Skön trepoängare mot IFK Göteborg

• 23 apr 2023

Hampus Finndell visade vägen med ett tidigt mål på Tele2 Arena som räckte hela vägen till seger med 1-0 efter en övertygande DIF-insats.

Djurgården mönstrade följande startelva mot IFK Göteborg.

Tommi Vaiho
Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Marcus Danielson, Elias Andersson
Hampus Finndell, Oliver Berg, Magnus Eriksson
Oskar Fallenius, Victor Eduarden, Gustav Wikheim

Jacob Widell Zetterström, Elliot Käck och Rasmus Schüller (avstängd) var de spelare som inte var tillgängliga för truppen.

Det var en laddad stämning på Tele2 Arena under söndagen där taket nu var öppet och läktarna fyllda av förväntansfyllda DIF-supportrar. Ett allsvenskt klassikermöte mot IFK Göteborg stundade och poäng var av största vikt för båda lagen, där den största pressen nog ändå låg på gästerna som inlett Allsvenskan med tre raka förluster.

Djurgården inledde med hög energi men Göteborg var mer intresserade av att dra ner tempot och bromsa en tilltänkt DIF-anstormning. Men i femte minuten kunde inte gästerna hålla emot. En hörna från vänster skapade oreda i Blåvitts straffområde där biollen efter ett visst flipperstudsande hamnade hos Hampus Finndell som dunkade in 1-0 till ett explosivt jubel på Tele2 Arena.

En drömstart på matchen och DIF fortsatte piggt med en snabb omställning där Oskar Fallenius fick bollen på högerkanten och slog ett inlägg till Gustav Wikheim. Norrmannen fick dock ingen optimal volleyträff på bollen och skottet gick utanför.

Bakåt kändes det också även om det blev oroligt med kvarten spelad då Marcus Berg hade en boll i nät, dock var det korrekt avvinkat för offside. I övrigt var det blåränderna som hade det största bollinnehavet och drev matchen på det sätt som tränarparet Kim & Tolle hade efterlyst inför avspark.

Ett andra mål var inte heller långt borta när Oliver Berg smart la upp för Gustav Wikheim i boxen. Adam Benediktsson parerade dock avslutet skickligt och Berg stötte själv på returen där bollen smet metern utanför.

Matchen rullade vidare med bra intensitet där det stundtals blev heta känslor på planen. Ett nytt läge kom i 28:e minuten när Oliver Berg slog en fin djupledsboll till Victor Edvardsen som dock inte fick till avslutet. Minuten efter bjöds sedan Göteborg på ett gratisläge efter ett missriktat hemspel men Tommi Vaiho kom ut skickligt och avvärjde.

Matchen gick ner i tempo under slutet av halvleken men chanser forsatte komma. Wikheim hittade till Victor Edvardsen i boxen med en cutback, men avslutet smet strax över. Strax efter slog Oliver Berg en vass frispark som Benediktsson akrobatiskt tippade över ribban med fingertopparna och avslutsstatistiken var tydligt i blårandig favör.

DIF tryckte på hårt för tvåan under de sista minuterna med publiken i ryggen men bollen ville inte in. Istället replikerade IFK Göteborg med en riktig vass chans för Gustav Norlin på ett inspel där dock Vaiho kom ut skickligt och avstyrde. Två farliga hörnor följde också för Blåvitt men några fler mål föll inte i halvleken där Djurgården kunde gå till halvtidsvila i ledning.

Det var inga förändringar inför andra för DIF som fick ta sig an ett mer framåtlutat IFK Göteborg. I 49:e minuten var det också ruggigt nära en kvittering när Elias Hagen sköt centimetrar utanför bortre stolpen i ett friläge.

En väckarklocka för DIF och en tydlig förändring av matchbilden jämfört med första halvlek. Men Oskar Fallenius ville annat och visade vägen med en stark bollvinst högt upp i banan och serverade Gustav Wikheim som curlade bollen strax över. Minuten efter kom ett ännu vassare läge för Wikheim när Oliver Berg smart släppet bollen till norrmannen som blev helt fri, men drog skottet över målramen.

Det var en svängig matchbild nu och nästa farlighet fick Marcus Berg som blev friställd, men Marcus Danielson redde upp det med ett kompetent försvarsspel. Chansparaden fortsatte med en ny farlig frispark från aktive Oliver Berg och det kändes som att det låg ett mål på lut för något av lagen.

I minut 59 trodde nog de flesta på arenan att det skulle komma men Adam Benediktsson fick upp en hand och reflexräddade Oliver Bergs chip i fritt läge. Publiken manade på och nytt läge kom för Berg tre minuter senare, men vänsterskottet gick över målramen.

14-3 i avslut för Djurgården med timmen spelad men fortfarande bara 1-0 gjorde att det kändes långt ifrån säkert. Speciellt som IFK Göteborg hade bättre flyt i spelet nu och ett byte kom när Haris Radetinac ersatte Gustav Wikheim.

Ett flertal av ovan nämnda avslut kom från Oliver Berg som fick en ny chans efter framspelning från Edvardsen, men en Göteborgsfot var i vägen ännu en gång och skottet styrdes till hörna. I 72:a minuten var dags för nästa chans när Oskar Fallenius serverade Victor Edvardsen men Benediktsson stod för en vass enhandsräddning på skottet.

Det var Fallenius sista insats på planen innan han lämnade plats för Joel Asoro. Dryga kvarten återstod och det fanns trots allt bara en ettmålsledning att luta sig mot. Haris Radetinac hotade med en hyfsat farlig nick och gästerna svarade med en relativt farlig chans för Marcus Berg, ett tecken på att det inte gick att slappna av.

Gästerna fick igång en forcering med tio minuter kvar och radade upp hörnor. Fem hörnor att försvara under ett par minuter kändes inte komfortabelt men DIF-defensiven höll emot. Forceringen gav också möjligheter att kontra för Djurgården och Joel Asoro löpte i djupled och satte Benediktsson i arbete på nytt med ett flackt avslut.

Det kom också ytterligare en gyllene chans för Oliver Berg men Emil Salomonsson slängde sig och blockerade. Minuterna tickade långsamt och en olycklig duell innebar ett längre avbrott vilket skulle innebära att de angivna fyra övertidsminuterna skulle bli i underkant.

Nya pigga ben kom in i form av Besard Sabovic och Lucas Bergvall som bytte av Finndell och Berg och nu gällde det att stänga igen butiken under övertiden. Något som gjordes med bravur och när sedan Besard Sabovic fick en armbåge i ansiktet av Anders Trondsen kom ett rött kort som innebär numerärt överläge för DIF.

Lucas Bergvall hann testa Benediktsson med ett sista skott men mer hände inte och därmed var tre poäng ett faktum när Mohammed Al-Hakim blåste av tillställningen. Grymt skönt och välförtjänt sett till matchbilden där 22-4 i avslutsstatistiken säger en del om chansfördelningen.

Närmast väntar ett knivigt bortamöte mot Degerfors på Stora Valla på söndag kl. 17.30, följt av ett hemmamöte mot Kalmar FF måndag den 8 maj.