Företag

Djurgården mot Degerfors genom tiderna

  • Herrar
  • A-lag
  • 6 mars 2024

Några nedslag i historiken lagen emellan inför söndagens cupkvart.

Djurgården är klara för kvartsfinal i Svenska Cupen efter vinst i gruppspelet och i måndags lottades Degerfors fram som motståndare i kvartsfinalen. Den kommer att spelas på Tele2 Arena på söndag – en viktig match som kan leda till en titel och även en Europaplats.
Men det är inte den första viktiga matchen som Djurgården spelat mot ”Degen”. Nedan hittar du en kort resumé av några spännande matcher mellan lagen genom åren. 

Året är 1946. Djurgården huserar i de nedre regionerna av tabellen och krigar för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Inför omgång 18 (av 22) låg Djurgården tredje sist i tabellen – och på den tiden var det de två sämsta lagen som blev nedflyttade. Degerfors, som då befann sig på en femteplats i tabellen, begav sig till Stockholm för att ta sig an järnkaminerna.
Över 20 000 åskådare mobiliserade på Stadion för att se Djurgården klamra sig kvar i Allsvenskan. Första målet kommer i form av en nick från Djurgårdens Arne Bryngelsson. Degerfors skulle dessvärre besvara ledningsmålet med en kvittering till 1-1. Men med Stadionpubliken på sin sida skulle Djurgården forcera och till slut belönades de med en straff. Stämningen var olidlig innan lagkapten Sture "Stubben" Larsson drämde in bollen i mål. Även Degerfors skulle tilldelas en straff innan matchen var slut, men Djurgårdens Kjell Cronqvist räddade straffen och säkrade därmed två poäng till blåränderna.
Djurgården lyckades sedan vinna ytterligare två matcher och hålla sig kvar i Allsvenskan. Jönköping slutade ett poäng under Stockholms stolthet och åkte ut tillsammans med Halmstad, medan Norrköping vann guldet säsongen 1945/46.

Året 1992 hade Djurgården inte samma framgång mot värmlänningarna. Efter en lång säsong med trevande resultat hamnade Djurgår’n i Kvalsvenskan som bestod av åtta lag. Lag 1-4 fick direktavancemang till Allsvenskan och lag 5-8 fick en andra chans att kvala mot vinnarna i "höstettorna". Djurgården landade på en femteplats i Kvalsvenskan och det fanns då bara ett sätt att hänga kvar i Allsvenskan, nämligen genom att vinna ett dubbelmöte mot Degerfors.
Den första matchen spelades i Stockholm den första november 1992. Inledningsvis ser matchen mindre bra ut och det är Degerfors Ulf Ottoson som står för gästernas ledningsmål. I andra halvlek är det däremot ett nytt Djurgården som går på planen och är det bollförande laget. Med det nyfunna övertaget hittar Peter Skoogh kvitteringsmålet. Djurgården skulle därefter spä på med ytterligare två mål och den första matchen mot Degerfors slutade därmed med vinst 3-1.
Veckan därpå var det Djurgårdens tur att bege sig till Stora Valla för att ta sig an Degerfors och stanna i Allsvenskan, vilket skulle visa sig vara lättare sagt än gjort. Mot slutet av matchen stod det 1-0 till Degerfors och Djurgården hade fortfarande serien i behåll. Men med bara åtta minuter kvar av matchen skulle Henrik Berger göra 2-0 och ta Degerfors, för första gången sedan 1960-talet, tillbaka till Allsvenskan och peta ner Djurgården till Division 1. 

Den senaste gången Djurgården och Degerfors möttes var i Allsvenskan den 27:e augusti 2023. Degerfors kämpade för att hålla sig kvar i Allsvenskan och Djurgården jobbade hårt för att samla poäng i toppstriden. Strax över 17 000 hade tagit sig till Tele2 för att se på fotboll i sensommarvärmen, och det skulle bjudas på högt underhållningsvärde från blåränderna.
Efter endast två minuter skulle det första målet komma när Musa Gurbanli hittade Gustav Wikheim i boxen som kyligt skickade upp bollen i krysset. Djurgården ägde matchen efter det och blev kanske lite för lugna, för i matchminut 19 skulle Joseph Gyau kvittera med ett skott utanför målområdet som skruvade sig in i det bortre krysset.
Det skulle däremot bara dröja fyra minuter innan Musa Gurbanli gjorde sitt första mål i Allsvenskan och gav Djurgården ledningen. Musa skulle även utöka med ett andra mål, men något hattrick blev det inte när han sedan missade en straff i 57:e minuten. Efter det var matchen lugn men en avslutande fullträff skulle dock klämmas in när Magnus Eriksson prickskjuter en hörna på Marcus Danielson som nickade in matchens sista mål. Matchen slutade 4–1 till Djurgården och Degerfors kom näst sist i Allsvenskan. 

Vill man gräva vidare finns det ett ytterligare antal händelserika matcher mellan Djurgårdens IF och Degerfors IF och vi ser fram emot ännu ett intressant möte i Svenska Cupen på söndag. 

Köp din biljett här.

10 mars, söndag 13:00Tele2 Arena

DjurgårdenDegerfors IF
3-0 (0-0)

  • MålskyttarMarcus Danielson 47'Besard Sabovic 69'Oskar Fallenius 84'
  • Domare Adam Ladebäck
  • Publik 12828 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat