Företag

Kommande motståndare i UECL: Vitória SC

  • Herrar
  • A-lag
  • 17 okt 2024

Portugisiskt motstånd väntar på Tele2 Arena i andra matchen i ligaspelet i UEFA Conference League. Här hittar du en kort summering om laget och historiken.

Efter ett inledande kryss borta mot österrikiska LASK är det snart dags för första hemmamatchen i UECL-ligaspelet på torsdag. Denna gång bjuds det på motstånd från den iberiska halvön när portugisiska Vitória SC besöker Tele2 Arena.

Ett lag från den nordöstra staden Guimarães som grundades 1922 och kallas såväl för ”Vita änglar” såväl som ”Os Conquistadores”. Smeknamnet till trots har dock inga ligatitlar erövrats under klubbens drygt 100-åriga historia, däremot är Vitória ett stabilt Primeira Liga-lag som hållit sig i och strax under toppskiktet i tabellen sedan 2010-talet.
En pokal från vinsten i Portugisiska cupen (Taça de Portugal) 2012-13  finns dock i prisskåpet, då Benfica besegrades med 2-1 i finalen. Samt även en titel i Portugisiska Supercupen (Supertaça Cândido de Oliveira) 1988.
En gles pokalsamling således för Vitoria, men som sagt ändå ett lag som befunnit sig på den övre halvan de sju senaste säsongerna av de 18 lagen i tuffa Primeira Liga. Höstens ligastart har tagit Vitoria till en femteplats med 14 poäng på åtta matcher, i senaste omgången blev det en pinne efter 2-2 mot Boavista.

 

Insatser i Europa 

När det gäller spel i Europa finns det gott om erfarenhet. Historiken sträcker sig tillbaka till 1970-talets början där Vitoria SC och Djurgården de facto möttes säsongen 1973-74 i Intertoto Cup. DIF föll hårt med 5-0 i första mötet borta, men revanscherade sig sedan och vann med 3-1 hemma, vilket dock inte räckte till avancemang.

Sedan dess har Vitoria varit flitigt representerade i UEFA-cupen under både 1980- och 90-talet, med en kvartsfinal mot Borussia Mönchengladbach som toppnotering 1986-87.
Efter millenieskiftet blev det till en början glesare deltagande, men mot slutet av 00-talet ökade de vita änglarnas närvaro i Europa som peakade med en Champions League-plats 2008-09. Det har blivit åtta turneringar sedan dess med tre gruppspel i Europa League 2013-14, 2017-18 samt 2019-20 som övriga toppnoteringar.

Årets facit i Conference League har varit övertygande för Vitoria. I första matchen i ligafasen av UECL besegrades slovenska NK Celje hemma med 3-1. På vägen dit krossade Zrinjski Mostar (från Bosnien Hercegovina) med sammanlagt 7-0 över två matcher och innan dess blev det 5-0 totalt mot Zürich i Q3. Samma siffror över två möten blev det även i Q2 mot maltesiska Floriana, - vilket ger ett potent facit på sju raka vinster och 20-1 i målskillnad i UECL inför matchen mot Djurgården.

 

Laget

Truppen domineras av inhemska spelare, kryddat med bland annat en brasiliansk trio samt en duo från Kap Verdes landslag, där kapverdiske/portugisiske målvakten Bruno Varela (bilden ovan) förärats rollen som lagkapten i Vitoria.

Sett till målskyttet har det varit blygsammare noteringar i serien under säsongsinledningen där brasilianske Gustavo Silva toppar den interna skytteligan i Primeira med sina två mål. Målskillnaden 9-8 på åtta matcher indikerar tydligt att ”Os Conquistadores” inte direkt öst in mål i ligan så här långt. Desto fler har det som sagt blivit för Vitoria i Conference League där Gustavo Silva noterats för ytterligare ett par fullträffar. En annan intressant poängspelare är yttern Nelson Olivieira som också gjort två mål i UECL samt stått för tre assist i ligan.

Överlägset högst värderad på Transfermarkt i truppen är 23-årige österrikiske/portugisiske defensive mittfältaren Tomás Händel som är ett viktigt nav centralt för Vitoria. Delad andraplats beträffande värde innehar kroatiske mittbacken Toni Borekovic samt ovan nämnde keepern Varela.
Laget tränas av portugisiske före detta spelaren Rui Borges som tillträde i somras.

 

Arenan

Hemmamatcherna spelas på Estádio D. Afonso Henriques som byggdes 1965, med kapacitet för över 30,000 åskådare där det brukar bli bra tryck från ”Vitorianos” som supportrarna kallas.

Hur pass stor portugisisk uppslutning som väntar på torsdag återstår att se men att det lär bjudas på högkvalitativt portugisiskt motstånd på planen vet vi med stor sannolikhet.
Bäddat för en sevärd tillställning på Tele2 Arena 18.45 torsdag 24 oktober således och har du ännu inte skaffat biljett kan du göra det här.

24 oktober, torsdag 18:45Tele2 Arena

DjurgårdenVitoria SC
0-0

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat