Företag

Roberth Björknesjö tränar Djurgården säsongen ut

  • Herrar
  • A-lag
  • 22 okt 2024

En rutinerad tränare med bred erfarenhet leder laget under resten av säsongen med Agon Mehmeti och Hugo Berggren som assisterande tränare.

Efter att Djurgården och tränarduon Kim Bergstrand & Thomas Lagerlöf gått skilda vägar under måndagen ansluter nu Roberth Björknesjö som ny huvudtränare under resterande säsong.
En 51-årig stockholmare, som de facto spelat i Djurgården i unga år, med en diger lista av tränaruppdrag på sitt cv. Han inledde tränarkarriären i IFK Tumba 1998-99 har hunnit med en mängd olika tränaruppdrag sedan dess - med flest antal år inom Brommapojkarna där han först var assisterande för att sedan bli huvudtränare 2010-2013, följt av en ny period 2018-2019.

Efter sin senaste period i Vasalund har Roberth under de senaste åren tagit ett tränaruppdrag i Viggbyholms IK. Men nu väntar hetluften på nytt med start mot spelskickliga Vitoria SC i Conference League på Tele2 Arena redan på torsdag.
– Det har ju gått blixtsnabbt och varit lite omtumlande, men framför allt är det otroligt inspirerande. Jag har ju pratat med Djurgården några gånger tidigare genom åren, men nu har det blivit av och jag går in i det här uppdraget med mycket energi och stor glädje, berättar Roberth som poängterar att energi och possession är nyckelord i hans fotbollstänkande.
– Jag gillar energifylld fotboll och har ju tränat Brommapojkarna under många år där vi haft en possession-inriktad fotboll. Så tanken är att vi ska driva matcherna med Djurgården. Sedan blir det ju lite skillnad mellan den första matchen mot Vitoria i Conference League, jämfört med de avslutande omgångarna i Allsvenskan. Det blir ju också en skillnad om vi spelar på konstgräs eller gräs. Alla matcher lever sitt eget liv, men generellt vill jag ha ett stort bollinnehav, mycket energi och mycket löp in i motståndarnas straffområde.

Tiden för att implementera nya idéer är kort och närmast handlar det om att sätta grunder.
– Jag kommer att träffa spelargruppen under dagen och sedan har vi en träning innan match på Tele2 Arena. Till en början handlar det om att sätta upp grundförutsättningarna och förklara vad som förväntas av allihopa i det defensiva och offensiva. Sedan måste ju spelarna ta ett stort ansvar själva eftersom det är så kort om tid.

Till sin hjälp får Roberth duon Agon Mehmeti och Hugo Berggren som assisterande tränare.
– Vi träffades i måndags och har snackat ihop oss ytterligare idag under morgonen och jag har även hunnit titta på Vitoria tillsammans med Pelle (Olsson). Därifrån får vi bestämma vilka förväntningar vi ska ha och vilka förutsättningar vi ska ge spelarna. I övrigt är det full fart framåt som gäller och det ska bli väldigt kul att komma igång, summerar Roberth.

 

Bosse Andersson om Roberth Björknesjö

Med en väntande match mot Vitoria SC i UEFA Conference League redan på torsdag har det krävts ett snabbt agerande för sportchef Bosse Andersson. Nu finns Roberth Björknesjö på plats för att leda laget säsongen ut med en allsvensk toppstrid och ytterligare UECL-matcher som väntar.
– Roberth Björknesjö kommer in på kort sikt under hösten som huvudtränare för laget under de resterande matcherna av säsongen. Han kommer att bidra med mycket energi i gruppen och Roberth har gjort det här tidigare, ryckt in med kort varsel i olika lag och fått en bra effekt av sitt arbete. Startsträckan är kort och det finns en fungerande organisation runt omkring med Agon Mehmeti och Hugo Berggren som kommer att stötta upp som assisterande tränare. Roberth kommer sedan att träffa spelarna under tisdagen och har redan haft möten med personalen runt laget, berättar Bosse.

Arbetet med att rekrytera en ny huvudtränare inför säsongen 2025 är igång. Ledningen har på uppdrag av styrelsen sedan tidigare inlett ett arbete med att förstärka den sportsliga organisationen.

 

24 oktober, torsdag 18:45Tele2 Arena

DjurgårdenVitoria SC
0-0

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat