Skön seger på Grimsta

• 30 juni 2024

Djurgården är tillbaka i vinnarspåret efter en övertygande vinst med 3-0 mot BP.

Djurgården ställde upp med följande elva på Grimsta:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Sura Yekka, Elin Westlund
Nelllie Lilja, Sessy Åsland
Lucia Duras, Shinomi Koyama, StinaLisa Johansson
Tove Almqvist

Beata Kollmats, Ina Vårhus, Maria Brochmann, Flavine Mawete, Louise Hvarfner och Sara Lilja Vidlund var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Efter tre raka förluster var det ett revanschlystet DIF som klev ut på Grimsta i jakt på välbehövliga poäng. På motståndarsidan väntade ett BP som också haft det lite motigt på poängfronten på sistone, men som hade med sig en stark defensiv prestation efter 0-0 i senaste mötet mot IFK Norrköping.

För Djurgårdens del var det en fortsatt skadedrabbad backlinje där även Ebba Hed hade tillkommit på listan, detta samtidigt som Beata Kollmats och Ina Vårhus var fortsatt borta från spel. Icke desto mindre mönstrades en slagkraftig DIF-elva som stod redo när matchen kickades igång på ett gråmulet Grimsta.

Hemmalaget inledde piggast och oroade i boxen omgående innan bollen kunde rensas undan. Djurgården fick därefter igång rytmen och hotade med ett par farliga inspel från respektive kant. Nya attacker följde, med tillhörande bett i presspelet, och DIF började koppla grepp.

I 11:e minuten var det riktigt nära då StinaLisa Johansson gick på ett vasst avslut, men bollen träffade oturligt i ryggen på Tove Almqvist på väg mot mål. Kort därpå fick BP en möjlighet där Katelin Talbert elegant klistrade Fanny Hjelm Rönnlunds avslut på distans.

Djurgården matade vidare framåt och ett nytt fint läge kom via en cutback från Lucia Duras högerkant. I boxen fanns Tove Almqvist som tyvärr inte fick till avslutet. Fortsatt mållöst med halva halvleken spelad således och det relativt stora bollinnehavet för Djurgården kunde så långt  inte omsättas till riktigt vassa chanser.

Ett bra läge för Shinomi Koyama kom emellertid i 26:e minuten, men japanskans vänsteravslut hamnade rakt i nyporna på Anna Koivunen i BP-kassen. I övrigt var det en chansfattig period nu i båda riktningarna och klockan tickade förbi halvtimmen spelad.

I 34:e minuten gavs sedan en utsökt möjlighet för Djurgården, detta efter en snabbt slagen frispark som gav ett friläge för Lucia Duras. Anna Koivunen kom dock snabbt ut, lyckades skära av vinkeln och räddade skottet. Den efterföljande hörnan blev ännu farligare när Nellie Liljas nick räddades på mållinjen av Julia Olsson.

Två riktigt heta DIF-chanser och StinaLisa Johansson testade skott från distans kort därpå. Koivunen greppade dessvärre även det avslutet och Djurgården fick jaga vidare efter ett vid det här laget välförtjänt ledningsmål.

Ännu ett fint läge kom för Shinomi Koyama i 43:e minuten, men skottet blockerades av BP:s Alice Ahlberg. Nya DIF-attacker följde när StinaLisa Johansson hotade med inspel från vänsterkanten och det kändes onekligen som att ett mål låg i luften.

Den efterlängtade nätkänningen skulle också komma till slut efter en hörna i sista matchminuten. En smart hörnvariant gav Sessy Åsland läge för inlägg och i boxen fanns Matilda Plan på plats med sin vänsterfot. Skottet fick en sista skjuts i mål av Sura Yekka och det var 1-0.

Ett oerhört skönt mål och inte alls oförtjänt sett till 12-1 i avslutsstatistiken i Djurgårdens favör, siffror som gav en tydlig indikation om övertaget i halvleken.

Inga byten efter pausen och DIF ångade vidare framåt i jakt på mer. StinaLisa Johansson fick första läget i 47:e minuten och prickade utsidan av målet när hon bröt fram från höger. Strax efter kom nästa läge efter ett fint inspel från vänster av Elin Westlund, men fristående Tove Almqvist var dessvärre offside i boxen,

Bakåt var det fortsatt stabilt och det kändes som att DIF hade god kontroll på matchen. I 56:e minuten kom även ett gyllene läge för utökning när StinaLisa Johansson kom fri mot mål men Anna Koivunen fick upp armen snabbt och parerade hennes chip.

DIF-anfallaren skulle dock få revansch strax efter. Lucia Duras ryckte loss på högerkanten och i boxen kom StinaLisa Johansson farande och dunkade in 2-0 i nättaket.

Jubel hos DIF-supportrarna på Grimsta och greppet om matchen hårdnade. Men BP stack emellan med ett småfarligt distansskott i burgaveln och i 61;a blev det riktigt oroligt när Frida Thörnqvist sköt strax utanför Talberts vänstra stolpe. BP tryckte på framåt nu och DIF-defensiven fick jobba hårdare för att freda boxen nu.

Hemmalaget skapade en del fasta situationer och i 68:e minuten var det nära en reducering när Frida Thörnqvist nickade i stolpen. Minuten efter kunde emellertid Djurgården ha dödat matchen via en omställning, men fristående StinaLisa Johanssons skott styrde utanför via ett BP-ben.

I 72:a minuten såg det ändå ut som att trean skulle komma när Shinomi Koyama fick friläge och och lobbade över utrusande Koivunen, BP-keepern fick dock fingertopparna på bollen och lyckades bromsa avslutet, för att sedan hinna upp bollen och rensa på mållinjen.

Inget mål där men med kvarten kvar kändes det dock som att trepoängaren var inom räckhåll. DIF fortsatte att kontra kvickt och i 77:e minuten var det dags för första DIF-bytet då Zara Jönsson ersatte Lucia Duras.

Minuterna tickade på behagligt nu och det skulle bli ännu trevligare i 83:e minuten. Nellie Lilja bjöd på lite dribblings-show på vänsterkanten och slog ett inlägg som hittade fram perfekt till Matilda Plan i boxen. DIF-kaptenen var som alltid distinkt i sitt huvudspel och skallade in sitt andra mål för dagen.

Game over och Djurgården gjorde två dubbelbyte i rask takt där Ana Teles, Meja Staffansson, Agnes Hedman och en comebackande Olivia Ländin Sjöblom klev in medan Sessy Åsland, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson och Shinomi Koyama klev av. Ett par sista farliga lägen kom för BP mot slutet, men i övrigt var det lugnt och Katelin Talbert kunde därmed avsluta sin lånesejour i Djurgården snyggt med en hållen nolla.

Därmed är Djurgården tillbaka i vinnarspåret med tre sköna poäng som innebär att femteplatsen återerövras från Piteå. Nu väntar en sista match mot KIF Örebro på Behrn Arena på lördag den 6 juli innan sommaruppehållet tar vid.

30 juni, söndag 13:00Grimsta IP