Företag

Martin Andersson ny tränare i pojkakademin

  • Ungdom
  • Akademi
  • 5 feb 2022

Välbekante tidigare DIF-spelaren Martin återvänder till föreningen i en ledarroll inom DIF Akademi med utvecklingsansvar för blocket PA16-PA19.

Djurgårdens pojkakademi förstärker på ledarsidan med ett välkänt ansikte i form av Martin Andersson. Miljön har han god koll på sedan tidigare då Martin kom till DIF från Enköping som spelare 2007 och radade upp fina insatser på det blårandiga mittfältet. Skador satte dock käppar i hjulet under kommande säsonger och vid 2011 satsade Martin istället på en tränarkarriär i Enköpings SK. Han inledde som assisterande tränare för juniorerna och jobbade sig sedan gradvis upp som huvudtränare för A-laget som han tränade under sju år.

Nu är det dock nya arbetsuppgifter som väntar för Martin som kliver in i Djurgårdens pojkakademi en tränarroll med individuellt fokus för spelare i PA16-19. Han får den engelsklingande titeln transition coach (vedertaget svenskt begrepp saknas) - en roll med fokus på övergångar mellan lagen i blocket genom individuellt fokus på utvalda spelare i varje trupp.
– Efter en lång tid som tränare i Enköping kände att det var dags att testa något helt nytt. Så efter att först ha haft en period med en paus från fotbollen prövade jag på ett år med Hammarbys P16-lag. Men så ringde plötsligt Djurgården som jag har velat komma tillbaka till hela tiden. Vi kom snabbt överens och nu har jag kommit igång, hunnit träffa kollegor, både nya och folk jag känner sedan tidigare, och allt känns superbra. Härliga människor och alla har varit oerhört välkomnande, berättar Martin som kommer att ha ett tätt samarbete med den numera U21-ansvarige Joel Riddez.
– Till att börja med kommer min roll att bli en brygga mellan lagen PA16, PA17 och PA19. Joel Riddez har ju kört det blocket själv innan mig, hela vägen upp mot U21. Men nu kommer han att fokusera mer på PA19 vidare mot U21 och A-lag, medan jag fokuserar på 16-19, så jag och Joel möts ungefär halvvägs. Vi kommer att jobba mycket ihop med planering och analys och allt kommer att vara specifikt riktat mot individer. I våra roller håller vi inte i något specifikt lag men kanske vikarierar som tränare om någon är sjuk. I övrigt kommer vi främst att fundera på hur spelaren ska kunna ta nästa steg som individ - och det kommer att bli väldigt spännande.

En övergripande roll som ger uppenbara fördelar när det handlar om att sätta individens utveckling i fokus.
– Som huvudtränare för ett lag kan det ibland vara svårt att hinna med den individuella feedbacken för att man har så mycket olika saker att tänka på. Det man ofta vill se är ju en fungerande helhet och då tenderar det att bli mer generellt. Det finns helt enkelt sällan tid för att fånga in 20 spelare och ge dem individuell feedback, utan ofta handlar det om en större bild av hur man vill se laget spela. För min del blir det annorlunda där jag i lugn och ro kan komma till en träning och hålla i individuella pass och plocka ut vissa delar positionsspecifikt. 

I övrigt har det rullat på fint under Martins första vecka och han tycker att samarbetet har varit smidigt med ledarkollegorna inom akademin.
– Det blir ett brett nät att jobba inom, man fastnar inte i en viss kull och jag har märkt att det finns ett väldigt tätt samarbete och bra relationer sinsemellan tränarna för de olika akademilagen. Så min känsla nu är att jag vill investera tid i den här föreningen. Sedan vet jag inte exakt hur länge, men gärna vara kvar och jobba ett antal år för Djurgården. Jag har kommit in bra i det och trivts bra med grupperna, alla spelare jag träffat och de människor som jag jobbar med. Plus att jag känner mig hemma i föreningen, tittar jag på ett DIF-märke så känns det mer hemma för mig än i en annan Stockholms-klubb. Här känns det som att man verkligen vill bidra lite extra, summerar Martin.

Christian Krigström Gentile om rekryteringen av Martin

Därmed har pojkakademichef Christian Krigström Gentile lagt en sista viktig pusselbit på plats i ledaruppsättningen inför säsongen 2022.
– Rekryteringen hänger samman med att Joel Riddez flyttar ett steg närmare A-laget och koncentrerar sig på att jobba med spelarna i övergången från PA19 in till A-laget, med ansvar för U21-serien. Något som också innebär att Joel även får ett ansvar för de unga spelarna i herrlaget eftersom de spelar en del i U21-matcherna. 
– I och med det ville vi komplettera i det äldsta blocket 16-19 med en tränare som tar hand om övergångarna mellan PA16 till PA17 samt PA17 till PA19 - och som då också arbetar lite mer individuellt med spelarna. När man söker den typen av roll är det ju kul att det dels finns en koppling till Djurgården, men framför allt att ledaren ifråga själv har spelat elitfotboll. På så sätt kan man tack vare egna erfarenheter hjälpa spelarna kring detaljer som kommer att kunna ta dem mot elitfotbollen. Martin Andersson uppfyller ju de kriterierna plus att han har varit tränare på seniornivå under många år i Enköpings SK, där han ju spelat själv tidigare, berättar Christian som är mycket nöjd med att ha Martin på plats i akademin. 
– När vi fick kontakt så uttryckte han en glädje över att få komma tillbaka till Djurgården och det var också väldigt kul för vår del. Så det var en lättsam process att få med honom på tåget och han har redan kickat igång och påbörjar arbetet nu i veckan.

Senaste nyheter

Relaterat