Kryss mot Mjällby

• 15 sep 2024

Deniz Hümmet kvitterade till 1-1 i slutet av första halvlek men längre än så kom inte Djurgården som fick nöja sig med en pinne i en tight och intensiv match på Tele2 Arena,

Djurgården mönstrade följande elva mot Mjällby:

Jacob Rinne
Adam Ståhl, Miro Tenho, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Rasmus Schüller, Besard Sabovic
Santeri Haarala, Tokmac Nguen, Haris Radetinac
Deniz Hümmet

Albin Ekdal, Piotr Johansson, Malkolm Nilsson Säfqvist, Gustav Wikheim och Patric Åslund var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Efter ett välbehövligt två veckor långt landslagsuppehåll fanns det utvilade ben och gott om energi i den blårandiga truppen inför matchen. Ett allsvenskt vakuum som dessutom skapade ett kollektivt sug efter allsvensk fotboll igen och spelarna klev ut för spel, inramade av ett välfyllt Tele2 Arena i behaglig sensommarsol.

På andra sidan väntade ett Mjällby som övertygat under de första 2/3 av Allsvenskan och som befann sig på en fjärdeplats i tabellen, strax bakom DIF poängmässigt. Ett lag som vanligtvis brukar vara något lättare att hantera bortom Strandvallen och för Djurgårdens del var siktet givetvis inställt på tre poäng.

DIF-elvan innehöll några intressanta förändringar, med bland annat en start från järnkaminen Haris Radetinac, och matchen kickades igång med ett par bra lägen omgående för Santeri Haarala.
Djurgården forsatte piggt och tog ett tydligt grepp inledningsvis. I nionde minuten kom ett jätteläge för Haarala, efter ett smart instick från Tokmac Nguen, men det blev inte tredje gången gillt för Santeri då Noel Törnqvist kom ut snabbt och avstyrde.

Blåränderna fortsatte att skölja över Mjällby och nya lägen uppstod, men det var fortsatt mållöst med kvarten spelad. Bakåt var det välstädat så långt och DIF jobbade vidare med ett systematiskt malande framåt, där Haris Radetinac var näste man att få skottläge, men det skottet blockades.

I 27:e minuten kom gästernas första skarpa chans där bollen flipprade runt på ett oroande sätt i boxen, följt av ett avslut från Elliot Stroud som rullade en bit utanför. Matchbilden var mer utjämnad nu med halvtimmen spelad, en ny DIF-chans följde sedan när Tokmac Nguen drog en vänster strax utanför.

Men det var dessvärre Mjällby som skulle få utdelning i en snabb omställning som gav Nicklas Röjkjaer skottläge och bollen rullades in 36:e minuten.
Riktigt tungt och det kunde ha blivit ännu värre kort därpå när välbekante Jacob Bergström klackskarvade ett högerinspel strax utanför stolpen.

Men en extremt viktig replik skulle komma från Djurgården i 41:a minuten. Ett högerinlägg från Tokmac Nguen nickades fram av Adam Ståhl till en framrusande Deniz Hümmet som dunkade in sitt nionde allsvenska mål för året.

Förlösande jubel på Tele2 Arena och utjämnat innan halvtidspaus. Ett resultat som stod sig fram över de två övertidsminuterna och därmed 45 återstående minuter att gå för seger.

Det blev inga byten inför andra halvlek och en chockartad inledning där Jacob Rinne reptilsnabbt parerade en mycket farlig hörnnick från Jacob Kiilerich Rask. Sedan var det Djurgårdens tur att mata fram chanser, allra farligast var det när Tokmac Nguen rann igenom fri mot mål, men Törnqvist reagerade snabbt och styrde undan bollen som stack precis utanför.

Ett massivt blårandigt bombardemang följde och skott och inlägg matades på, dessvärre utan att få hål på gästerna. I 56:e minuten var det ruggigt nära nätkänning när Rasmus Schüller hittade Santeri Haarala med en klurig genomskärare, den finske anfallaren kom fri mot mål men än en gång var Noel Törnqvist i vägen för avslutet.

DIF-trycket var fortsatt massivt men med timmen spelad var det ännu 1-1. Mjällby var dock långt ifrån uträknade och stack upp med ett par hyfsat vassa chanser och i 68:e minuten kom ett nytt avslut från Abdoille Manneh som lyckligtvis drogs metern utanför.

Det blev gradvis mer tryck från gästerna och DIF behövde växla upp. Santeri Haarala var sedan nära att tråckla sig igenom på högerkanten och Keita Kosugi testade Törnqvist med ett lurigt avslut. Ett byte följde sedan där Tobias Gulliksen ersatte Haris Radetinac och kvarten återstod där tre poäng var av största vikt.

Nytt byte följde i 80:e minuten där Magnus Eriksson och August Priske klev in medan Rasmus Schüller och Tokmac Nguen klev av. Det började bli bråttom nu men matchen blev ryckig och upphackad. Mjällby hotade sedan på nytt med en farlig frispark och minuten efter prickade Alexander Johansson stolpen och vid det här laget kändes det plötsligt som att den enda poängen var i omedelbar fara.

Fem minuters tillägg kom upp på skylten och övertiden inleddes med ett byte där Jacob Une Larsson klev in medan Miro Tenho klev av. Det blev fortsatt hackigt och enstaka chanser åt båda hållen, men inga skarpa lägen innan domare Adam Ladenbäck satte pipan i munnen och blåste av. Tyvärr hann Tobias Gulliksen dra på sig en varning i 93:e minuten av matchen och missar därmed bortamötet mot Häcken.

Kryss således i en match som hade två närmast identiska halvlekar där Djurgården inledde explosivt de första 15-20 och Mjällby sedan återtog initiativet halvvägs. Avslutsstatistiken var jämn även den med siffrorna 12-11 och därmed var resultatet inte alltför ologiskt.

Redan på torsdag är det dags för nästa match då Djurgården beger sig till Bravida Arena för att ta sig an BK Häcken. Biljett till den matchen köper du här.

15 september, söndag 14:00Tele2 Arena