Magisk vändning mot Molde säkrade gruppsegern

• 27 okt 2022

Hemmalaget inledde starkt men Djurgården vände än en gång ett tvåmålsunderläge till seger med 3-2 och är därmed klara för åttondelsfinal i Conference League.

Djurgården mönstrade en elva med Jacob Widell Zetterström i mål bakom en defensiv bestående av Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson och Pierre Neurath Bengtsson.
Hjalmar Ekdal fanns med på bänken men Elias Andersson fick lämna återbud till truppen på grund av sjukdom.

På mittfältet agerade Rasmus Schüller defensivt nav med Hampus Finndell och Emmanuel Banda framför sig och i offensiven återfanns den välbekanta Europa-trion Joel Asoro, Victor Edvardsen och Gustav Wikheim.

Magnus Eriksson inledde på bänken och Marcus Danielson bar därmed kaptensbindeln.

Utgångsläget var gynnsamt för Djurgården inför det utmanande bortamötet på Aker Stadion. En poäng skulle räcka till gruppseger och en plats i vårens kommande åttondelsfinal av Conference League. På andra planhalvan väntade emellertid ett synnerligen formstarkt Molde som vunnit samtliga sina senaste matcher i Eliteserien och UECL - där de endast släppt in ett mål på sju matcher - sedan DIF gick vinnande ur kampen när lagen möttes på Tele2 Arena.

Tuffa premisser med andra ord men över tusentalet uppbackande DIF-supportrar fanns på plats uppe i grannlandet när matchen kickades igång. Djurgården ställdes mot ett uppenbarligen hungrigt Molde som var betydligt mer framåtlutade än senast. I tredje minuten var det också extremt nära ett baklängesmål när Markus Kaasa kom helt fri mot mål, men Jacob Widell Zettsrtröm kom ut och parerade avslutet skickligt.

I femte minuten skulle dock Molde ta ledningen när Ola Brynhildsen sprang loss i djupled och kunde rulla in bollen i nät. En tuff start på en knepig bortamatch och norrmännen fortsatte att skapa tungt tryck med sitt snabba passningsspel.

DIF var under kraftig press första kvarten och hade svårt att etablera offensiv. I 18:e minuten var det nära på nytt när Magnus Wolff Eikrem försökte ”göra en Edvardsen” men lobbförsöket över JWZ från mittlinjen misslyckades. Dessvärre skulle 2-0 komma i tjugonde minuten när Markus Kassa tog emot bollen i straffområdet, fintade och satte bollen i mål.

Inte överraskande sett till matchbilden och uppförsbacken var nu snäppet brantare. Men med 70 minuter kvar av matchen fanns det gott om tid att jaga ikapp. Djurgården flyttade upp, ägde boll och sökte vägar igenom ett väl samlat hemmaförsvar.

Men det var bevisligen svårt att bryta igenom den norska defensiven och med dryga halvtimmen spelade var det fortfarande noll avslut i statistikkolumnen för Djurgården och betydligt fler för Molde. I 36:e kom ytterligare ett när Magnus Wolff Eikrem sköt i bra läge, men bollen styrdes undan av ett Marcus Danielson.

Minuten efter var en Molde-hörna mycket nära att studsa in och nu gällde det för DIF att fokusera på att stoppa blödningen och hålla tätt, speciellt med tanke på att varje mål var viktigt sett till inbördes möten som avgjorde placeringen.

Det fanns ändå en del positiva offensiva ansatser och när exempelvis Gustav Wikheim och Joel Asoro utmanade öppnades ytor upp. Mot slutet kom ändå DIF-offensiven igång och när Wikheim slet sig loss på vänsterkanten i 43:e minuten och passade in i boxen fanns Victor Edvardsen på plats och skarvade kyligt in bollen i nät.

En oerhört viktig fullträff och synnerligen effektivt med tanke på att DIF gjorde mål på sitt första avslut i matchen. Strax efter blåste schweiziske domaren Urs Schnyder av och underläge med 2-1 kändes ändå som en stor vinstlott med tanke på matchbilden och avslutsstatistiken som var rejält i Moldes favör.

Det var en oförändrad elva som klev ut med ett rimligt utgångsläge där det var poängmässigt jämnt mellan lagen i tabellen, men där Molde hade temporär ledningen i gruppen på målskillnad. Inledningen på andra halvleken blev också något mindre intensiv än matchstarten och Djurgården hade betydligt mer boll nu.

Presspelet var också effektivare och Moldes uppspel bröts frekvent. De heta DIF-chanserna var emellertid fortsatt få och i 57:e minuten gjorde Magnus Eriksson entré när han bytte av Emmanuel Banda. Dryga halvtimmen återstod och DIF-publiken manade på och hördes mest på Aker Stadion.

I 61:a minuten kom ett bra läge efter en DIF-hörna där det blev smått kaotiskt i boxen. Djurgården hade kopplat greppet om matchen och vände spel på klassiskt manér - och målet skulle komma. I 67:e minuten kombinerade DIF fint och en smart boll nådde Pierre Neurath Bengtsson på vänsterkanten. Inlägget var väl avvägt och Joel Asoro dök upp i boxen och skallade distinkt in 2-2.

Ett enormt skönt mål och vilt jubel bland Djurgårdssupportrarna. Hjärtat fastnade dock i halsgropen strax efter när ett vänsterinlägg var ytterst nära att nå fram till framrusande Ola Brynhildsen. Strax efter var det dags för andra bytet när Gustav Wikheim applåderas för en fin insats och Haris Radetinac ersatte, och även han skulle göra avtryck.

Kvarten återstod av matchen och Molde började flytta sig högre upp i banan i jakt på mål. Men det var istället DIF som skulle dunka in trean när Joel Asoro spelade ut till Haris Radetinac som kom en-mot-en på vänsterkanten. Haris ryckte sig loss, sköt och bollen styrde in i mål via en Molde-försvarare - ett galant sätt att fira fredagens 37-årsdag i förtid.

3-2 och ett drömläge för gruppseger med tio minuter kvar. Men det var inte över och Jacob Widell Zetterström stod för en ny matchavgörande räddning när Ola Brynhildsen kom helt fri mot mål, men JWZ avstyrde med en briljant fotparad.

I 82:a kom sedan ett dubbelbyte där Besard Sabovic och Hjalmar Ekdal kom in och ersatte Joel Asoro och Hampus Finndell. Molde forcerade men bytena stärkte DIF-defensiven ytterligare. Norrmännen skapade tryck och det blev en del hyfsade chanser. Men inte värre än att Djurgården kunde rida ut stormen och Haris Radetinac var sedan nära att döda matchen helt under inledningen av de de fem övertidsminuterna när han nästan hann ikapp en snål hemåtnick från hemmalaget.

En stringent matchstängning och en ny fantastisk vändning från laget som innebär att Djurgården är gruppsegrare och nu är klara för åttondelsfinal i Europa Conference League tillsammans med West Ham och Villareal som också vunnit sina grupper. Historiskt sett en bragdartad prestation inom svensk fotboll och nu är det bäddat för en mycket spännande vår 2023 då åttondelsfinalerna spelas den 9 &16 mars 2023.

Nu närmast väntar återhämtning innan det är dags att ta sig an den rafflande sista fasen av Allsvenskan där en marginell guldchans ännu finns kvar. IFK Norrköping står på tur på måndag och sedan avslutas säsongen med en publikfest hemma mot Mjällby på Tele2 Arena med 25.000 sålda biljetter redan nu. Säkra en plats redan nu genom att klicka här om du inte redan har biljett.

27 oktober, torsdag 21:00Aker Stadion