Företag

Förlust i derbyt på Tele2 Arena

  • Herrar
  • A-lag
  • 18 aug 2024

Djurgården fick se sig besegrade med 2-0 mot AIK i söndagens derby.

Laget

Djurgården mönstrade följande startelva i derbyt:

Malkom Nilsson Säfqvist
Adam Ståhl, Miro Tenho, Marcus Danielson, Viktor Berg
Rasmus Schüller, Besard Sabovic
Oskar Fallenius, Tobias Gulliksen, Gustav Wikheim
Deniz Hümmet

Albin Ekdal och Piotr Johansson var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

 

Första halvlek

Djurgården klev ut på ett utsålt och kokande Tele2 Arena för att ta sig an AIK i derbyt, med allt vad det innebär i form av prestige, anspänning och dramatik. Med anledning av det allsvenska 100-årsjubileét spelades matchen dessutom i en allsvensk jubileumströja, med inspiration från 1927, som tagits fram för speciell för ändamålet.

Det pågående Europa-spelet innebar en kort uppladdningsperiod inför matchen med endast två träningspass. Rent skademässsigt såg det ändå ljust ut inför match och omständigheterna med hemmaderby mot en klassisk rival innebar att adrenalinet skulle samsas med klokskap i besluten på planen. En förhoppning om den klassiska kombinationen av hetta och kyla mot ett AIK i god form efter två raka segrar.

Inramningen bjöd på stilfullt tifo i behaglig sensommarvärme och en symbolisk 100-årsavspark med legendaren Olle ”Lill-Lappen” Hellström genomfördes innan matchen rullade igång.

Djurgården inledde bra med en hel del bollinnehav och ett visst spelövertag. Men det var glest med vassa chanser framåt, samtidigt som det var lugnt bakåt under de första tio minuterna. Matchbilden jämnade sedan ut sig med lite mer boll för gästerna under en period.

Tillknäppt var dock den mest passande beskrivningen på den första fjärdedel av matchen och med halva halvleken spelad hade inte en enda vass målchans producerats åt något håll. Det mest uppseendeväckande som skedde så långt var ett gult kort på Tobias Gulliksen i 23:e minuten.

Men i 24:e minuten blev det oroligt bakåt när Ioannis Pittas prickade ribban med en cykelspark. AIK hade en kort period av tryck nu och det blev rörigt och stort tumult nere på planen i samband med att Dino Besirovic klev ut skadad och hetsade mot DIF-publiken, där domare Victor Wolf hade svårt att skapa ordning och reda i matchen.

Efter ett tag kunde sedan matchen fortgå och i 34:e minuten kom ett första DIF-läge med en snabb omställning. Deniz Hümmet hittade Oskar Fallenius som bröt in i straffområdet och kapades bryskt av Benjamin Tiedemann Hansen, vilket reprisbilderna tydligt visade. Men ingen signal kom från Wolf och DIF fick jobba vidare.

Istället skulle AIK få ett läge i 39:e minuten och Bersant Celina sköt in bollen otagbart. Gravt oskönt precis som det osmakliga målfirandet efteråt intill Djurgårdens bänk som självklart provocerade fram ett nytt tumult.

Celina fick en varning för tilltaget, men dessvärre åkte DIF-tränare Kim Bergstrand på ett rött kort när han protesterade mot agerandet. Riktigt tungt och det blev ännu mer upprört bland DIF-publiken när Oskar Fallenius var på väg igenom och ånyo kapades utan åtgärd.

Matchen fortsatte tyvärr i samma kaotiska anda, men Djurgården samlade ihop sig och började  jaga kvittering. Elva tilläggsminuter blev det och matchbilden blev väntad där AIK parkerade bussen och DIF satsade offensivt.
Dessvärre utan att karva fram några riktigt vassa chanser och därmed blev det pausvila i underläge efter en inte alltför minnesvärd första halvlek.

Andra halvlek

Det blev ett byte i paus där Jacob Une Larsson klev in medan Miro Tenho lämnade plats. 45 minuter fanns att jaga ikapp och DIF letade ytor i den kompakta AIK-defensiven. En bevisligen knepig uppgift och ett alltför välbekant scenario från tidigare derbyn.

Ytterligare grus i maskineriet kom sedan när Malkolm Nilsson Säfqvist tvingades till ett byte och därmed blev det en plötslig debut för nyförvärvet Jacob Rinne. Ytterligare två byten genomfördes sedan där Haris Radetinac och Tokmac Nguen klev in, samtidigt som Oskar Fallenius och Gustav Wikheim klev av.

Ny energi på planen och ett bra läge vaskades omgående fram där Tokmac Nguen fick en möjlighet i boxen, nicken smet dessvärre utanför. Känslan av ett kommande momentum skulle tyvärr brytas abrupt och AIK:s taktik med långa inkast skulle istället vissa sig lyckosam.

En inkastad boll i straffområdet landade till slut framför fötterna på Rui Modesto som tryckte in bollen i mål.

En brantare uppförsbacke att bestiga och en fjärdedel kvar att jobba på. Men det blev ingen rytm i offensiven och DIF-chanserna var fåtaliga. I 73:e minuten blev det sedan dags för en debut för Daniel Stensson som kom in samtidigt som Rasmus Schüller klev av.

Kvarten kvar och två mål att hämta in, svårt men inte omöjligt. Ett hyfsat läge i 78:e minuten på ett inspel från Viktor Berg följde men i övrigt var det fortsatt glest med chanser framåt. En ny chans kom i 86:e minuten när Tobias Gulliksen fick skottläge i boxen, men avslutet smet en bit över ribban.

Ett längre spelavbrott följde sedan och till slut kunde de avslutande tio minuterna spelas där DIF gick för en forcering, men återigen utan att skapa några riktigt vassa lägen.
Därmed är ännu en bister derbyförlust ett faktum i en match där Djurgården hade väldigt svårt att skapa chanser och hota framåt.

Härnäst väntar ny hemmamatch redan på torsdag på Tele2 Arena då Djurgården spelar playoff i UEFA Conference League mot slovenska NK Maribor.

18 augusti, söndag 14:00Tele2 Arena

DjurgårdenAIK
0-2 (0-1)

  • MålskyttarBersant Celina 39'Rui Modesto 63'
  • Gula kortTobias GulliksenAdam StåhlViktor BerghJacob Une Larsson
  • Domare Victor Wolf
  • Publik 26225 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat