Företag

Flickakademin spelar internationell turnering i Kina

  • Ungdom
  • Akademi
  • 14 aug 2024

DIF F2012 beger sig österut i slutet av augusti för ett spännande fotbollsäventyr i Dingnan County.

Djurgårdens IF Fotbolls akademilag F2012 har fått en oväntad, men väl mottagen, inbjudan att delta i en internationell ungdomsturnering i Dingnan County, i södra Kina (3 timmar från Guangzhou). Turneringen, som äger rum mellan den 21-24 augusti, samlar flicklag från Europa, Afrika, Sydostasien och Kina, och kommer att ge spelarna en kul möjlighet till en unik upplevelse.

Inbjudan kom i somras och sedan bekräftelsen på att laget ska delta har åtskilliga timmar lagts ner för att kunna komma iväg. Arrangören står för samtliga omkostnader och Djurgården är det enda svenska laget på plats. Andra länder med deltagande lag inkluderar Polen, Kroatien, Italien, Serbien, Tanzania, Malaysia, Indonesien och givetvis Kina. Men det mest namnkunniga motståndet är Sporting Lissabon från Portugal.

 

Samla erfarenheter

Inbjudan till turneringen är en stor möjlighet till en helt unik upplevelse och F2012-lagets huvudtränare Lisa Hellenberg är entusiastisk inför avresan.
– Det här är en fantastisk chans för våra spelare att uppleva en helt annan fotboll och en annan kultur. Att få spela mot lag från andra länder kommer givetvis ge spelarna ytterligare erfarenheter, men att spela just i Kina kommer vara ett fint minne från akademiåren. Vi ser fram emot att representera Djurgården och Sverige i Kina, berättar Lisa.

 

Internationellt samarbete och utbyte

För Djurgårdens IF är turneringen också ett tillfälle att bygga vidare på internationella kontakter och stärka akademins position utomlands. Verksamhetschef Christian Krigström Gentile betonar vikten av sådana här utbyten för akademins utveckling och möjligheter över tid:
– Inbjudan kommer från en turneringskontakt som förening har sedan tidigare. Det visar på hur nätverket av kontakter inom ungdomsfotbollen, samt att påvisa ett seriöst och idogt arbete, kan ge klubben fina möjligheter, säger Christian och fortsätter:
– Vi vill säkerställa att spelarna i akademin samlar många och olika typer av erfarenheter för att kunna vara förberedda på en karriär som proffs längre fram, och det här är verkligen en erfarenhet som sticker ut.
– Att våra unga spelare får möjlighet att delta i denna typ av turnering är en fantastisk upplevelse för dem och ett stort steg i deras utveckling. Vi ser också deltagandet som ett tillfälle att lära oss av andra fotbollskulturer och samtidigt dela med oss av vår egen. En del av turneringen är en minikonferens och idéutbyte mellan de olika ländernas representanter, där en presentation av landets organisation av ungdomsfotbollen för flickor, följs av frågestund och vidare samtal.

 

Förberedelser och förväntningar

Under dagarna fram till avresa, tränar gruppen som ska åka intensivt för att förbereda sig inför turneringen. Lisa Hellenberg berättar att fokus har legat på att bygga en stark grupp inför resan, där även några spelare födda 2013 och 2011 deltar.
– Vi har en spännande utmaning framför oss och det är viktigt att spelarna känner sig redo, både fysiskt och mentalt, konstaterar Lisa och betonar vikten av se resan som en helhetsupplevelse.
– Vi åker till Kina för att tävla genom hela turneringen och spela den fotboll vi föredrar. Men det handlar inte bara om att vinna matcher, utan om upplevelsen för spelarna och att vi representerar Djurgården och Sverige. 

Avresa sker den 18 augusti och lagets spelprogram och insatser kan följas på Instagram: @dif.f2012.1

Schemat:

18 augusti - Avresa

19 augusti - Ankomst

20 augusti - Invigningsceremoni

21-23 augusti - Matcher

24 augusti - Prisceremoni och avslutning

25-26 augusti - Hemresor

Senaste nyheter

Relaterat