Höie och Dempsey tog farväl med seger

• 31 okt 2016

Det blev en perfekt regisserad avskedskväll på Tele2 Arena för Kenneth Höie – som var rena muren – och för Mark Dempsey – som avslutade hemma med en skön trepoängare – när Häcken besegrades med 1-0 efter ett drömmål av Tino Kadewere.

Årets sista hemmamatch blev också sista hemmamatchen för Kenneth Höie som lägger handskarna på hyllan efter den här säsongen. Ett beslut som kan tyckas lite märkligt med tanke på hans matchvinnande insats under kvällen. Det var också sista hemmamatchen för Mark Dempsey som i söndags meddelade att han inte fortsätter som DIF-tränare. Onekligen en känslosam match även för Mark som hade ett decimerat utbud på forwardssidan med både Michael Olunga och Mathias Ranégie otillgängliga. Istället blev det 4-3-3 där Magnus Eriksson klev in i anfallet tillsammans med Tino Kadewere och Daniel Berntsen.

Det var dock gästerna som inledde piggast under första minuterna med hög press och som stundtals oroade framåt, främst genom farlige John Owoeri. Men DIF bet tillbaka snabbt och tremanna-anfallet jobbade fram en del lägen där både Magnus Eriksson och Jesper Karlström lossade bössan, dessvärre utan att överlista Peter Abrahamsson i Häckens mål.

Det var dock en ganska avvaktande halvlek där ställningskriget fortsatte medan tempot sjönk och de klara målchanserna lyste med sin frånvaro. Med halvtimmen spelad började gästerna ta för sig mer och mer medan publiken skanderade ”Kenneth Höies järnkaminer” för att få mer fart på DIF och det gav ett visst lyft.

Kevin Walker var hyfsat nära med ett skott efter en hörna i 33:e minuten men utöver det var det gott om inlägg men ont om slutprodukter. Häcken fick dock ett gyllene läge för just en slutprodukt i 40:e minuten när Owoeri sedan kom helt ren i djupled, men Kenneth Höie klev fram med en dramaturgiskt perfekt hockeyräddning på friläget under sin avskedsmatch på hemmaplan.
Innan halvleken var över skulle även DIF få ett drömläge när Jesper Karlström tog emot Tino Kadeweres pass i straffområdet men avslutet smet precis ovanför ribban.

DIF tog vid där de slutade i andra halvlek och fick en pigg start med bra anfallsspel. De flesta var nog redo att räkna hem ett ledningsmål i 48:e när returen från Karlströms skott hamnade hos Tino Kadewere som dessvärre inte fick in bollen i det öppna målet.

Men efter den inledande DIF-pressen övergick sedan halvleken till en liknande matchbild som den första med ställningskrig ånyo. Med timmen spelad fick sedan Jacob Une Larsson en känning och tvingades kliva av och Marcus Hansson ersatte. I samma veva byttes även Othman El Kabir in för att öka DIF-trycket och det skulle ge effekt.

Det var dock inte nyblivne pappan El Kabir som skulle bli målskytt utan istället skulle Tino Kadewere revanschera sig – och på ett synnerligen elegant sätt dessutom. Framspelningen stod Magnus Eriksson för och när alla förväntade sig en passning till framrusande El Kabir vände istället Tino runt och smekte in 1-0 med högerfoten.

Passningsskickliga Häcken fortsatte dock att jaga och Höie fick onekligen en hel del att jobba med men skötte det klockrent. Även Abrahamsson fick påhälsning men fick hjälp av en blockerande försvarare som styrde till hörna när Alexander Faltsetas var ytterst nära att utöka ledningen.

Men Häcken forcering blev allt intensivare och Höie fick sträcka ut och plocka bollar om vartannat. Ruggigt nära var sedan Rasmus Lindgren med ett tungt skott i 81:a minuten som lyckligtvis gick utanför.

En utmärkt möjlighet att döda matchen dök sedan upp i 85:e minuten när en omarkerad Faltsetas fick måtta på Kevin Walkers hörna men skottet gick i burgaveln.

Men det gjorde inte alltför mycket för det här var Kenneth Höies stora kväll som motade skott på löpande band under Häckens jakt på kvittering och efter en avslutande räddning på en farlig frispark på övertid kunde sedan DIF-spelarna lyfta armarna i segerjubel.

Tre enormt sköna poäng och avancemang uppåt i tabellen förbi Hammarby och Häcken med en efterföljande värdig avtackning av Kenneth Höie och Mark Dempsey. En mycket bra Djurgårdskväll och nu väntar en avslutande match mot Sundsvall på söndag med möjlighet att avancera ytterligare.

31 oktober, måndag 19:00Tele2 Arena