Det blev delad pott mot Piteå i en match som var lika jämn som tabelläget skvallrade om att den skulle vara.

Pauline Hammarlund

StinaLisa Johansson, Maria Brochmann, Olivia Ländin Sjöblom och Flavine Mawete var inte tillgängliga för spel i dagens match.

Det var inte läge att klaga på de rådande förutsättningarna inför dagens mittenmatch i OBOS Damallsvenskan mellan tabellsexan Djurgården och den besökande tabellsjuan Piteå. Krispiga 14 grader i luften, strålande höstsol och en underbar gräsmatta var det som bjöds där allt var upplagt för en härlig seriematch.

Djurgården gjorde bara en förändring från vinsten på Vångavallen senast då Ebba Hed återvände till startelvan efter att ha varit borta med en mindre skavank. Annars var det profiler som förra omgångens matchvinnare och tvåmålsskytt Mimmi Larsson och silvermedaljören i U20-VM Shinomi Koyama, som firades med blombukett innan avspark, som var med bland de som skulle göra det i dagens match.

Piteå IF har haft det tufft den senaste tiden med tre uddamålsförlusten på raken. Desto bättre har det gått när norrlandslaget mött Djurgården, där de med fem raka vinster mot blåränderna kunde åka till Stockholms stadion med gott självförtroende. Dagens uppgift för Djurgården var därmed tydlig: bryt den egna förlustsviten och se till att Piteå fortsätter förlora i OBOS damallsvenskan.

Det var välbesökt under dagens match, delvis tack vare Djurgårdens ålderskullar med spelare födda 2017-2020 som firade sedvanlig knatteavslutning i samband med eftermiddagens match och bland annat hade ett ärevarv i halvtid att se fram emot.

Det jämna tabelläget tydde på att det var två jämnbra lag som skulle ta sig an varandra idag och med det i bakhuvudet var det en matchinledning där lagen kände av varandra. Det rödklädda laget hade lite mer boll än de målfarliga blåränderna, som gjort nio mål på de senaste tre matcherna, men som tog lite tid på sig att hitta framåt i dagens match.

Djurgården fick matchens första chans med kvarten spelad. Ebba Hed avancerade förbi tre-fyra rödklädda spelare och bollen dök efterhand upp hos Shinomi Koyama efter ett fint inspel av Alexsandra Lobanova. Koyama matchade inlägget med en fin löpning, men fick inte skottet på mål. Å andra sidan lyckades Piteå samla på sig ett par hörnor i matchinledningen, men Matilda Plan & Co hade inledningsvis bra koll på Piteås inspel.

Lagen hade överlag bra koll på varandra, vilket inte minst syntes på det täta försvarsspelet som riktades mot Djurgårdens formstarka offensiva linje. Mimmi Larsson var hårt bevakad, men kunde rycka sig loss i den 27:e minuten när hon slet sig förbi Maja Green och riktade ett avslut i riktning mot mål, som Samanta Murphy dock plockade upp utan större problem. En fin intention från ett Djurgården som började äta sig in i matchen allt mer, de förväntansfulla knattarna på läktarplats fick dock fortsätta att vänta på att det skulle rassla till i nätet.

Det var flera heta kamper i matchen, något som blåränderna försökte använda till sin fördel med tio minuter kvar av den första halvleken när Ebba Hed lyfte in bollen i ett välfyllt straffområde. Flera heta dueller följde i och runt målzonen och det var nära ett par gånger, men situationen avvärjdes när domaren blåste frispark för Mimmi Larssons bryska hanterande av Samantha Murphy i målet.

Det blev ingen tilläggstid i den första halvleken och lagen gick till paus i hopp om att diskutera fram sätt att få hål på sina motståndare i den andra halvleken.

Piteå sparkade igång den andra halvleken och det var de rödklädda som var farligast efter pausvilan. Tuva Skoog avslutade tre gånger, men alltjämt 0-0 efter ett gäng svettiga räddningar från Elvira Björklund.

Piteå började starkt, men deras period av dominans avslutades tack vare en dribblingsräd av Mimmi Larsson som resulterade i ett ypperligt frisparksläge för Sessy Åsland. Frisparken i sig ledde inte till någonting, men den hjälpte Djurgården, framförallt igenom Mimmi Larsson, att komma in i matchen igen. Någon minut senare fixade Mimmi Larsson en hörna och det var sånär att Matilda Plan fick sätta ledningsmålet efter att ha nått högst på Sessy Åslands inlägg, men nicken gick i ribban.

Den fina höstsolen gick ned över Stockholms stadion och det var en andra halvlek som spelades under strålkastarljus. Det var under dessa som Pauline Hammarlund fick ett jätteläge i den 70:e minuten, men hon var tyvärr placerad offside när Shinomi Koyama lyfte bollen till henne. Hammarlund var även inblandad några minuter senare när hon återigen serverades en boll av Shinomi Koyama. Denna gång hade hon yta att löpa på och en Mimmi Larsson att sticka fram bollen till, men passningen var lite för hård och Samantha Murphy hann före Djurgårdens nummer åtta till bollen.

Bara minuter efter detta testade Piteås Emma Viklund ett vänsteravslut från ett farligt frisparksläge, bollen såg lurig ut i luften, men Elvira Björklund stoppade även detta avslut, och det relativt enkelt.

Publiksiffran på 1272 åskådare annonserades med kvarten kvar och vid det läget var båda lagen relativt långt ifrån ett ledningsmål. För Djurgården gällde det att växla upp intensiteten och hitta tillbaka till den fina målformen man haft de senaste matcherna för att kunna få med sig de tre poängen.

Firma Koyama-Hammarlund-Larsson fortsatte leta chanser och allt som oftast var det den förstnämnde som hittade någon av de två senare i ytor. Larsson fann sig ofta spelbar till vänster i straffområdet, men Piteå-försvaret, som är ett av ligans starkaste, lät sällan hennes inlägg hitta Pauline Hammarlund inne i boxen.

Med sju minuter kvar av ordinarie tid utgick Mimmi Larsson och Tove Almqvist till fördel för Sara Lilja Vidlund och Lucia Duras, i hopp om att dessa två skulle kunna hitta en öppning i slutminuterna. Med det var Tove Almqvist, som hade varit avstängd mot AIK vid ett gult kort i dagens match, alltså helt säker på att vara tillgänglig i nästa veckas tvillingderby.

Kort efter bytena testade Ebba Hed, som hon så gärna gör, ett skott utanför straffområdet till vänster. Avslutet gick över, men det var inget dumt försök av vänsterbacken som stått för två assist den här säsongen.

Matilda Plan fick säsongens sjätte varning i den 89:e minuten efter en duell med Piteås Emma Viklund. Den efterföljande frisparken lyftes in i straffområdet och det var inte långt ifrån att Maja Green skulle hitta ett sent ledningsmål, men tacksamt nog för Djurgården gick nicken utanför.

Det blev två minuters tilläggstid och det var en match som avslutades med en blårandig högerhörna. Ebba Heds inlägg plockades upp av Samantha Murphy i målet och med det var Djurgårdens första 0-0-resultat på hemmaplan fullbordat i en jämn match där båda lagen nog var nöjda med varsin poäng.

Lördag 12:e oktober väntar säsongens sista tvillingderby för Djurgården, som beger sig till Skytteholms IP för att ta sig an nästjumbon AIK som bedriver en streckkamp mot KIF Örebro i botten av tabellen.

6 oktober, söndag 17:00Stockholms Stadion