Kerim visade vägen till Europa

• 5 nov 2017

Två mål från Kerim Mrabti, värdsklassräddningar från Andreas Isaksson och en grym laginsats såg till att Kalmar besegrades med 2-0. DIF blir därmed trea i årets Allsvenska och klara för Europaspel nästa år.

Premisserna var kristallklara inför matchen: Seger i sista omgången mot Kalmar och europaplatsen skulle vara säkrad. Laget som gick in för uppgiften innehöll en ändring där Aliou Badji fanns med på topp samtidigt som Niklas Gunnarsson fortsatte att bilda mittlås med Jacob Une Larsson.

Özcan efterlyste variation i anfallsspelet inför avspark och DIF inledde piggt under de inledande minuterna. Men Kalmar åt sig snabbt tillbaka in i matchen och samlade ihop till några farliga avslut, speciellt från deras högerkant där Jonathan Ring var aktiv.

Matchens första riktigt farliga chans kom dock från en fast situation. Kim Källströms luriga frispark oroade Lukas Hägg-Johansson i Kalmars mål rejält  men returen gick dessvärre utom räckhåll för jagande DIF-spelare.

Fler farliga hörnor följde från Källströms vänsterfot där Magnus Eriksson var nära med en nick och Djurgården hade ett visst tryck på hemmalaget nu. Skytteligaledaren Eriksson hotade med ett vollyskott strax efter men även Kalmar var vassa framåt och Romario replikerade med ett farligt skott.

Riktigt läskigt blev det sedan i 29:e minuten när Philip Hellqvists nick tvingade Andreas Isaksson till en monsterräddning. Returen droppade därefter till Herman Hallberg som lyckades missa öppet mål till den stora mängden tillresta DIF-supportrarnas stora lättnad.

Strax efter skulle de få ännu större anledning att jubla. Elliot Käck tråcklade sig fram på vänsterkanten och serverade Kerim Mrabti i boxen. Avslutet med vänstern var kliniskt och Djurgården hade fått just den drömstart på matchen som alla hoppats på.
– Ett jättefint samarbete mellan Othman och Elliot som kommer förbi på sin kant och spelar rätt in. Jag använder vänstern nu när högern har varit lite skadad, skämtade Kerim till C More om målet.

Tempot i matchen sköt fart och båda lagen tryckte på och skapade lägen. Nära tvåan var det i 38:e minuten då Une Larsson så när höll på att nicka in ett Beijmo-inlägg från högerkanten. Nickade gjorde även DIF-bekantingen Erton Fejzullahu men lyckligtvis halvmetern utanför Isaksson stolpe.

Desto bättre kalibrering på avsluten hade Kerim Mrabti. Med fem minuter kvar av halvleken levererade Othman El Kabir en smart boll till en djupledslöpande Kerim som tog emot och drog iväg en ny drömträff med vänstern som seglade förbi Hägg-Johansson och in i mål. 2-0 till djurgården, vilt jubel på läktarna och en tydlig europeisk medvind i ryggen för Djurgården.

Domare Andreas Ekberg blåste sedan till halvtidsvila och DIF kunde pausa med tvåmålsledning. Detta trots en spelmässigt ganska jämn halvlek.
– Jag tycker att det är en jobbig halvlek, jag är helt slut nu efter första. Men vi gör det helt okej, tycker jag även om Kalmar skapar ganska många chanser tycker jag att vi klarar upp dem ganska bra. Men nu mot slutet av halvleken visar vi varför vi är värda att vinna den här matchen, summerade Kerim i pausen

Inför andra halvleken ville Özcan se DIF ”döda matchen genom stenhårt jobb” och samtidigt fortsätta ha ett aktivt anfallsspel med farliga omställningar och han skulle bli bönhörd.

Det var ånyo högt tempo och Källström fortsatte att leverera farliga frisparkar medan Andreas Isaksson fortsatte att göra räddningar i världsklass. De flesta räknade med reducering när ex-djurgårdaren Philip Hellqvist kom helt fri mot mål men ”Isak” motade skottet med en brutal fotparad.

En annan av matchen förgrundsfigurer, Kerim Mrabti, fortsatte att hota och var nära ett hattrick med ett farligt avslut efter en smart framspelning av Magnus Eriksson.

Kalmar hade inte gett upp hoppet och jagade kvittering där Djurgårdens backlinje stod för ett stenhårt jobb med firma Gunnarsson/Une Larsson som rensade flitigt. Blåränderna sjönk allt mer i en bussparkeringsliknande defensiv och Özcan satte in Kevin Walker för att få in ytterligare arbetskapacitet på mittfältet samtidigt som Badji lämnade plats.

Matchbilden blev enligt önskemål. Kalmar letade öppningar och DIF ställde om medan minuterna tickade på. Ett orosmoln dök dock upp när Niklas Gunnarsson halkade och Papa Diouf fick friläge men en klockren glidtackling från Une Larsson räddade upp läget för backkollegan.

Men det här var Djurgårdens kväll och DIF-supportrarna skapade en mäktig ljudkuliss medan samtliga de blårandiga spelare visade järnkaminstakter när de slet och gnuggade för att hålla fortet. Efter tre övertidsminuter satte sedan Ekberg pipan i munnen och vägen till Europa var därmed krattad och klar i och med tredjeplatsen i den allsvenska tabellen.

Avtackningen efter matchen bjöd på starka känslor när spelarna och supportrarna firade prestationen. Oförglömliga minnen skapades och DIF-tränare Özcan Melkemichel var märkbart rörd av stämningen.
– Det är en fin tredjeplats och vi har gjort en bra säsong som tar den. Det var lite knackigt i början på säsongen men sedan tycker jag att vi är starka. Här på slutet har det varit några matcher där vi inte riktigt varit där vi vill vara men det är ändå väldigt starkt att ta den här segern som tar oss ut i Europa. Man ser hur glada supportrarna är för det och det var länge sedan vi var där.

Nu väntar firande och sedan ett nytt synnerligen intressant år för Djurgården och en god tanke är att fira det med ett säsongskort inför ett grymt spännande 2018. Åh en sådan härlig dag…

5 november, söndag 15:00Guldfågeln Arena