Företag

Förlust i det avbrutna derbyt

  • Herrar
  • A-lag
  • 21 okt 2024

Under måndagen spelade Djurgården klart det avbrutna derbyt som slutade 2-0 till Hammarby.

Omständigheterna för genomförandet av derbyt var ju minst sagt speciella med avbruten match som återupptogs under måndagen kl.14.00. Nedan följer en kronologisk matchrapportering som skrevs i samband med match under söndagen, med tillhörande uppföljning under måndagen, och som enbart fokuserar på det fotbollsmässiga som utspelade sig på planen. 

Laget 

Djurgården ställde upp med följande startelva:

Jacob Rinne
Adam Ståhl, Miro Tenho, Marcus Danielson, Jacob Une Larsspn, Keita Kosugi
Santeri Haarala, Besard Sabovic, Rasmus Schüller. Gustav Wikheim
August Priske

Piotr Johansson och Malkolm Nilsson Säfqvist var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

 

Första halvlek

Årets sista derby väntade på Tele2 Arena och förutom den sedvanliga derbyprägeln fanns det dessutom en tydlig säsongsdefinierande karaktär på matchen. Med fyra omgångar kvar stod både Djurgården och Hammarby på 47 poäng med Europa-platser inom räckhåll och tappade poäng i den striden skulle bli ytterst kännbara.

På pluskontot för Djurgårdens del fanns möjligheten till en längre uppladdning under landslagsuppehållet, från ett tidigare tight spelschema. Startelvan innehöll både en ny formation och en del förändringar i manskapet där DIF ställde upp med 5-4-1, alternativt 5-2-2-1, beroende på hur man betraktade det. Notabelt var även att Jacob Rinne var tillbaka mellan stolparna efter skadan och det var även intressant att notera att August Priske startade som spets i offensiven.

Ett dramatiskt utgångsläge således när matchen kickades igång på ett fullsatt Tele2 Arena. Det blev en tillknäppt inledning där Djurgården tydligt ville stänga ner Hammarby under de första minuterna med ett lågt försvarsspel. Mycket grönvitt bollinnehav således men hyfsat lugnt bakåt så långt, bortsett från ett par småfarliga hörnor.

Men i den tolfte minuten skulle det dessvärre smälla bakåt när Nahir Besara fick utrymme mitt i planen och kunde avancera för att sedan sätta ett stenhårt och välplacerat distansskott i mål.
Kvitteringsjakten behövde därmed inledas och Djurgården skapade ett läge i 17:e minuten där ett inlägg från Adam Ståhl sånär nådde fram till en framrusande Santeri Haarala, bollen rensades dessvärre undan i sista stund.

DIF sökte sig framåt med ett par nya attacker men men halva halvleken spelad var det glest med vassa lägen. I den 26:e minuten dök det ändå upp en fin chans när August Priske vann boll högt upp i banan och la fram för Santeri Haarala, den finske yttern fick dock bollen lite för långt ifrån sig och Walter Hahn han ut och greppade bollen.

Hammarby svarade med en farlig omställning där Jacob Rinne fick rädda ett avslut från Oscar Johansson Schellas. De grönvita fick tag i andrabollen och kunde sedan hitta fram till ett nytt avslutsläge för Nahir Besara som pricksköt in 2-0.

Extremt tungt och rejäl uppförsbacke. Mer elände följde sedan när Besard Sabovic fick ett gult kort som innebär att han därmed är avstängd i nästkommande match mot VSK. Minuterna tickade på och Djurgården fick inte ordning på på offensiven.

Istället fastnade hjärtat i halsgropen på nytt mot slutet av halvleken när DIF tappade boll och Hammarby kunde ställa om snabbt men Miro Tenho redde ut läget med en viktig brytning. Scenariot upprepade sig sedan i den sista tilläggsminuten där det var Jacob Une Larssons tur att agera räddande ängel med ett utsträckt ben.

Kort därefter blåste domare Fredrik Klitte av halvleken och Djurgården fick ta paus i tvåmålsunderläge efter en halvlek där blåränderna hade svårt att hota på allvar framåt, vilket avslutsstatistiken tydligt indikerade.

 

 

Andra halvlek

Det blev inga byten i paus och uppgiften var tydlig; att jaga ikapp tvåmålsunderläget. En första möjlighet till det gavs i 47:e minuten när Santeri Haarala kom en mot en till höger i straffområdet, skottet blockades dessvärre till hörna. Hammarby låg lägre nu och bevakade sin ledning, medan DIF pressade högre för att få tidiga bollvinster.

Ännu ett gult kort för DIF följde sedan för August Priske som i och med detta är avstängd nästa match. Lite halvchanser kom för blåränderna som agerade mer framåtlutat och synkat nu, Bazoumana Toure svarade sedan för Hammarbys räkning med ett farligt vänsterskott som smet metern utanför.

Med knappa timmen spelad var det dags för ett trippelbyte där Tobias Gulliksen, Deniz Hummet och Tokmac Nguen kom in istället för Gustav Wikheim, Santeri Haarala och Jacob Une Larsson, samtidigt som DIF återgick till 4-3-3.
Ny energi på planen och blårandigt tryck uppstod, riktigt farligt blev det också när Tokmac Nguen fick utrymme och sköt ett lågt skott som Walter Hahn hann ner och räddade med fingertopparna.

Ett visst momentum uppstod och det gällde att kapitalisera på övertaget. Något som Tokmac Nguen var mycket nära att lyckas med då han ryckte sig loss och bredsidade mot bortre stolpen, dessvärre var Walter Hahns fingertoppar återigen framme när Hammarby-keepern dök och avvärjde.

Ännu farligare blev det sedan åt andra hållet när Oscar Johansson Schellas kom helt ensam mot mål men Jacob Rinne kom ut snabbt, skar av vinkeln och parerade skickligt med högerbenet. En oerhört viktig räddning som höll Djurgården kvar i matchen med tjugo minuter kvar plus tillägg.

En vårdslös felpassning på egen planhalva skapade sedan en ny gratischans för Nahir Besara, denna gång stoppades dock Hammarby-mittfältaren i tid innan han kunde gå på avslut.

Med kvarten kvar blev det sedan oroligheter på läktaren med inkastade bangers som innebar ett spelavbrott och att matchmöte hölls. Efter mötet kom ett besked om att polisen upplöst det offentliga tillståndet, vilket innebar att arenan skulle utrymmas innan matchen kan återupptas igen. Ny avsparkstid för den resterande sista kvarten blev måndag kl. 14.00 med spel inför tomma läktare.
Ett uttalande från Djurgårdens styrelse om ovanstående händelser hittar du här.

 

Sista kvarten

Sett till SvFF:s tävlingsbestämmelser innebär denna typ av omstart av en match följande:

Att lagen har möjlighet att plocka in nya spelare i elvan utan att det räknas som ett ordinarie byte, spelare som spelade när matchen avbröts kan dock inte antecknas som avbytare. De spelare som bytts ut innan matchen avbröts kan inte heller användas som avbytare när matchen återstartar.
I övrigt kvarstår de antal byten och bytestillfällen som finns kvarvarande innan matchen avbröts.

Det innebar följande DIF-elva samt avbytare under den sista kvarten.

Jacob Rinne
Adam Ståhl, Haris Radetinac, Marcus Danielson, Viktor Bergh
Magnus Eriksson, Besard Sabovic
Tobias Gulliksen, Deniz Hümmet, Tokmac Nguen
August Priske

Avbytare: Oscar Jansson, Albin Ekdahl, Peter Therklidsen, Daniel Stensson, Oskar Fallenius, Patric Åslund, (de tre sistnämnda adderades in i truppen).

Med en ödslig och märklig inramning som gav en bister deja vu-känsla från pandemi-åren sparkade matchen igång igen med matchklockan uppe på 75.23. Bortsett från de övriga premisserna var det rent fotbollsmässiga uppdraget givet; att försöka jaga ikapp ett tvåmålsunderläge på en kvart plus tillägg.

Ett antal förändringar gjordes i elvan för att kunna optimera för forcering och efter nedsläppt boll från Fredrik Klitte rullade matchen igång igen. En småfarlig inläggsfrispark från Magnus Eriksson kom omgående och Djurgården skapade ett visst tryck.

De skarpa lägena vaskades dessvärre inte fram, i 83:e minuten kom ändå ett avslut från distans av Tokmac Nguen som dock plockade relativt enkelt av Walter Hahn. Hammarby låg å sin sida lägre och försvarade sig och Djurgårdens forcering fick inte något bett.

Ett byte kom i 85:e minuten när Albin Ekdahl klev in och Besard Sabovic klev av. Fem tilläggsminuter kom upp på skylten och Haris Radetinac åkte på ett gult kort efter en tuff tackling. DIF försökte och ett par avslutande inläggsfrisparkar gav möjlighet där Albin Ekdal nickade en bit utanför.

Mer hotfullt än så blev det inte och tiden flöt iväg snabbt. Till slut kom också slutsignalen från Fredrik Klitte och därmed var ytterligare en derbyförlust ett faktum, vilket innebär ett dystert facit sett över den här säsongen.

Närmast väntar första hemmamatchen i ligafasen av UECL då portugisiska Vitoria SC gästar Tele2 Arena torsdag kl.18.45.

 

20 oktober, söndag 14:00Tele2 Arena

Hammarby IFDjurgården
2-0 (2-0)

  • MålskyttarNahir Besara 12'Nahir Besara 30'
  • Gula kortBesard SabovicAugust PriskeHaris Radetinac
  • Domare Fredrik Klitte
  • Publik 27881 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat