Stabil seger mot Kalmar

• 4 okt 2015

DIF trivs uppenbarligen bra på Guldfågeln Arena där blåränderna tog sin tredje raka allsvenska seger. Den här gången skrevs siffrorna till 3-0 efter en stabil insats där Djurgårdens fasta situationerna blev ett avgörande vapen.

Pelle Olsson fortsatte att vaska om lite i startelvan inför matchen på Guldfågeln Arena och den här gången fick Omar Colley ge plats till Fredrik Stenman i defensiven. Backlinjen fick en del att göra inledningsvis med tanke på att Kalmar hade betydligt mer bollinnehav under halvleken men det var DIF som var vassast framåt. Speciellt tack vare de fasta situationerna där Emil Bergström var mycket nära att skarva in Kevin Walkers frispark i matchinledningen.

Kalmar hade som sagt mycket boll men det handlade mest om halvchanser framåt. Närmast kom Viktor Elm i 24:e minuten med en vacker bicycleta som gick metern ovanför ribban. Strax innan dess hade den alltid lika energiske Kerim Mrabti varit nära att spräcka hemmalagets nolla på en av många DIF-hörnor under matchen.

Men målet skulle komma på nästa hörna med halvtimmen spelad. Kevin Walkers serve nickades mot mål av Fredrik Stenman där Kalmars målvakt Olle Söderberg räddade, men på returen fanns en hungrig Sam Johnson på plats och tryckte in bollen.

DIF hade sedan bra kontroll på matchen under den resterande kvarten. Det fanns också goda chanser till att utöka ledningen. Bland annat genom ett jätteläge i 43:e minuten när Sebastian Andersson fick en gratischans via en misslyckad bakåtpassning av Nenad Djordjevic. ”Basse” fick dessvärre inte ordning på avslutet helt ren med Söderberg. Efterspelet till chansen resulterade i alla fall i en frispark för DIF där Kevin Walker sköt strax utanför högra krysset.

Andra halvleken blev desto mer chansrik och inleddes med en superb möjlighet för Sam Johnson att sätta sit andra mål för dagen. Kerim Mrabti stod för ett fint inspel från höger men Sam fick inte ordning på fötterna i avslutet. Kalmar svarade sedan med ett bra tryck och radade upp tre farliga hörnor där Papa Alioune Diouf var nära att nicka in kvitteringen på en av dem.

DIF hotade bra med sitt djupledsspel och Sam skapade en ny chans strax därpå när han ryckte ifrån Djordjevic men KFF-keepern motade avslutet.

Men på de fasta situationerna kunde inte Kalmar stå emot. Andra hörnmålet för dagen kom i 52:a minuten och ånyo var det Fredrik Stenman som nickskarvade mot bortre stolpen där Kerim Mrabti dök upp.
– En hörna från Berntsen som Stenman skarvar och jag är vaken på bortre stolpen och lägger bara in den. Jag vet inte om den går in annars men jag är ju en måltjuv, sa Kerim till C More om målet.

Marginalerna var sedan på Djurgården sida när Marcus Antonssons skott touchade ett DIF-ben och tog i insidan av stolpen. Kenneth Höie hann sedan fånga upp returen precis framför fötterna på den jagande Diouf.

DIF fortsatte att skapa framåt och med timmen spelad var den mycket aktive Sam Johnson nära att sätta trean, men Ludvig Öhman lyckades blockera skottet i sista stund. Några minuter senare var Sam ytterst nära igen när han kom fri med Söderberg som dock räddade Sams skott med en skicklig fotparad.

Frammanade av ”Full fart framåt” mellan DIF-klacken och den betydligt yngre sektionen Apberget – som gjorde sin första bortaresa – kunde Djurgården sedan kontrollera matchen med bra defensiv över hela banan. Speciellt Alexander Faltsetas förtjänar ett hedersomnämnande; mittfältskämpen lyckades stoppa så gott som allt i sin väg och i 76:e minuten var det ”Falle” som till slut stod för den viktiga, avgörande rensningen efter en viss  kalabalik i Djurgårdens straffområde där Kalmar var väldigt nära en reducering

Men hemmalagets forcering blev inte hetare än så och det var istället Djurgården som skapade lägena. Mycket nära trean var det när Olle Söderbergs fingertoppar hindrade Daniel Berntsens flacka inspel från att nå fram till en helt ren Sebastian Andersson i straffområdet.

Ett sista Djurgårdsmål skulle det dock bli. Inhoppande Jesper Karlström fick en perfekt boll av Daniel Berntsen och satte full fart mot mål för att sedan kyligt rulla in bollen mellan benen på den utrusande Kalmarmålvakten.

I matchens sista spark var sedan Berntsen på väg att reprisera fjolårets segersiffror på Guldfågeln Arena, men norrmannens avslut på Walkers smarta frisparksavariant gick precis utanför högra krysset. Seger med 3-0 på bortaplan är dock övertygande siffror och målskytten Kerim Mrabti var mycket nöjd med prestationen.
– En fantastisk match av oss där vi vinner med 3-0 efter två mål på fasta situationer. Jag hörde att vi vann med 4-0 förra året också så det var riktigt bra av oss, nu blir det skönt att åka hem i bussen nu. Viktigt för oss att vinna så att vi kan säkra sjätteplatsen i alla fall. I nuläget måste vi ha mål att jobba emot och ta full pott i alla matcher även om det kanske inte finns så mycket att spela om, säger Kerim som var nöjd med hur de fasta situationerna förvaltades.
– Vi är bra på fasta situationer, det har vi visat hela säsongen. Vi gör det bra från både höger och vänster håll och det är ett bra vapen vi har som vi ska använda ofta.

4 oktober, söndag 15:00Guldfågeln Arena