Företag

Djurgården klara för kvartsfinal i Svenska Cupen

  • Herrar
  • A-lag
  • 3 mars 2024

Det var tufft och tight mot IFK Göteborg men debuterande Tobias Gulliksen förlöste hemmapubliken med ett ledningsmål med kvarten kvar som sedan blev till 3-0 när DIF var klara för kvällen.

Laget

Djurgården mönstrade följande elva mot IFK Göteborg med en omedelbar debut för norske nyförvärvet Tobias Gulliksen.

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Lucas Bergvall, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Malkolm Nilsson Säfqvist, Theo Bergvall och Gustav Wikheim var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

 

Första halvlek 

Det var en laddad stämning på Tele2 Arena inför gruppfinalen i Svenska Cupen mot ett gästande IFK Göteborg. Med över 18 000 sålda biljetter fanns ett starkt läktarstöd och premisserna var gynnsamma för Djurgårdens del där oavgjort räckte för avancemang.

Vis av erfarenhet från tidigare möten mot Blåvitt fanns det dock all anledning att förvänta sig en rejäl utmaning mot ett fysiskt starkt och defensivt välorganiserat lag, dessutom med tydliga spetskvaliteter framåt. För Djurgårdens del blev det ett par ändringar i elvan där Tobias Gulliksen omgående klev in från start samtidigt som Jacob Widell Zetterström tog plats mellan stolparna.

Stämningen var toppad när kickades matchen igång men bröts nästan omgående av en rökpaus på grund av den begränsade sikten. Dryga tjugo minuter senare rullade matchen igång igen och Djurgården sökte initiativet. Piotr Johansson bombade in ett farligt högerinlägg och Tobias Gulliksen visade prov på sin snabbhet på vänsterkanten.

Det blårandiga spelövertaget blev snabbt påtagligt, samtidigt gällde det att vara på sin vakt i och med att  Göteborg hela tiden lurade på att sätta igång snabba omställningar. Med kvarten spelad skulle sedan ett riktigt vasst läge komma när Piotr Johansson ånyo ryckte loss och spelade in i boxen, där bollen efter ett visst flipprande landade framför fötterna på Tobias Gulliksen som tryckte av. Dessvärre var Pontus Dahlberg långt ute och avvärjde avslutet.

Djurgården jobbade systematiskt vidare för att luckra upp gästernas täta defensiv medan klockan tickade upp mot halvtimmen spelad. Bakåt var det hyfsat lugnt tills ett bolltapp på egen planhalva gav Kolbeinn Thordason skottläge där bollen lyckligtvis smet en bra bit utanför. Minuten kom även en farlig inläggsfrispark som skarvnickades oroande nära målramen av Adam Carlén. Två tydliga varningsklockor att ta fasta på.

IFK Göteborg kom in i en bra period nu och ett nytt svepande vänsterskott från Thomas Santos ökade oron ytterligare. DIF replikerade dock med ett fint anfall där Oskar Fallenius hittade in till Lucas Bergvall, men återigen var ett blockerande Göteborgsben i vägen.

I 40:e minuten var det nära två gånger om när Tobias Gulliksen tvingade Pontus Dahlberg till en svettig räddning med ett flackt skott och returen matades in mot mål där Dahlberg lämnade retur, dessvärre utan att nå fram till någon DIF-spelare. Strax efter fick Rasmus Schüller läge vid straffområdeslinjen med vänsterskottet seglade en bit utanför ramen.

Några sista DIF-attacker hanns också med under de sista tre tilläggsminuterna men några mål skulle inte komma och det var 0-0 när Joakim Östling blåste av en intensiv och spännande första halvlek.

Andra halvlek 

Det blev en förändring i elvan inför de avslutande 45 minuterna där Albin Ekdal klev in samtidigt som Rasmus Schüller klev av. 45 dramatiska minuter återstod med en eftertraktad kvartsfinal på spel. IFK Göteborg var å sin sida piskade att göra mål och kändes mer framåtlutade initialt.

Andreas Pyndt hade ett hyfsat farligt avslut i 49:e minuten och välbekante Oscar Pettersson följde upp med ett nytt skott ur snäv vinkel, detta samtidigt som det blårandiga maskineriet gnisslade framåt. Gästerna hade tagit över greppet om matchen nu och det kändes långt ifrån komfortabelt.

Med timmen spelad var det dags för byte där Haris Radetinac ersatte Oskar Fallenius. Strax efter blev det dramatiskt värre när Tobias Gulliksen ryckte sig loss på vänsterkanten och drogs ner precis vid straffområdeslinjen. Dock inte innanför och en småfarlig inläggsfrispark från Samuel Leach Holm följde.

Minuten fick DIF ny frispark i exakt samma läge på andra kanten som blev ännu farligare när Gulliksen curlade med vänstern mot bortre. Nu var det Djurgården som hade greppet och gästerna fick rensa friskt för att freda sig bakåt under ett antal minuter.

Tempot skruvades upp och Göteborg svarade upp med ett halvfarligt läge där Jacob Widell Zetterström kom ut och snodde åt sig bollen. Deniz Hümmet hittade en yta i djupled och sköt strax efter och spänningen stegrades.

Tiden var förvisso på Djurgårdens sida men 20 minuter kvar av ordinarie tid kändes obehagligt långt. Ett nytt byte kom där Besard Sabovic klev in medan Samuel Leach Holm lämnade plats. Klockan tickade upp på 76 minuter när det var dags för Tobias Gulliksen att introducera sig på allvar. Den kvickfotade norske gutten fick bollen i djupled, utmanade sin försvarare skickligt och vinklade in bollen i bortre hörnet.

Ett mycket vackert fotbollsmål och avancemanget kändes nära nu. Oddsen förbättrades ytterligare när Adam Carlén drog på sig ett andra gult kort för kvällen och därmed fick syna det röda.

Några minuter senare skulle matchen dödas totalt när Deniz Hümmet högg i boxen och tråcklade in sitt tredje raka mål på tre cupmatcher.

Vilt jubel och sång på läktarna. Men det gick inte att logga ut riktigt än och Jacob Widell Zetterström stod för en fin räddning på ett knepigt avslut från nära håll. I 84:e minuten var det sedan dags för ännu en debut när danske nyförvärvet Peter Therkildsen ersatte målskytten Hümmet.

Bortsett från ett oroande läge för gästerna i 87:e minuten blev resten av matchen en behaglig transportsträcka mot slutsignalen. Men Djurgården var inte riktigt klara för kvällen och på övertid slog Besard Sabovic en lång boll i djupet som Pontus Dahlberg missbedömde gravt och som rullade in till 3-0.

Därmed är det bara att blicka fram mot en kommande kvartsfinal i Svenska Cupen. Dessutom blir DIF en av de fyra bästa gruppsegrarna, efter tre raka segrar och 10-0 i målskillnad, vilket ger hemmaplan i kvarten.

Lottningen av kvartsfinalerna genomförs under måndagkvällen när alla gruppspelsmatcher är avslutade och kan ses live på TV4 Play och Fotbollskanalen.

Biljettinfo kvartsfinal

Alla som har säsongskort kommer att få en reservation på sina platser som kan hämtas ut från tisdagen den 5 mars 10:00. Reservationen måste hämtas ut senast onsdagen den 6 mars 09:00. Biljetterna i reservationerna för säsongarna kostar 100 kr/st.

Medlemmar i Djurgården Fotboll har förtur att köpa biljetter onsdagen den 6 mars 10:00-13:00. Bli medlem här för att få förtur.

3 mars, söndag 17:30Tele2 Arena

DjurgårdenIFK Göteborg
3-0 (0-0)

  • MålskyttarTobias Gulliksen 76'Deniz Hümmet 81'Besard Sabovic 90+3'
  • Domare Joakim Östling
  • Publik 16684 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat