Djurgården klara för semifinal i Svenska Cupen

• 10 mars 2024

Degerfors höll emot i första halvleken men efter att Marcus Danielson visade vägen genom att nicka in ledningsmålet i början av andra kunde Djurgården utöka och ta en stabil seger med 3-0 i cupkvarten.

Djurgården ställde upp med följande elva i kvartsfinalen:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Albin Ekdal
Haris Radetinac, Lucas Bergvall, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller, Theo Bergvall och Gustav Wikheim var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Efter en övertygande förstaplats i gruppspelet, med tre raka segrar och 10-0 i målskillnad, väntade kvartsfinal i Svenska Cupen för Djurgården mot ett gästande Degerfors. Med över 13 000 sålda biljetter fanns det underlag för bra tryck på läktaren på Tele2 Arena i jakt på en eftertraktad semifinalplats och stämningen var laddad inför avspark.

Det blev två förändringar i den blårandiga elvan där Albin Ekdal och Haris Radetinac klev in från start och att uppgiften kunde bli tuff var inget att hymla med mot ett Degerfors som vunnit sin grupp före lag som Elfsborg, GAIS och Örgryte.

Matchinledningen blev enligt förväntan med stort blårandigt spelövertag med flitigt sågande för att karva fram målchanser mot ett kompakt Degerfors-försvar. I femte kom första läget när Samuel Leach Holm fick utrymme i boxen och drog till med högern, dessvärre strax utanför stolpen.

Minuten efter var det kaos i gästernas straffområde efter en hörna, men trots ett par fina chanser letade sig inte bollen in i mål. Kort därpå slogs en giftig frispark av Leach Holm som Degerfors-keepern Wille Jakobsson räddade med vissa problem och på den efterföljande hörnan nickade Marcus Danielson halvmetern ovanför ribban.

Ett knippe heta chanser redan efter tio minuters spel och ett ledningsmål låg i luften. Djurgården öste vidare framåt och bortsett från en småfarlig omställning från Degerfors var det lugnt bakåt så långt.

Näste man att testa avslut var Tobias Gulliksen, men bollen flög över målramen och det var fortsatt mållöst med halva halvleken spelad. Blåränderna kröp dock allt närmare och i 25:e minuten dunkade Lucas Bergvall bollen i ribban med en rejäl projektil.

Djurgårdens effektiva presspel var effektivt och gav omedelbara bollerövringar där nya lägen kom frekvent och Deniz Hümmet fick skottläge och satte Jakobsson i arbete på nytt. Anstormningen var total men gästerna fredade sitt mål och stack upp med en farlig nick i 33:e minuten från Ali Fisic som kändes som en nyttig påminnelse om fortsatt maximerat fokus över hela planen.

I 36:e minuten kom kvällens nionde DIF-avslut när Piotr Johansson sköt strax utanför bortre stolpen. De rödvita stack sedan emellan med ett par attacker och Marcus Danielson fick visa prov på sin tajming när han löste en knepig och farlig kontring där gästerna kom 2-mot-1.

Med två minuter kvar kom ett sista blårandigt försök när Samuel Dahl sköt över. Men trots ett massivt spelövertag och mängder av lägen var det 0-0 på resultattavlan när halvleken blåstes av efter tre minuters tillägg.

Djurgårds-elvan var oförändrad inför andra halvlek och matchbilden likaså. Hård offensiv från start där Samuel Leach Holms avslut räddades av Wille Jakobsson via stolpen och Tobias Gulliksen fick därefter se sitt skott blockeras.

Men norrmannen skulle få revansch i 47:e minuten när han curlade in ett inlägg till Marcus Danielson som behärskat skallade in ett minst sagt välförtjänt ledningsmål.

Ett förlösande jubel på Tele2 Arena och en drömstart på halvleken. Djurgården slog inte av på takten och gick för mer med fortsatt belägring av motståndarnas planhalva. Chanserna föll dock snäppet glesare nu och med knappa timmen spelad kom ett dubbelbyte där Besard Sabovic och Oskar Fallenius klev in medan Albin Ekdal och Haris Radetinac klev av.

Greppet om matchen var intakt men samtidigt var det en något skör enmålsledning som gärna fick utökas för att säkra matchen. Nya avslut kom från Tobias Gulliksen och skottvillige Samuel Leach Holm men nätkänningen uteblev, även om det var ruggigt nära för Gulliksen som sköt i stolpens utsida i 64:e minuten.

Lucas Bergvall vann sedan en frispark i bra läge men sköt över och trots 17-1 i avslut med 3/4 av matchen spelad var det forttfarande endast 1-0 på resultattavlan. Men det skulle Besard Sabovic ändra på.

Efter ett fint förarbete med en lång passningskedja hittade Samuel Dahl in till Deniz Hümmet som la upp för Besard som pangade in 2-0 och tog Djurgården ett stort steg närmare semifinalen. Något som hördes i ramsorna på läktaren och i 72:e minuten var det dags för ett nytt byte när Magnus Eriksson ersatte Samuel Leach Holm.

Blåränderna var inte mätta än och Oskar Fallenius speedade sig loss nästan hela vägen, men stoppades av en vältajmad glidtackling precis när han skulle chippa bollen i mål, även han skulle dock få sin revansch.

I 79:e minuten kom ett nytt läge för Gulliksen men bollen stack över målramen. Med tio minuter kvar var känslan ändå komfortabel där Djurgården hade total kontroll och fortsatte att svärma runt gästernas straffområde.

Deniz Hümmet var sugen på att förlänga sin fina målsvit men Jakobsson greppade hans nick. Istället var det Oskar Fallenius som skulle döda matchen fullständigt när han slet sig loss och dunkade in 3-0 i bortre hörnet.

Game over och Kim & Tolle gjorde ett sista byte där Peter Therkildsen fick nya matchminuter samtidigt som Piotr Johansson klev av. De sista minuterna spelades av enligt plan i väntan på slutsignalen, men det var också snubblande nära ett självmål från Degerfors, där bollen skarvades strax utanför egen stolpe.

Det fanns fler bud på ett fjärde mål men 3-0 räckte gott för att säkra avancemanget i en match där Djurgården dominerade från start till mål.

Därmed väntar ett bortaderby mot AIK i semifinalen som spelas söndag den 17 mars kl. 15.00. Information om biljetter till derbyt kommer på dif.se så fort den finns tillgänglig.

10 mars, söndag 13:00Tele2 Arena