Säker seger i cuppremiären

• 26 feb 2022

Djurgården besegrade Mallbacken med 3-0 i första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen där Tove Almqvist, Linda Motlhalo och Tilde Lindwall stod för målen.

Det blev en del sena återbud i truppen under fredagen där Kelsey Daugherty, Sanna Kullberg och Nicole Ruiz Granados utgick. Sedan tidigare var även Portia Boakye och Alice Bergström icke uttagningsbara.

I övrigt mönstrades en formation modell 4-2-3-1 med tävlingsdebuter i DIF-tröjan för både Emelie Lövgren och Tove Almqvist.

Startelvan:

Elvira Björklund
Sara Olai, Kamilla Karlsen, Emelie Lövgren, Julia Walentowicz
Nellie Lilja, Louise Hvarfner
Linda Motlhalo, Tilde Lindwall, Tove Almqvist
Hayley Dowd

Efter en nästan två månader av förberedande försäsong var det nu skarpt läge för Djurgården med premiärmatch i Svenska Cupen mot Mallbacken. En match som flyttades till lördagen och Stora Valla efter att Karlstad Airdome, där matchen ursprungligen skulle ha spelats, blåst omkull i vinterstormen.

Men vädret var betydligt mer trivsamt nu på matchdag med en eftermiddagssol som lyste upp Stora Valla. Motståndarlaget Mallbacken, hemmahörandes i Elitettan, kom till spel med en hel del truppförändringar under försäsongen. Ett ganska svårbedömt motstånd vilket höjde spänningen ytterligare några snäpp inför avspark.

Det var bra fart från start och två påtagligt motiverade lag med mycket energi. Det bjöds på fysiskt spel i en tight matchöppning där DIF hade snäppet mer boll medan Mallbacken var kvicka i sina omställningar.

Målchanser var det dock glest med men det skulle ändra sig i tionde minuten. Ett inlägg från höger nådde efter visst studsande fram till Tove Almqvist som fick ett bra läge. Det utnyttjade Tove effektivt och klippte in 1-0 med en distinkt träff bakom en chanslös Tea Lundmark.

Första målet i DIF-tröjan för Tove och en skön inledning med omedelbart initiativ i matchen som fortsatte med mycket kamp. DIF-defensiv stod dock emot starkt och stoppade Mallbackens anfallsintentioner medan Hayley sedan löpte sig loss i djupled och testade Tea Lundmark som dock skopade avslutet säkert.

Energinivån var som sagt hög och Djurgården vann mycket boll i sitt presspel där Tilde Lindwalls och Tove Almqvists jagande störde hemmalaget rejält i uppspelsfasen. Djurgården hade kopplat greppet om matchen nu halvvägs in i halvleken och det var så här långt en lugn eftermiddag för Elvira Björklund mellan stolparna.

Tea Lundmark hade desto mer att göra och stod för en ny räddning när Tilde Lindwall gick på skott med vänstern i en hyfsat snäv vinkel. DIF fortsatte sedan att mata på framåt för att hitta vägar genom hemmalagets defensiv men inga riktigt heta lägen dök upp.

Det bjöds dock på en del fina kombinationer framåt, speciellt med dryga halvtimmen spelad där Djurgården sågade sig igenom med 6-7 passningar, men Nellie Lilja avslut gick dessvärre över målramen.

Men utdelning skulle komma i den 36:e minuten efter ett fint kombinerande på vänsterkanten där bollen sedan måttades in till Tilde Lindwall. Hennes skott räddades av Lundmark men på returen högg Linda Motlhalo och dunkade in 2-0.

Därmed hårdnade DIF-greppet om matchen ytterligare och Djurgården kunde kontrollera resten av halvleken där Hayley Dowd var närmast ytterligare ett mål med ett vänsterskott som smet strax över ribban. Dock ingen mer nätkänning i halvleken och halvtidsvila med tvåmålsledning kändes välförtjänt sett till matchbilden.

Med en kvarts halvtidsvila i benen klev DIF ut för att säkra de tre poängen och allra helst utöka ledningen. Ett byte blev det i pausen där Sara Lilja Vidlund klev in istället för Hayley Dowd, samtidigt som Tilde Lindwall flyttades upp centralt i anfallet.

Ett byte som var nära att ge effekt direkt när Sara var nära att utöka efter en fin framspelning av Tilde Lindwall, skotte gick dessvärre utanför målramen. Men Mallbacken hade inte kastat in handduken och tryckte upp för en reducering under en kommande period där det grönklädda hemmalaget skapade ett visst tryck, även om de vassa chanserna uteblev.

Djurgården tog gradvis tillbaka kontrollen men med timmen spelad var det stundtals ganska oorganiserat spel från båda lagen och glest med chanser. Men pigga Tove Almqvist sökte frekvent vägar framåt och efter en fin aktion på högerkanten hittade hon Tilde Lindwall i boxen som nöp till direkt, men Tea Lundmark stod för en fin räddning.

En chans som blev en katalysator för matchen och strax efter var det nära för Tilde igen efter att ett inspel från andra kanten från Sara Lilja Vidlund gav ett skottläge. Tildes avslut stoppades dock på nytt, denna gång av en uppoffrande blockering av en hemmaförsvarare.

Djurgården var inne i loopen igen nu och hade en bra period. En smart nickskarv till Nellie Lilja var ytterst nära ett friläge men Mallbacken stack upp och replikerade med en bra chans som dock avstyrdes av det blåklädda försvaret.

Med halva halvleken kvar var det dags för nya pigga ben när StinaLisa Johansson och Ebba Wieder kom in och strax efter var Tilde Lindwall igång igen och nosade på ett efterlängtat mål. Tilde kom fri, rundade keepern men kom för långt ur vinkel för att kunna gå på avslut.

Ett knippe bra DIF-chanser följde men trots ett tydligt spelövertag var det fortfarande bara två måls ledning och inte helt säkrat än. Elvira Björklund fick också visa sina kvaliteter med en snabb utrusning där hon knep bollen precis framför fötterna på en framrusande Mallbacken-forward och nollan hölls fortsatt intakt.

Men det var DIF som skulle få sista ordet på tilläggstid när Tilde Lindwall satte ett mål som hon verkligen jobbat ihop till under dagen. Ett högerinspel från Sara Olai letade sig igenom hela straffområdet fram till Tilde som fanns på plats vid bortre stolpen och pangade in 3-0 och det var definitivt game over.

Minuten efter ljöd slutsignalen och därmed var tre poäng i hamn. En bra start på Svenska Cupen där varje gruppspelsmatch är oerhört viktig i jakt på gruppseger och avancemang. Nästa omgång av gruppspelet spelas kommande helg då Piteå gästar huvudstaden söndag den 6 mars. Då går vi för tre nya poäng.

26 februari, lördag 16:00Stora Valla