Bekväm seger mot Mallbackens IF

• Damer
  • 30 juli 2024

Djurgården tog resan upp till ett soligt Sunne och vann bekvämt mot Malbackens IF med 3-1 i tisdagens träningsmatch – trots tidigt underläge.

Det för dagen vitklädda Djurgården kom till start med en startelva som sedermera skulle förändras en del i paus. Nyförvärven Pauline Hammarlund och Mimmi Larsson inledde matchen på bänken.

Följande elva fick inleda matchen från start:

Gina Schüller
Agnes Hedman, Matilda Plan (K), Märta Anckarcrona, Ebba Hed
Lucia Duras, Meja Staffansson, Sessy Åsland, Shinomi Koyama
StinaLisa Johansson, Zara Jönsson

Djurgården har gjort en fin vårsäsong och ligger på en femteplats med 20 inspelade poäng efter 14 matcher. Just nu är det speluppehåll i OBOS Damallsvenskan och träningsmatchen mot Mallbacken, som till vardags huserar i Elitettan, var en del i uppladdningen inför det.

Lucia Duras bröt sig fram och fixade hörna efter bara någon minut. Ebba Hed svingade in en hörna, men utan lycka. Klart var dock att Djurgården skulle få ha mycket tillgång till bollen på de grönkläddas planhalva.

Djurgården skapade ett par chanser inledningsvis, men Mallbacken utnyttjade sina tillfällen och fick ett par omställningsmöjligheter. Medans Mallbacken anföll på vänsterkanten varierade Djurgården sitt anfallsspel mer och försökte lyfta bollar in bakom eller spela sig runt försvaret.

Mallbacken fick straff efter 25 spelade minuter och deras främsta målskytt Venera Rexhi gjorde inga misstag när hon satte 1-0. Uppförsbacke för ett Djurgården som inlett starkt, men haft svårt att få hål på Mallbackens defensiv där inspelen ofta varit för långa eller hamnat i famnen på målvakten.

Målet blev lite utav en väckarklocka för Blåränderna som satte fart på offensiven direkt med tre högkvalitativa lägen på raken. I den 30:e minuten stal Sessy Åsland bollen högt upp i planen och förvaltade läget hon skapade med bravur genom att placera in bollen i målvaktens vänstra hörn. Ett skarpt ingripande av den målfarlige mittfältaren som kom till Djurgården från spanska Madrid CFF för lite mer än ett år sedan.

Åslands mål gav laget självförtroende och kombinationsspelet i utkanten av Mallbackens straffområde blev allt vassare när Blåränderna närmade sig ett ledningsmål. Frustrerande nära blev det med tio minuter kvar efter att Johansson frispelat Duras, vars avslut styrdes iväg av målvakten. Zara Jönsson var först på returen och nära på att få in bollen, men nära sköt ingen hare.

Djurgården var starka på mitten, vilket tvingade Mallbacken att lyfta bollarna över mittplan. Allt som oftast resulterade detta i att försvarslinjen lätt kunde plocka ner bollen och vända spelet.

Djurgården växlade upp under slutet av den första halvleken och skapade sig en rad chanser och fick ett par hörnor. Närmast ett ledningsmål kom Shinomi Koyama och Lucia Duras. Koyama spelades fri in i straffområdet, men bollen räddades av en skicklig målvakt. Duras avslutade i sin tur i stolpen.

Följande elva inledde den andra halvleken:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Estelle Raspe, Beata Kollmats, Elin Westlund
Tove Almqvist, Louise Hvarfner, Meja Staffansson, Shinomi Koyama
Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson

Tio minuter in i den andra halvleken gjorde Shinomi Koyama 1-2 till Djurgården på hörna en hörna som fixades av Hammarlund som lurade på linjen. Ett välförtjänt mål av det nyinbytta laget som fortsatte på samma kula som Djurgården hade avslutat den första halvleken på.

Mallbacken gjorde även de ett gäng byten in i den andra halvleken och med dessa byten försvann lite av den genombrottskraft som Sunnelaget hade i början av matchen. Den helt nykomponerade DIF-backlinjen fungerade väl och begränsade hemmalagets anfallsspel.

I den 60:e minuten utgick Shinomi Koyama och in gick Elsa Cleve.

Hammarlund och Larsson var spelsugna och deras höga nivå syntes tydligt både vad gäller tempo och teknik. Ungefär samtidigt som vinnarna av 50/50-lotteriet annonserades vann Mimmi Larsson en frispark utanför straffområdet till vänster. Ett ypperligt läge som gick till inspark.

Med tre fjärdedelar av matchen spelad tog Uma Hammarstrand klivet in på plan istället för Meja Staffansson. Hammarstrand inledde sitt byte piggt med en progressiv passning och generell framåtanda, vilket var välkommet i ett Djurgården som hade stannat av lite.

Med kvarten kvar avancerade Tove Almqvist fram på högerkanten och tog sig förbi spelare efter spelare och spelade in bollen till Pauline Hammarlund som kunde styra in sitt första mål i Djurgårdströjan. Ett mål som var ett resultat av yvigt kantspel och sann striker-positionering.

Djurgården spelade rakare i den andra halvleken där man utnyttjade spetsen i Hammarlund och Larsson. Mallbackens spel lästes av relativt lätt i den värmländska kvällssolen, men det grönklädda hemmalaget fick ett par chanser till reducering med ett hårt skott på Elvira Björklund och den efterföljande hörnan.

Den tuffa Djurgårdspressen var nära på att leda till ännu ett mål i slutminuterna då Djurgården stal bollen högt upp, men målvakten lyckades snappa upp bollen innan Djurgårdens anfallare kunde ta sig förbi henne.

Matchen avslutades med ett gult kort på Beata Kollmats och en efterföljande lång frispark som Blåränderna inte hade några större problem att hantera. Djurgården har nu en träningsvecka framför sig innan vi välkomnar skotska FC Celtic Women till Stockholms Stadion på lördag. Det är fri entré så ta med dig vänner och familj så ses vi där!