Tino ordnade oavgjort i genrepet

• 26 mars 2016

Nyförvärvet Mathias Ranegie slog till direkt när Djurgården genrepade inför den allsvenska premiären. Trots en hel elva på frånvarolistan blev det oavgjort, 2-2 (1-1), mot de regerande mästarna Norrköping på Nya Parken.

Den första halvleken dominerades av Norrköping som tillbringade den mesta tiden med bollen på Djurgårdens planhalva. Det tog också bara några trevande inledningsminuter innan hemmalaget tog ledningen genom Henrik Castegren. Ex-djurgårdaren Sebastian Andersson såg först inte ut att hinna ifatt en lurig lobbpassning från Andreas Johansson men när han lyckades få in bollen framför mål var Castegren skoningslös.

Ledningsmålet tycktes ha en avslappnande effekt på svenska mästarna som, trots frånvarande spelare i samma mängd som Djurgården, bjöd på riktigt trevlig fotboll i vårsolen. En annan ex-djurgårdare, Daniel Sjölund, styrde och ställde med ett varierat passningsspel från sin centrala mittfältsposition, och efter 13 minuter var det mycket nära 2-0 när Joel Enarsson nickade över i fritt läge. De blårandiga tvingades att helt fokusera på försvarsspel bortsett från några ströanfall på högerkanten där Seon-Min Moon visade löpvilja.

– Vår ambition var inte att träna försvarsspel, men Norrköping är duktiga och vi hamnar lite väl lågt med laget. Bortsett från matchens allra första minuter så lyste vårt anfallsspel med sin frånvaro, men vi gör ett fantastiskt fint kontringsmål. Det är bra utdelning på så lite anfallsspel, sa DIF-tränaren Pelle Olsson.

Kontringsmålet, som betydde 1-1, prickades in av Mathias Ranegie i den 45:e minuten. Nyförvärvet hade bara att sätta fram foten på Mihlali Mabhuti Mayambelas precisa framspelning och hade därmed gjort mål sin första match i Djurgårdströjan. En perfekt avslutning på en mycket intensiv minut där spelomställningar åt båda håll avlöste varandra.

Pelle Olsson kunde glädja sig åt ett bättre Djurgården i den andra halvleken som därmed blev betydligt jämnare. Sebastian Andersson tvingade Kenneth Höie till en kvalificerad enhandsräddning på ett direktskott, men när han bjöds på ytterligare en chans av Djurgårdens centrala mittfält hittade han rätt. Lobbskottet touchade en DIF-försvarare innan det fortsatte över Kenneth Höie och därmed sällade sig Sebastian Andersson till den ganska stora skara ex-Djurgårdare som gjort mål på sitt gamla lag.

Norrköpings ledning kunde ha blivit kortvarig. I minut 54 förlängde Mathias Ranegie en utspark som hemmalagets mittback Andreas Johansson inte lyckades få tag på. Tino Kadewere var plötsligt helt fri men avslutet hamnade lite för nära David Mitov Nilsson i IFK-målet.

Djurgårdens brist på offensiva spelare (Jawo och Berntsen sjuka, Johnson och Olunga på landslagsuppdrag) underströks när målskytten Ranegie ersattes av ytterbacken Stefan Karlsson i den 75:e minuten. Lyckligtvis hade Kadewere, Moon och Mayamabela tillräckligt med ork kvar i benen för att utmana Norrköpingsförsvaret vid flera tillfällen under matchens slutskede. I den 87:e minuten spelade Kadewere fram Kevin Walker till ett utmärkt kvitteringsläge, men bollen for högt över ribban. Det dröjde emellertid bara ett par minuter innan nästa stora chans dök upp och den här gången tog Kadewere själv hand om avslutet. För framspelningen till 2-2-målet stod Seon-Min Moon som visade välbehövlig kyla i det avgörande momentet.

– Jag kan leva med en sen kvittering när det inte är några poäng på spel men annars hade det varit surt, sa Norrköpings tränare Janne Andersson efter matchen, men faktum är att Djurgården skapade fler farliga lägen än ett IFK som inte lyckades omvandla sitt övertag i första halvlek till särskilt många målchanser.

Lördagens match fick avsluta den serie av bortamatcher mot tufft allsvenskt motstånd (Elfsborg, Göteborg och Norrköping) som alla har slutat med ett oavgjort resultat. Nästa söndag väntar en ny bortamatch i Örebro men då är det tre allsvenska poäng som står på spel.

26 mars, lördag 13:00Östgötaporten