Sorti ur Champions League

Djurgården föll med 2-0 i Budapest mot ett stabilt Ferencvaros och nu väntar istället kval till Europa League.

Laget

Djurgården ställde upp med en nykomponerad backslinje framför PK Bråtveit i målet där centrala linjen Jacob Une Larsson, Jesper Nyholm och Erik Berg flankerades av Aslak Witry och Jonathan Augustinsson som wingbacks. På mittfältet kamperade Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström och Curtis Edwards ihop medan Emir Kujovic och Emmanuel Banda tog plats längst fram i anfallet.Första halvlek

För första gången sedan 2006 spelade Djurgården Champions League-kval och trots de tomma läktarna fanns en starkt pirrande känsla av förväntan inför avsparken på Groupama Arena. Favoritskapet låg helt klart hos ungrarna i förhandstipsen men Djurgården inledde stabilt och låg väl samlade även om det inte producerades särskilt mycket i offensiven. 

Inte heller ungrarna hotade nämnvärt och det mest oroande under första kvarten var ett lätt haltande på Emmanuel Banda som fick plåstras om vid sidan av planen medan DIF spelade med tio man. Det blev till slut ett byte i 17:e minuten där Kalle Holmberg fick kliva in istället för Banda.

Matchen rullade vidare med tydligt övertag i bollinnehav för Ferencvaros där blåränderna inte riktigt fick ordning på passningsspelet med en hel del feladresser när det gavs läge för att ställa om. I 27:e minuten var det ändå hyfsat farligt när en DIF-hörna skapade problem för hemmakeepern Denes Dibusz och bollen nådde sånär fram till framrusande blåränder på bortre stolpen.

Även ungrarna hotade med en farlig fast situation där en lurig frispark tvingade PK Bråtveit att parera inspelet men returen rensades undan distinkt. Men Ferencvaros skulle få ett ledningsmål i 33:e minuten när Tokmac Nguen kunde vinna boll på offensiv planhalva, avancera och sätta 1-0 med ett rappt distansskott utom räckhåll för Bråtveit. 

Det var dock nära en replik kort därefter när pigge Jonathan Augustinsson ruschade sig loss på vänsterkanten och slog ett fint inlägg där Aslak Witry mötte upp på bortre stolpen men sköt en bit över. 

I 39:e minuten var det sedan farligt bakåt igen efter ett nytt bolltapp där det blev kaotiskt i eget straffområde och det var rörigt och oroligt i slutet av halvleken. Lite blårandiga ansatser framåt fanns det ändå men de tilltänkta inläggen för Kujovic i boxen lyste med sin frånvaro när lägen väl gavs.

Efter två övertidsminuter blåste sedan domare Feadyi San av en första halvlek där Djurgården inte fick spelet att stämma och skapade väldigt lite framåt. 

Andra halvlek

Det blev ett byte i halvtid där Edward Chilufya kom in istället för Emir Kujovic. Chili inledde explosivt och skapade omgående ett farligt frisparksläge där Witrys avslut tyvärr fastnade i muren. 

Det var bättre fart på DIF nu och Fredrik Ulvestad testade skott efter att ha vunnit en andraboll men dessvärre lättplockat för Dibusz. Nu var det bra tryck från blåränderna som satte hemmadefensiven i arbete och Curtis Edwards inspel från höger i 54:e hotade. 

Med timmen spelad var det nära igen när Ulvestad fick läge i boxen men skottet blockerades av Miha Blazic. Men just när det såg ut som att en kvittering var på gång fick Tokmac Nguen fritt fram mot mål och kunde rulla in 2-0 bakom PK Bråtveit.

Riktigt tungt och nu var det bråttom, bråttom. Men Djurgården fick inte någon riktig fart på forceringen och Ferencvaros var det lag som hotade mest genom snabba omställningar efter nya blårandiga felpass och bolltapp. Det osade katt ett antal gånger bakåt och ytterligare ett mål bakåt kändes inte långt borta.

För Djurgårdens del var det glesare mellan chanserna och minuterna rann iväg snabbt. Mot slutet såg det ut som 3-0 skulle komma men PK Bråtveit stod för en fin räddning på Roland Vargas friläge där han dessutom fick Vargas knä rakt i ansiktet. 

Efter tre tilläggsminuter gick sedan slutsignalen och Djurgårdens Champions League-äventyr är därmed till ända i en match där det kändes som att det fanns betydligt mer att hämta från blåränderna. Nu väntar istället kvalomgång 2 i Europa League där lottningen sker den 31 augusti. 

Senaste nytt
Fler nyheter