Säkrat cupavancemang mot Torstorp

• 20 aug 2016

Djurgården tog sig vidare till Svenska Cupens gruppspel via seger med 5-1 mot division 4-laget Torstorps IF i en match där DIF fick nöta på för att sedan säkra segern under sista kvarten.

Det blev en gemytlig folkfest när Djurgården besökte Atlaslunden där det sattes ett nytt publikrekord med god marginal för Torstorps IF. 2528 personer fanns på plats för att få se fotboll på allsvensk nivå och kanske hoppades en del på en sensationell cupsmäll.

Men ett allsvenskt lag mot ett division 4-lag ska rimligtvis bara kunna sluta på ett sätt även om det tog ett tag för Djurgården att få hål på Torstorp. Första tio minuterna stod hemmalaget emot bra med en förväntad bussparkering. Men när debuterande Tino Kadewere sedan tog första avslutet på distans rullade chanskavalkaden igång.

Sebastian ”Basse” Andersson sköt utanför, Seon-Min Moon hade en farlig nick och Amadou Jawo var nära på hörna men Torstorp hade en mycket duktig målvakt i Tobias Wahlberg som motade det mesta som kom i hans väg. TIF-keepern fortsatte sedan med en riktigt svettig räddning när ”Basse” fick ett friläge och på returen fanns Tino Kadewere redo men prickade stolpen.

Torstorp var pigga och stack upp i sit första anfall i den 22:a minuten med ett ganska farligt skott som gick metern över i ett bra läge utanför straffområdet . Men DIF skulle till slut få hål på hemmalaget och det skedde via en fast situation. Jesper Karlström slog en hörna som till synes skarvnickades in av Emil Bergström, men efter ett par minuter korrigerades protokollet och ”Karlis” fick målet.
– Jag var inte på den, men jag störde keepern så lite delaktig var jag, säger Emil och Jesper Karlström, som dessutom fick pris som matchens lirare, höll med.
– Absolut, Emil ska ha lite cred för att han var där. Men det var roligt att göra mål, det var ett tag sen sist.

DIF fortsatte att rada upp nya chanser med Moon i huvudrollen och strax därefter kom tvåan när Tino Kadewere nickade in Amadou Jawos vänsterinlägg.
– Jag är glad över att få göra mitt första mål i Djurgården. Men jag borde gjort fler mål idag med de chanser jag hade. Så det är blandade känslor för mig, sa Tino om sin debut.

Torstorp hade dock ett par skickliga spelare och en av dem var anfallaren Viktor Björhn som stack upp i slutet av halvleken, bröt igenom och satte ett oväntat, men snyggt, reduceringsmål. Ledning med bara ett mål i halvtid var kanske inte helt enligt kalkylen och DIF klev ut för att säkra segern i andra halvleken. Men det skulle visa sig vara knepigare än väntat.

Djurgården trummade på och skapade chanser men Wahlberg i TIF-kassen fortsatte att övertyga. Tino Kadewere hade ett par riktigt fina lägen men båda avsluten hamnade utanför målramen. Hörnor producerades också frekvent, vilket uppmuntrades med den klassiska ”hörna, hörna”-ramsan från DIF-supportrarna på plats, och både Emil Bergström och Alexander Faltsetas var nära att hamna i målprotokollet.

Klockan tickade obönhörligt på och även om Tino och ”Basse” höll sig framme och skapade ett antal farliga lägen lyckades inte blåränderna döda matchen. Men inhoppande Kerim Mrabti (bytte med Karlström i 60) var som vanligt en injektion och hans frispark från vänsterkanten knoppades in av Emil Bergström med kvarten kvar. Glädjande för assisterande tränare Anders Johansson som sköter de fasta situationerna och tydligt beordrade inåtskruv på frisparken från bänken.

Torstorp var sedan nära att chocka en andra gång när Viktor Björhn sköt decimetern utanför på distans, men nu hade proppen gått ur och Sebastian Andersson kunde sedan dunka in 4-1, efter ett välriktat inspel från Elliot Käck. 5-1 kom strax efter sedan ”Basse” erövrade bollen, dribblade sig förbi ett par försvarare och tryckte in bollen.

En tydlig segermarginal i slutändan som säkrar avancemanget till Svenska Cupens gruppspel 2016. Men lite onödigt spännande, enligt DIF-tränare Pelle Olsson.
– Vi hade hoppats på att ha mer än 2-1 när vi gick in i sista kvarten men vi fick dem inte ur position tillräckligt många gånger. Vi hade inte tillräckligt högt tempo och kvalitet för att kunna få isär dem. Det blev ju en 10-12 målchanser men de var fysiskt starka och försvarade sig bra. Fast det är alltid roligt att vinna och vi gick vidare och är klara för Svenska Cupen. Det var det vi kom hit för att göra, säger Pelle som dessutom fick se Tino Kadewere debutera i DIF-tröjan.
– Tino är en duktig spelare men det går inte att dra för stora växlar av en sådan här match. Men han är en spelare som blir intressant att följa framöver.

20 augusti, torsdag 18:00Atlaslunden