emellertid mycket hög klass.

Ett mål som gav arbetsro och Djurgården hade skruvat tillbaka energinivån till den högre skalan. Men det fanns ingen mättnad och DIF låg på mer och skapade en del kaos i Sundsvalls straffområde. I 54:e var det nära fyran när Joel Asoro chippade fram till Gustav Wikheim men Oscar Jonsson stod för en vass räddning på norrmannens avslut.

Jacob Widell Zetterström hade en hyfsat lugn dag på jobbet men i 58:e minuten fick han kliva ut och rädda när Pontus Engblom ryckte loss i djupled och sköt. Med timmen spelad var det sedan dags för trippelbyte där Emmanuel Banda, Besard Sabovic och Pierre Neurath Bengtsson ersatte Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Gustav Wikheim.

Strax efter kom ett fint läge för Joel Asoro som kom en-mot-en, men skottet blockades av en Sundsvall-försvarare. Minut efter var Besard Sabovic nära att skriva in sig i målprotokollet, skottet styrde tyvärr strax utanför via Alexander Blomqvists ben.

Tjugo minuter återstod av matchen och det kändes komfortabelt. Men underhållningsvärdet skulle värnas och Asoro rullade fram till Magnus Eriksson som ville bjuda på mer mål, dock gick skottet över denna gång. Det blev det sista Joel Asoro gjorde innan han lämnade plats till Albion Ademi som fick välkommen speltid att visa upp sig på.

Bollinnehavet var påtagligt men Sundsvall hade inte loggat ut och JWZ stod för en ny fin räddning när Robert Lundström drog till med vänstern. Kvarten återstod och även om det målmässiga övertaget var stort fanns en alltid eftertraktad nolla bakåt att försvara.

Fyran var inte långt borta i 81:a minuten när blåränderna trixade sig fram på små ytor och Magnus Erikssons lyra till Kalle Holmberg var några ynka centimetrar för hög för att ”Kula” skulle nicka in den. Det blev Kalle Holmbergs sista försök innan han bytte med Alexandros Garcia Tsotidis i 85:e minuten som därmed gjorde en allsvensk debut - tidigare har han en A-lagsmatch inklusive mål i Svenska Cupen.

Men det var backjätten Marcus Danielson som skulle komma ännu närmare ett mål när han skallade Magnus Erikssons hörna i den 89:e minuten, fast Oscar Jonsson parerade skickligt från nära håll. Men ett sista mål skulle DIF hinna med när ett uppspel från gästerna bröts högt och Haris Radetinac la upp för Magnus Eriksson. Avslutet satt hårt och klockrent i nätet och därmed blev det en elegant avslutning på en väldigt trivsam match.

En odiskutabel seger och tre viktiga poäng som de facto säkrar kommande Europaspel nästa år där även övriga resultat i omgången var mycket gynnsamma. Plus att den mikroskopiska guldchansen ännu finns kvar.

Nu ges ett par dagars andhämtning innan det är dags att bege sig till Aker Stadion och UECL-match mot Molde på torsdag. En möjlighet att säkra gruppsegern och gå direkt till en plats i åttondelsfinalen finns och oavgjort räcker långt.

24 oktober, måndag 19:00Tele2 Arena