Företag

Djurgården spelar i jubileumströja i derbyt

  • Herrar
  • A-lag
  • Souvenirer
  • 17 aug 2024

Med anledning av att Allsvenskan firar 100 år kommer Djurgården att spela i ett historiskt jubileumsställ från 1927 mot AIK på söndag.

Få lär ha undgått att Allsvenskan fyller 100 år under denna säsong och för att uppmärksamma detta lite extra kommer Djurgården att spela i en jubileumströja i söndagens allsvenska derby mot AIK på söndag.

En hyllning både till Djurgården samt den allsvenska fotbollen och historien bakom tröjvalet reder den blårandiga ciceronen - och tillika styrelsemedlemmen - Pelle Kotschack ut.
– Den här tröjan har vi sett i en film från 1927 när vi möter Elfsborg under vår första allsvenska säsong; vi var ju de facto inte med när Allsvenskan startade för 100 år sedan trots att vi borde varit kvalificerade, fast det är en annan historia...
– Men vi såg som sagt den här tröjan på en smalfilm som vi fick av Elfsborgs generösa historia-avdelning med matchen DIF - Elfsborg i den fjärde allsvenska omgången 1927. Vi tyckte att den här tröjan såg så pass snygg ut att vi valde att ha den som vår jubileums-tröja i år, berättar Pelle och förtydligar historiken bakom designen.
– Att ha D på tröjan var vanligt förekommande inom många av våra sektioner när Djurgården tävlade på den tiden. Boxningen hade alltid ett D, precis som brottningen och friidrottarna som också hade ett D istället för klubbmärke. Så bokstaven D var en igenkänningsfaktor för Djurgården då och det var generellt sett ganska ovanligt med klubbmärken på tröjan på den tiden. Det höll i sig under en lång tid och även på 50-talet fanns inte skölden med på de blårandiga tröjorna. Sedan är det ju värt att påpeka att vi spelat i blårandiga tröjor sedan 1903, så den traditionen är sen gammalt. Men den här D-tröjan är ju som sagt från vår första allsvenska och då passar den ju utmärkt som jubielumströja.

Tröjorna kommer säljas i Djurgårdsbutiken fr.o.m söndag kl. 11:00.

Pris 899kr för medlemmar eller 999kr. Valfri siffra ingår.

 

18 augusti, söndag 14:00Tele2 Arena

DjurgårdenAIK
0-2 (0-1)

  • MålskyttarBersant Celina 39'Rui Modesto 63'
  • Gula kortTobias GulliksenAdam StåhlViktor BerghJacob Une Larsson
  • Domare Victor Wolf
  • Publik 26225 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat