Företag

Motioner till årsmötet 2020

  • Föreningen
  • Medlem
  • 25 feb 2020

Den 21 oktober är det dags för årsmöte i Djurgården Fotboll. Fyra motioner har inkommit till styrelsen.

Motion 1 – Föreningsställningstagande emot VAR-teknik i Sverige

Bakgrund
Svensk fotboll är på frammarsch. Ekonomin i många elitföreningar är starkare än någonsin, vi klarar oss bättre i Europa än på länge och uppslutningen bland supportrar är stor. Svensk fotbolls kanske viktigaste framgångsfaktor är vår publik, en publik som återkommande hyllas internationellt för dess stora engagemang och starka läktarkultur. Vi tror att det för svensk fotbolls långsiktiga välmåendes skull är viktigt att slå vakt om denna publik, och att värna om läktarupplevelsen.
VAR (Video Assisted Referee) är ett tillämpat nyttjande av videoteknologi inom ramen för domarskapet som ger huvuddomaren möjlighet att se repriser på avgörande matchsituationer via TV-monitorer placerade nära planen, och/eller få assistans av de speciella VAR-domare som bevittnar matchen via TV-kameror. Tanken med tekniken är att assistera huvuddomaren vid matchbeslut som t. ex. straffsituationer, utvisningssituationer och målsituationer (inklusive eventuell offside innan målet). Denna relativt marginella förbättring av domarnas beslutsfattande anser vi inte väger upp för alla de negativa effekter implementeringen av VAR gett upphov till i de försök som har gjorts hittills.
Fotboll är en idrott med rullande klocka och generellt få mål. Den tillämpning av VAR som fotbollspubliken hittills har fått bekanta sig med passar väldigt dåligt med idrottens format och dramaturgi. Att beröva publiken på det fåtalet klimaxtillfällen som målsituationer ger upphov till är att stympa fotbollen. En huvuddomares regeltillämpning kommer alltid att vara subjektiv, och vår uppfattning är att VAR inte skapat större förståelse eller acceptans av kontroversiella domslut bland supportrar. Syftet med VAR är gott, men systemet är anpassat för TV-publiken. Implementeringen fungerar inte och domsluten är inkonsekventa.
Ibland är det modiga att säga nej, det kloka att inte flyta med strömmen. Vi anser att de negativa effekterna VAR skulle föra med sig för svensk fotboll vida överstiger de positiva och därför ska Djurgårdens IF som förening förhålla sig negativa till införandet av VAR.

Förslag till beslut
Djurgårdens IF Fotboll skall vara emot införandet av VAR i svensk fotboll via detta medlemsbeslut.
Därför yrkar vi:
- Att Djurgårdens IF Fotboll aktivt ska driva frågan emot införande av VAR inom svensk elitfotboll.
- Att arbetet ska ske i samtliga aktuella forum; omröstningar kring frågan om VAR:s införande, men även via media, intresseorganisationer kring fotboll och liknande.

Harri Korhonen medlem #622 Fredrik Ohlén medlem #3450 Magnus Appelgren medlem #156 Tommy Walther medlem #28255 Patrik Sundqvist medlem #21388 Henric Axelsson medlem #2491
 

Motion 2 – Angående Djurgårdens IF:s inställning till VAR

Erik Centerlind – medlemsnummer 36488
Den innovation som har gjort stört skada till fotbollen sedan det introducerades är vad som ofta kallas för ​Video Assistant Referee​ eller ​VAR ​som det ofta kallas i folkmun. Denna innovation har plågat de större i Europeiska ligorna de senaste åren och är nu en del av vardagen för klubbarna som spelar i exempelvis Bundesliga, Premier League och Champions League.
För en sport som förlorat sin själ till styrande organ, multimiljardärer som köper upp klubbar och vars investeringar bygger på framgång hos klubbarna de investerar i, så är ​VAR ​ett utmärkt system. Istället för att få fira det sällsynta och euforiska ögonblick som äger rum precis efter det att en av våra blårandiga hjältar har gjort ett mål, så kommer vi supportrar att fira återhållsamt med ett vakande öga på en av Tele2 Arenas storbildsskärmar och det andra på domaren, i det fall att ​VAR​ har noterat en regelöverträdelse som enbart kan noteras med ett mikroskop och som ger obefintliga spelfördelar.
Det är simpliciteten i fotbollsmatcherna som givit upphov till namnet ”Det vackra spelet”. En match som flöt på utan större avbrott utöver halvtidsvilan. Men problemet är att det vackra spelet blivit allt mindre vackert för de personer som följer eller spelar i de ligor och turneringar där VAR används. Ett två minuter långt VAR avbrott kanske ger kommersiella fördelar för Tv-bolagen, men för resten av oss är det den känslodödare som många av oss fruktat att VAR skulle vara.
I oktober månad, 2019, så slog var till igen, då Borussia Dortmund och Borussia Mönchegladbach möttes i Bundesliga (Matchen slutade 1-0 i favör till Dortmund). I centrum för dessa galenskaper stod världsspelaren Marco Reus, då en centimeter av hans häl var i offsideposition i ett läge där den resterande delen av hans kropp var framför motståndarlagets försvarare. För det nakna ögat hos en linjedomare så är Marco Reus onside. För hela Signal Iduna Park så är han onside. Ändå stoppades matchen i ett antal minuter med anledning av VAR, man zoomade in på reprisbilderna och kunder konstatera på lägsta pixelnivå att Reus var offside, med en ynka centimeter. Detta gjorde att det målet som gjordes av Thorgan Hazard mot sin gamla klubb – ett fantastiskt ögonblick och kanske helgens stora rubrik – var bortdömt.
I den andra halvleken, dömdes ytterligare ett Dortmund mål bort, denna gången var det korrekt då Reus täckte sikten för Gladbachmålvakten Yann Sommer när Julian Brandt skickade in bollen in i nätmaskorna bakom honom. Istället för att TV kamerorna zoomade in på en firande Brandt eller firande supportrar så gick man direkt till domaren i det fall att beslutet skulle ändras. Känslan som förknippas med att göra mål, kanske det mest euforiska ögonblicket under en fotbollsmatch har blivit förvanskat.
VAR kan ses som ett symptom av en regel som aldrig varit glasklar. Offsideregeln har splittrat folks åsikter så länge som den existerat, men det är värt att påpeka att den infördes för att motverka fiskande spelare vid målet, inte för att omvandla fotbollen till ett forensiskt laboratorium för domare. ​Goal-line technology​ är en briljant innovation då den är direkt och klar. Den innovationen
har gjort spelet rikare där den används. Offsides är inte lika simpla då det är betydligt fler rörliga element inblandade.
För vår del i Sverige så måste vi välja en väg framåt. Vi är av övertygelsen av att vi inte ska gå i Englands och Tysklands fotspår, utan vi ska våga hålla fast vid nuvarande system. Låt den assisterande domaren fortsätta ha en övervakande roll, där han kan ingripa i lägen där huvuddomaren missar en eventuell överträdelse. Visst kommer vissa beslut fortsatt att vara inkorrekta, men det skulle allt som oftast enbart handla om beslut där anfallaren inte har ett klart eller tydligt spelövertag genom marginella offsideöverträdelser. Det kommer oundvikligen att fortsatt ske missar där någon som tydligt är ”offside” anses vara ”onside” och vice versa, men generellt sätt skulle rätt beslut fattas och det sunda förnuftet skulle faktiskt vinna. Låt oss supportrar, spelare och ledare fortsatt få känna det euforiska ruset när en blårand gör mål på Stockholmsarenan, utan att behöva hålla ett vakande öga på storbildsskärmarna, med rädsla för ett retroaktivt domslut som riskerar att döma bort ett mål för att en anfallare var en centimeters offside. I flera ligor har VAR börjat att ta död på den emotionella känslan som gör det så speciellt att följa och utöva fotboll på högsta elitnivå. Låt oss göra vad vi kan inom Djurgårdens IF för att svensk fotboll ska få fortsätta leva och låt det vara en sport som utövas av människor, för människor och som fortsatt döms av människor.
Med anledning​ ​ovanstående föreslås årsmötet besluta:
Att 1
​Djurgårdens IF antar motionen
Att 2 ​Djurgårdens IF verkar mot införandet av VAR i Allsvenskan och Superettan inom SVFF och SEF.
 

Motion 3 – Djurgården mot den moderna fotbollen

Bakgrund
Idag ser vi hur mer och mer hur den internationella fotbollen utvecklas för TV-tittarna och speciellt för de utomeuropeiska. Ett av de senaste tilltagen är den italienska klubben Inter som har valt att spela några av sina ligamatcher med spelarnas namn skrivna på kinesiska1.
Svensk fotboll är ännu ganska förskonade från denna negativa utveckling och vi måste värna om att så förblir.
Förslag till beslut
Jag yrkar för att Djurgårdens IF även i framtiden alltid kommer skriva ut föreningens- samt våra spelares namn på svenska.

Fredrik Ohlén medlem #3450
 

Motion 4 – Stängt tak

Det är önskvärt att taket kan användas vid matcher där kylan gör att publik går hem i pausen eller inte kommer alls. Vi bör tänka långsiktigt och kylan gör att barnfamiljer går hem först. Föreslår att årsmötet behandlar denna motion positivt.

Bo Anderson medlem #29901
 
Årsmötet 2020 för Djurgården Fotboll äger rum kl. 18:00 den 11 mars på GIH. Varmt välkommen! Glöm inte ta med ditt medlemskort (visas upp i dörren). Det går även bra att teckna medlemskap vid ankomst.

Senaste nyheter

Relaterat